GRØNNSAKSHAGEN MIN♥
Jeg har vel aldri blitt beskyldt for å ha grønne hender… Men jeg må innrømme at det er veldig stas å kunne plukke mine egne grønnsaker fra min egen lille “potager”. Eller grønnsakshage som det heter på norsk.
Ok. For å være helt ærlig, så er det jo ikke primært meg som står bak denne grønnsakshagen. Mesteparten av jobben er det gartneren som tar seg av. Slik at jeg kan plukke det jeg ønsker, når jeg ønsker det. Akkurat som den prinsessen jeg er – eller liker å tro at jeg er!
Og vôila – her er vi igang! Den spede starten på grønnsakshagen. Og her forteller gartneren til tvillingene at han har preparert jorda, noe som i praksis betyr at han har “snudd” den. Og deretter klargjort tre rader som han skal plante grønnsakene i.
Og hva har jeg gjort så langt i prosessen? Jeg har samlet kilovis med kompost, fra all matlagingen min gjennom året som har gått. Og den komposten er med på å gi massevis av næring til jorda. Som igjen skal “gis tilbake” til grønnsakene som vil vokse opp fra denne rike jorda. I tillegg har flere tomat-og squashplanter begynt å gro helt av seg selv (altså fra komposten). Slik at gartneren bare kan grave opp disse babyplantene, og sette de ned på riktig plass.
Her er vi i midten av juni. Tomatplantene (som er plantet i de tre rekkene) er på vei opp. Og squashplantene er allerede i full blomst. De har til og med begynt å produsere squash/gresskar!
SQUASHBLOMSTER / FLEURS DE COURGETTES
Det første som kan plukkes, er altså selve squashblomstene. Squashblomster er blomstene som lages av squashplanten, ja – ganske selvforklarende egentlig. Og disse vokser så fort at de kan plukkes nesten daglig fra begynnelsen av juni og langt ut i juli. De er store, intenst gule, vakre og skjøre. Og kan brukes til litt av hvert.
Friterte squashblomster – i all sin enkleste form – er utrolig godt. Og et av symbolene på at sommeren er her “for real”! I fjor eksperimenterte jeg med overfloden av squashblomster, og lagde blant annet gratinerte squashblomster med ricotta og bacon, kremet pasta med squashblomster, en nydelig pai med squashblomster – og squashblomstpesto. Pestoen ble dessverre så som så… Men alle de andre fleurs de courgettes-rettene fikk virkelig hver sin tommel opp!
FRITERTE SQUASHBLOMSTER – SOMMERENS «MÅ HA», klikk her!
(Oppskrift på Gratinerte, fylte squashblomster og Sommerpai med squashblomster kommer snart!)
SQUASH / COURGETTES
Deretter sto squashen for tur. Og visste du forresten at squash egentlig er et gresskar? Eller blir det kanskje omvendt? Squash kommer ihvertfall fra gresskarfamilien. Og zucchini, som det også blir kalt, betyr faktisk lite gresskar på italiensk. Squash høstes altså i “umoden” tilstand, mens skallet og kjøttet fortsatt er mykt. Lar du den vokse lenger og utover høstmånedene, vil den etterhvert utvikle seg til et langt gresskar. I tillegg til at smaken forandres, skifter både skallet og kjøttet farge, og kjøttet blir hardt.
SAUTERT SQUASH MED MYNTE, BASILIKUM OG RISTEDE PINJEKJERNER, klikk her!
SQUASHRULLER I TOMATSAUS FYLT MED RICOTTA OG SALSICCIA, klikk her!
GRATINERT SQUASH «PÅ EN SNURR» – MED CHÈVRE OG BACON (LOW-CARB), klikk her!
I juli kunne vi endelig begynne å høste tomater, og det i alle størrelser og fasonger. Store bifftomater, lange plommetomater, vanlige tomater og cherrytomater. Min sommerfavoritt er den italienske tomatsalaten Caprese. Og jeg kan uten å overdrive si at det serveres et tredvetall av Capreser gjennom sommeren.
Alle vet jo at tomaten er sunn, den er blant annet rik på A- og C-vitaminger. Men den regnes også som den beste kilden til en av naturens mest effektive antioksidanter lykopene. Og jo rødere tomaten er, desto mer lykopene inneholder den!
KLASSISK TOMAT OG MOZZARELLASALAT – DEN ULTIMATE SOMMERFAVORITTEN, klikk her!
GLASERTE CHERRYTOMATER MED RISTEDE SESAMFRØ, klikk her!
TARTE AUX TOMATES – DEN PERFEKTE FRANSKE SOMMERPAIEN, klikk her!
STYRKENDE OG SUNN TOMATSUPPE MED MASSE SMAK, klikk her!
TABOULÉ FRA MIDDELHAVET MED SOLMODNE TOMATER, ROSINER OG FERSK MYNTE, klikk her!
TAGLIATELLE MED CHERRYTOMATER OG BASILIKUM – MIDDAG PÅ TOTALT 10 MINUTTER, klikk her!
SYLTEDE GRØNNE TOMATER MED DILLSMAK – PICKLES, klikk her!
LAG DIN EGEN TOMATCOULIS OG NYT SOLMODNE TOMATER HELE VINTEREN, klikk her!
SPICY SALSA AV GRØNNE TOMATER OG KORIANDER, klikk her!
GRESSKAR / COURGES
Squash kjenner de fleste til bruken av, men gresskar er noe vi ikke bruker så mye av i Norge. Men det er en utrolig allsidig grønnsak, og kan brukes til det meste på kjøkkenet. Blant annet i gratenger, supper, puréer, salater, brød, rundstykker, muffins og kaker. Gresskar er en mager grønnsak, i tillegg å inneholde mange gode næringsstoffer. Det har for eksempel et høyt innhold av beta-karoten og vitamin A, som er bra både for hud og for synet. I tillegg inneholder det mye fiber, som igjen er bra for magen.
SØT OG SUNN FROKOSTVAFFEL MED GRESSKAR OG KANEL, klikk her!
IMPONERENDE GRESSKARSUPPE MED COMTÉ – SERVERT I SEG SELV, klikk her!
LETTERE «QUINOA´N´CHEESE» MED SALSICCIA, klikk her!
RASKE RUNDSTYKKER MED REVET GRESSKAR, klikk her!
GENERØS GRESSKARKAKE MED GLASUR (SUKKERFRI), klikk her!
RISTEDE, SALTE GRESSKARKJERNER – SOM TOPPING ELLER REN SNACKS, klikk her!
BASILIKUM / BASILIC
I tillegg sår vi også flere runder med basilikum gjennom sommeren. Basilikum smaker absolutt best når den er “frisk”, men jeg passer også på å fryse den ned. Slik har jeg basilikum tilgjengelig hele vinteren også.
Foruten å bruke basilikum som en krydderurt til for eksempel salater og pasta, lager jeg hvert år den klassiske pestoen. Det er nemlig noe av det beste som finnes! Også legger jeg til slutt med en slags potpourri av alle sommerens grønnsaker – nemlig ratatouille laget på den gammeldagse måten!
HJEMMELAGET KLASSISK PESTO – STAPPFULL AV ALT SOM ER GODT, klikk her!
«FERSKE» KRYDDERURTER ÅRET RUNDT – SLIK KONSERVERER DU URTENE DINE, klikk her!
RIK OG RESPEKTABEL RATATOUILLE – LAGET PÅ DEN GAMMELDAGSE MÅTEN, klikk her!
Så mye fikk vi altså ut av grønnsakshagen i fjor. Og jeg må si meg vel fornøyd med avkastningen!
DU HØSTER SOM DU SÅR.
OG DET ER NÅ DU MÅ BEGYNNE!
FØLG MEG FORRESTEN PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!