“FRISKE” KRYDDERURTER ÅRET RUNDT – SLIK KONSERVERER DU URTENE DINE!

Konservering av krydderurter

I Norge har man som regel tilgang på krydderurter året rundt. Ihvertfall i de store butikkene. Men krydderurter smaker jo så mye bedre nå på sommeren! Og jo lengre de får stå i jorda, jo sterkere blir smaken. Så har du dyrket dine egne urter, kjenner du i løpet av sommeren at det smaker mye bedre og sterkere av dine “hjemmedyrkede”, fremfor krydderurtene du får kjøpt i plastikkpotter. Så her gir deg noen enkle tips til hvordan du kan ta vare på de (å konservere de) – slik at de varer hele året ut!

Det er i utgangspunktet to måter å konservere krydderurter på – ved frysing eller tørking. Begge måter fungerer godt, men det kommer an på hvilken urte du skal konservere. Enkelte urter mister nemlig smak ved tørking, og egner seg derfor best til frysing.

En liten oversikt over de vanligste urtene som egner seg til å fryses ned er basilikum, koriander, persille og gressløk. Og urter som egner seg godt til å tørkes, er rosmarin, oregano, timian, salvie og mynte.

 

Konservering av krydderurter

NEDFRYSING:

Når du skal fryse ned urter er det også flere måter å gjøre det på. I isbitbrett med vann. I isbitbrett med olje. Eller i små fryseposer uten luft. Uansett er det første du gjør å skylle urtene, så du får fjernet støv, jord og lignende. Deretter klapper du de tørre eller lar de lar de tørke av seg selv på et kjøkkenhåndkle. Så fjerner du bladene fra stilken, og grovhakker de.

ISBITBRETT
Fyll et isbitbrett med urter. Trykk de godt ned. Så kan du velge om du vil fylle på med litt vann eller olje. Jeg foretrekker en god olivenolje da smaken og fargen bevares bedre. Og uansett så bruker jeg nesten alltid olje i matlagingen, så ingenting går til spille. Lager du for eksempel spaghetti, er det jo så enkelt å putte en isterning med urter og olje som smelter inn i pastaen..! Når urteterningene har ligget et døgn i fryseren, kan du ha de over i fryseposer eller små bokser, og bruke brettene på ny.

 

Konservering av krydderurter

FRYSEPOSE
Velger du å fryse de ned i små fryseposer, er det viktig å fjerne så mye luft som mulig. Og ikke fyll opp posene for mye, lag heller flere poser. Når de er flatpakket tar de dessuten mindre plass i fryseren. Ved bruk knuser du urtene mellom fingrene mens de fortsatt er frosne.

 

Konservering av krydderurter

TØRKING:

HENGING
Også ved tørking er det flere måter å gjøre det på. Den vanligste er kanskje å feste urtene sammen til en bukett (bruk en strikk), og la de henge opp-ned et tørt og mørkt sted i ca. 2-4 uker. Når urten smuldrer mellom fingrene dine, fjerner du stilkene og har bladene i et oppbevaringsglass.

PAPIRPOSE
Vi har ofte krydderurter i små papirposer, og da kan de gjerne stå fremme på kjøkkenbenken og tørke. Papiret hjelper til med å trekke ut fuktigheten, så urtene ikke råtner. Etter en uke eller tre (litt avhengig av sesong og temperatur) er de som regel ferdig tørket. Det ser du ved at urten smuldrer mellom fingrene dine. Da kan du rive av bladene og ha de over på et glass for oppbevaring. Vi beholder gjerne urtene i posen, da vi bruker en del krydder til daglig. Også synes jeg det ser fint ut!

 

Konservering av krydderurter

URTESALT
En tredje måte å bevare urtene dine på, er å lage ditt eget urtesalt. Ta for eksempel 2 deler basilikum (eller en annen urt hvis du heller foretrekker det) og bland med 1 del grovt salt. Ha alt i en blender og miks godt. Spre blandingen utover et stekebrett med bakepapir, og la det tørke til det er helt tørt (det tar ca. et døgn). Knus det i en morter eller med en kjevle, og ha det over i et egnet glass. På samme måte kan du faktisk også lage kryddersukker, men da er det viktig å bruke riktig type urte (som for eksempel lavendel, mynte eller sitronmelisse). Og selvfølgelig bruke sukker istedet for salt.

 

Konservering av krydderurter

 

VÔILA – Nå kan du lage mat som smaker like godt hele året rundt!

 

HAR DU MYE BASILIKUM I ÅR SÅ ANBEFALER JEG HJEMMELAGET KLASSISK PESTO. GODT TIL SÅ MYE, OG DENNE KAN OGSÅ FRYSES NED!

 

FØLG MEG GJERNE PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BON APPÉTIT!

 

6 hendelser på ““FRISKE” KRYDDERURTER ÅRET RUNDT – SLIK KONSERVERER DU URTENE DINE!”

  1. Så fine tips! Minst halve potta med krydderurt blkr ødelagt for meg fordi jeg ikke får brukt alt tidsnok. Nå vet jeg hva jeg kan gjøre for å ta vare på resten. Tusen takk, Eva ??

    1. EVAiPROVENCE

      Ja, ikke sant! Sånn er det ofte her også. Så da er det genialt at det finnes enkle måter å ta vare på urtene:-)

  2. Kristin Forbes Rolfsen

    Da er det lurt å ta fram vakumeringsmaskinen vi har da, som ble kjøpt inn i forbindelse med anskaffelse av sous vide 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen