SPREKE SKOLEBOLLER TIL STORE OG SMÅ (SUKKERFRIE SÅKLART!)

Spreke skoleboller

Skoleboller er en favoritt hos de fleste, og her i huset ble mine spreke skoleboller servert etter en vel gjennomført skolestart. Tenk det, her i Frankrike begynner barna allerede på skolen i 3 års-alderen. Og det betyr at mine to på straks 4 år allerede går i 2. klasse! Så jeg vil si at skoleboller var en velfortjent premie – både for liten og for stor.

Jeg bruker samme oppskriften på bolledeig som jeg bruker til mine SPRETNE, SAFTIGE OG SUKKERFRIE SPELTBOLLER og PRIPPEN PRINSESSEKAKE PÅ SPELT. Rett og slett fordi det er den perfekte deigen! Bollene blir alltid saftige, samtidig som de har den perfekte konsistensen. Du vet de bollene man kan klemme sammen, også spretter de opp igjen med en gang. Simply the best!

Mine spreke skoleboller er bakt på speltmel, som er mildere for magen enn siktet hvetemel. I tillegg så er de uten tilsatt sukker. Men de smaker akkurat slik som boller skal smake – søte, spretne og saftige!

 

Spreke skoleboller

 

DU TRENGER:

(Gir ca. 24 boller)

1 kg speltmel*
6 dl lettmelk
75 g gjær
2 dl sukrin (jeg blandet 1 dl sukrin og 1 dl sukrin gold)*
1,5 dl olje (jeg brukte vår egen olivenolje)
1 ts kardemomme
0,5 ts salt
1 vaniljesaus – uten tilsatt sukker fra Eldorado
6 dl lettmelk
2 ss kaldt vann + 1 ss maizena
Sukrinmelis*
Kokos

*Ønsker du å lage helt “tradisjonelle” boller kan du bytte ut speltmel med siktet hvetemel, sukrin med sukker, og sukrinmelis med melis. Bruk samme mengdeforhold. 

 

SLIK GJØR DU:

Lunk melken i en middels stor kjele, ha i gjær og løs opp.
Tilsett sukrin, salt og olje, rør godt.
Ha den lunkne væsken i en stor bolle, og tilsett mel og kardemomme, litt etter litt.
Elt deigen i 10 minutter med en kjøkkenmaskin (eller 20 min hvis du elter for hånd).
La deigen heve på kjøkkenbenken under et kjøkkenhåndkle i 2 timer. Min blir dobbelt så stor!
Lag vaniljefyllet ved å vispe ut pulveret i kald melk.
Kok opp under omrøring.
Visp ut maizena i kaldt vann, og hell det over i vaniljefyllet.
Rør under svak varme til sausen tykner. Avkjøl på kjøkkenbenken.
Form bollene og legg dem på et stekebrett med bakepapir.
La de etterheve i ca. 30 min.
Sett stekeovnen på 200 grader.
Lag en fordypning i midten av hver bolle, og fyll med cirka 1 ss vaniljekrem.
Deigen er ganske spretten, så du må lirke litt for å få “plass nok” til vaniljekremen.
Bak i ovnen i ca 12 – 15 minutter, til de begynner å bli gylne på toppen.
Avkjøles på rist.
Dekk med melis rundt vaniljefyllet, og strø over kokos til slutt.

 

Spreke skoleboller

 

PRØV OGSÅ PRIPPEN PRINSESSEKAKE PÅ SPELT!

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BON APPÉTIT!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen