Klassisk pesto består av fem ingredienser: basilikum, hvitløk, pinjekjerner, olivenolje og parmesan. Pesto er vel godt kjent for de fleste, men det er altså en italiensk saus som brukes mye i pastaretter. Den riktige måten å lage pesto på er å knuse ingrediensene med en morter. Men det er selvfølgelig mye enklere å bruke en stavmikser eller blender. Jeg har prøvd begge metodene, og må innrømme at jeg faktisk foretrekker stavmikseren. Mest fordi det er enklere, også kjenner jeg ikke forskjell på smaken.
I min pesto har jeg ikke spart på godsakene. Og det kjennes på smaken! For å låne et uttrykk en venninne av meg bruker; more of everything please! Dette er nemlig noe HELT annet enn den vanlige pestoen du kjøper i butikken. Og når jeg først lager pesto, så lager jeg gjerne en stor porsjon, fordeler det i små glass, og oppbevarer de i fryseren. Jeg har lest at pesto har 3 måneders holdbarhet i fryseren. Men jeg har hatt glassene der i ett år, og de smaker like godt!
Pesto passer til de fleste type pasta-retter, men det er også veldig godt på tomat- og mozzarellasalat. Også smaker det helt nydelig på godt brød!
DU TRENGER:
(Jeg fikk 7 små glass á 1,5 dl)
250 g basilikum
120 g pinjekjerner
280 g parmesan, revet
5 fedd hvitløk, finhakket
4,5 dl god olivenolje + topping*
*Heller du et lite lag med olivenolje på toppen, så unngår du at pestoen blir svart.
Oppbevarer du glasset i kjøleskapet, holder det i 3-4 dager.
SLIK GJØR DU:
Rist pinjekjernene lett i pannen, pass på at de ikke brenner seg!
Fjern basilikumbladene fra stilkene, og ha de i blenderen.
Ha pinjekjerner, hvitløk og parmesan i blenderen.
Hell over ca. halvparten av oljen, og puls noen ganger.
Du trenger ikke blende ingrediensene “for hardt”, jeg foretrekker ihvertfall en “kornete” konsistens.
Deretter heller du i resten av oljen i en tynn stråle, mens du blender forsiktig.
Fordel pestoen i små glass, og sett i kjøleskapet eller frys de ned.
Serveres på godt brød, over en tomat og mozzarellasalat, eller i en pasta-rett.
PRØV HJEMMELAGET PESTO SAMMEN MED KLASSISK TOMAT OG MOZZARELLASALAT!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!