HALLOWEEN – JEG VELGER Å FEIRE GRESSKARET!

Halloween

På tirsdag er det Halloween! Sanna og Elias har vært klare i flere uker, og nå braker det endelig løs! Tusenvis av små og store skal ut å skremme folk og sanke godteri både her i Frankrike – og hjemme i Norge. Halloween er fortsatt en ganske ny tradisjon i Europa, men i USA har feiringen av “alle helgener” lenge vært populær. Og selvom jeg stort sett elsker de fleste feiringer, må jeg innrømme det er med blandede følelser at denne familien hiver seg på Halloween… Hadde jeg ikke hatt to forventningsfulle syv-åringer som selvfølgelig vil kle seg ut, og ikke minst fylle kurven med godteri, hadde jeg glatt hoppet over. Men, dette er en dag for de små – så la gå!

Derfor tar jeg tak i det som står meg nærmest når det gjelder Halloween, og det er selvfølgelig gresskaret. Selve symbolet på Halloween! Det finnes hele 700 forskjellige sorter, og gresskarene varierer veldig i vekt. I 2016 ble det satt verdensrekord med et gresskar som veide hele 1.190 kg! Halloween-gresskaret brukes stort sett som et dekorasjons- pyntegresskar. Mens typer som Butternut, Hokkaido og Muskatt faller under kategorien matgresskar. I Norge har vi ikke de helt store tradisjonene for å bruke gresskar i matlaging, mens i Frankrike brukes gresskar ofte på kjøkkenet under sesong. Og jeg forstår godt hvorfor.

 

I 2016 ble det satt verdensrekord med et gresskar som veide hele 1.190 kg!

 

Halloween gresskar
Til venstre: Butternut. I midten: Hokkaido og Muskatt. Til høyre: Courge longue (fransk).

Gresskar er en utrolig allsidig grønnsak og kan brukes i nesten hva som helst. I gratenger, puréer, supper, stuinger, salater, paier, brød, kaker, og i muffins. Gresskar er en mager grønnsak, men har et høyt innhold av beta-karoten og vitamin A, som er bra både for hud og for synet. I tillegg inneholder den mye fiber som magen og fordøyelsen er så glad i. Så etter å ha bodd i Frankrike i 9 år, har jeg opp gjennom lært å lage mange gode retter med denne grønnsaken. Og de deler jeg gladelig med deg!

 

Søt frokostvaffel med gresskar og kanel

SØT OG SUNN FROKOSTVAFFEL MED GRESSKAR OG KANEL

Først ut er en søt og sunn frokostvaffel, som vil lokke selv den største syvsoveren ut av sengen!

 

Raske rundstykker med revet gresskar

RASKE RUNDSTYKKER MED REVET GRESSKAR

Disse sunne rundstykkene inneholder gresskar, som gir ekstra næringsstoffer – i tillegg til å gjøre rundstykkene saftige. Med sprø skorpe og en myk og saftig kjerne, smaker de helt nydelig med syltetøy på!

 

Bakt butternutsuppe med feta og spekeskinke

«BAKT» GRESSKARSUPPE MED FETA OG CRISPY SPEKESKINKE

«Bakt» gresskarsuppe av butternut har det lille ekstra, og stikkordet er nemlig “bakt”. Grønnskene bakes først i ovnen, før de moses og tilsettes buljong og krydder. På denne måten forsterkes sødmen og alle de deilige smakene i gresskaret og de øvrige grønnsakene, og sammen med den salte fetaosten og spekeskinken blir det en uslåelig kombinasjon!

 

Quinoa´n´cheese med italiensk pølse

LETTERE QUINOA´N´CHEESE MED SALSICCIA

Quinoa´n´cheese er det jeg kaller for skikkelig «comfort food» – uten dårlig samvittighet! Deilig smeltet ost med kremet gresskarquinoa…. Mmmm, jeg får nesten vann i munnen bare jeg tenker på det!

 

Alt-i-en torskepakke med gresskar, spinat og feta

NYDELIG “ALT I EN” TORSKEPAKKE MED SPINAT, GRESSKAR OG FETAOST

«Alt i en» pakker er utrolig praktisk. Null oppvask, og maten lager seg praktisk talt selv. Gresskar, spinat og fetaost smaker utrolig godt sammen – og bakt sammen med fersk torsk har du en supergod middag!

 

Ristede-gresskarkjerner

RISTEDE OG SALTE GRESSKARKJERNER – SOM TOPPING ELLER SNACKS!

Som stor tilhenger av konseptet «IKKE KAST MAT», har jeg nå begynt å tørke gresskarfrøene. Det er superenkelt, og frøene bruker jeg som topping på supper og lignende, eller rett og slett som ren snacks.

 

Krydret gryte med butternutgresskar

ALT-I-EN-KJELE VARMENDE BUTTERNUTGRESSKAR OG PASTA I HØSTENS FARGER

Jeg blir intet mindre enn superglad når jeg kutter et butternutgresskar i to. Den intense orange fargen lyser nesten opp hele kjøkkenet! Og her er det brukt i en varmende «alt-i-en-kjele» pasta, eller one pot som det heter på engelsk!

 

Fylt butternutgresskar med chevre og bacon

FYLT BUTTERNUTGRESSKAR MED BACON OG CHÈVRE – TYPISK PROVENCE

Fylt butternut gresskar med bacon og chèvre, folkens! Blandingen av den søtlige gresskar- og løksmaken mot den salte bacon- og chévresmaken er helt uimotståelig. Jeg synes selv denne retten ser ganske avansert ut, men den er veldig enkel å lage.

 

Hakkaido gresskarsuppe med comté

IMPONERENDE GRESSKARSUPPE MED COMTÉ – SERVERT I SEG SELV!

Denne suppen altså – den må du lage neste gang du inviterer til middag! Du serverer rett og slett suppen i sitt eget skall, altså en suppe uten suppetallerken. Og den smaker helt nydelig. Jeg kan garantere at den varmer deg opp – selv på den sureste høstkveld.

 

Alt i en kjele med butternut gresskar og pasta

ALT-I-EN-KJELE VARMENDE BUTTERNUTGRESSKAR OG PASTA I HØSTENS FARGER

Alt-i-en-kjele er et fantastisk konsept, der du simpelten putter alle ingrediensene i en kjele, for så la den gjøre resten av jobben. Du sparer tid og det blir minimalt med oppvask. Men det viktigste er at det gir en enda bedre smak!

 

Butternutmuffins-med-kremfyll
SAFTIGE BUTTERNUTMUFFINS MED INNBAKT KREMFYLL

Kjempegode gresskarmuffins uten hverken hvetemel og sukker. Butternut-gresskaret egner seg spesielt godt i bakverk, både fordi det tilfører saftighet, samtidig som det har en søtlig smak.

 

Rullekake med gresskar

RULLEKAKE MED GRESSKAR – ROLL OVER, PUMPKIN! (SUKKERFRI)

Hvor fantastisk er det ikke med en kake som faktisk inneholder grønnsaker?! En deilig krydret rullekake med kremostfyll, et friskt bringebærlag og «sukker» som knaser i tennene. Men så er den altså laget av gresskar!

 

Gresskarkake til Halloween

GENERØS GRESSKARKAKE MED GLASUR (SUKKERFRI)

Dette er nesten den samme oppskriften som jeg brukte i muffinsene over, men laget i kakeform. En kjempegod kake som nesten kan minne om en gulrotkake, med krydret kanelsmak og saftig kremlokk.

 

SØTE KOSTYMER DU LAGER I EN FEI – MARIHØNA OG BIEN

Til slutt byr jeg på en enkel oppskrift på to søte kostymer som du kan lage selv dagen i forveien. Hvis du ikke ønsker at barna dine skal kle seg ut som skumle vampyrer, levende skjeletter eller hekser, så er jo marihøna og bien et søtt alternativ…

 

KNASK ELLER KNEP?!

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen