fbpx

RIK OG RESPEKTABEL RATATOUILLE – LAGET PÅ DEN GAMMELDAGSE MÅTEN

Rik og respektabel ratatouille

Ratatouille er en provencalsk grønnsaksstuing, som serveres som tilbehør til kjøtt, fisk og pasta. Ratatouille uttales rata’toj, og er en rett de provencalske legger stor stolthet i. Den består hovedsakelig av tomater, aubergine, squash, paprika, løk og hvitløk, som stekes og deretter kokes i litt olivenolje. Det skal være like mengder med grønnsaker (bortsett fra løk og hvitløk) når alt er kuttet opp.

Og i følge gartneren så man steke hver grønnsakstype for seg, for til slutt å blande alt sammen og la det småkoke over lang tid. Så rataouille´n krever sin tid på kjøkkenet, men det er absolutt verdt det!

Det enkle er ofte det beste – og min favorittkombinasjon er rett og slett ratatouille servert med ris. Men ratatouille smaker godt til det meste – et kjøttstykke, til fisk, eller som saus til pasta. Og på en varm sommerdag, kan den gjerne spises kald. Men husk; når du først lager ratatouille så anbefaler jeg å lage i mengder. Så kan du fryse ned i porsjoner – og tro meg, du kan aldri lage for mye!

 

Rik og respektabel ratatouille

 

DU TRENGER:

(Til ca 10 porsjoner)

8 store tomater
2 store røde paprika
2 store grønne paprika
2 store aubergine
4 squash
2 løk
4 fedd hvitløk, finhakket
Olje til steking
3 – 4 laurbærblader
Salt og pepper
Ferske urter, for eksempel basilikum eller timian

 

SLIK GJØR DU:

Vask og kutt grønnsakene i relativt store biter (ca. 2×2 cm).
Det viktigste er at grønnsaksbitene er i omtrentlig samme størrelse (bortsett fra løk/hvitløk).
Ha grønnsakene i hver sin bolle.
Når du har kuttet opp alt så skal det være ca. samme mengde i hver bolle (bortsett fra løk/hvitløk).
Stek deretter grønnsakene hver for seg i litt olje.
Når grønnsakene har stekt/kokt seg helt møre, blandes alt sammen i en stor kjele.
Tilsett laurbær, salt og pepper, og la kjelen koke på lav varme over lang tid (uten lokk).
Jo lenger tid gryta står og putrer, jo bedre blir smaken.
Og når mesteparten av den overflødige væsken er kokt bort, er rataouillen ferdig (min kokte kanskje 1,5 t).
Tilsett finhakket basilikum eller timian hvis du har, og smak til med salt og pepper.
Serveres med ris, pasta, kjøtt eller fisk.

Og frys ned i porsjonsposer, så du kan smake på sommerens grønnsaker hele vinteren!

 

Rik og respektabel ratatouille

 

PRØV OGSÅ EN ANNEN FRANSK KLASSIKER: TARTE AUX TOMATES!

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BON APPÉTIT!

 

8 hendelser på “RIK OG RESPEKTABEL RATATOUILLE – LAGET PÅ DEN GAMMELDAGSE MÅTEN”

    1. Ja, det er det virkelig! Og så er det lurt å lage mye når man først lager! Så har man i fryseren eller på hermetiserte glass:-)

    1. EVAiPROVENCE

      Hei Marielle! Jeg har hatt min i fryseren i ihvertfall 6 mnd:-) Så kjekt å ha liggende!

  1. Marit Grønnern

    Hei Eva!
    Stemmer det at du ikke tilsetter noe vann eller har grønnsakene nok fuktighet i seg?

    Hilsen fra Marit

    1. Det stemmer! Grønnsakene har mye vann i seg, og ratatouillen er best når den er litt «ferm» (synes nå vi i alle fall;-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Rull til toppen