fbpx

TARTE AUX TOMATES – DEN PERFEKTE FRANSKE SOMMERPAIEN!

Tarte aux tomates

Tarte aux tomates er en typisk provencalsk rett som gjerne blir servert til apéro/aperitiff (en drink eller to som nytes med venner før måltid, og da gjerne sammen med passende fingermat). Men det er også den perfekte sommerpaien – lett og tynn med masse smak! Den er god alene, passer bra som tilbehør til for eksempel grillmat, og er perfekt til å ta med seg i piknikkurven.

Den orginale Tarte aux tomates lages med butterdeig, men i Norge kan det være en utfordring å få tak i. Så hvis du ikke finner ferdig paibunn laget av butterdeig (eller lager den selv fra scratch), kan du bruke vanlig paideig. Det viktigste er at bunnen er så tynn som mulig, slik at du får den uimotståelig blandingen av sterk dijonsennep og de søte tomatene – og ikke smaken av paibunn. Det er også viktig at tomatskivene er tynne, slik at de nesten confiteres under steketiden. Det forsterker alle de gode smakene i tomatene. Og sommeren!

 

Tarte aux tomates

 

DU TRENGER:

(Til en vanlig paiform)

1 ferdig paibunn, helst butterdeig*
1,5 ss dijon sennep (gjerne alsacienne)
3 store modne tomater, skjært i tynne skiver (3 mm)
1/2 liten løk, skjært i løvtynne halvmåner
1/2 fedd hvitløk, finhakket
Olivenolje
Salt og pepper etter smak
1 ts Provencekrydder

*Det kan være vanskelig å få tak i fersk butterdeig-paibunn, men du finner ofte butterdeig i frysedisken. Da må du evt. kjevle den ut for at den skal passe i pai-formen, men det gjør ingenting (den skal være tynn). Eller så kan du også bruke vanlig paideig. 

 

SLIK GJØR DU:

Forstek paibunnen etter anvisning fra pakken (ca. 10 min).
P.S. Husk å prikke i deigen med en gaffel!
Smør sennep godt utover paibunnen.
Fordel tomatene over det hele.
Legg på løk og hvitløk, og ringle litt olivenolje over.
Krydre med salt, pepper og Provencekrydder.
Stek i ovnen på 180 grader i 25-30 minutter, til tomatene begynner å krympe*

*Dekk til med aluminiumsfolie hvis paibunnen begynner å svi seg før tomatene har begynt å tørke. Jeg dekket med folie etter 20 min så den ikke skulle bli brent.

 

Tarte aux tomates

 

GLAD I FRANSK MAT? PRØV DEN KLASSISKE FRANSKE RØDVINSGRYTEN COQ AU VIN!

 

FØLG MEG GJERNE PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BON APPÉTIT!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Rull til toppen