LETTERE GRESK MOUSSAKA I PROVENCE (GLUTENFRI)

Lettere gresk moussaka

Moussaka har lenge vært en favoritt på middagsbordet, men det går relativt lang tid mellom hver gang jeg lager det. Det har nok noe med det at aubergineskivene må forstekes forhånd. Men ærlig talt – det handler jo bare om planlegging. Og når alt kommer til alt, så er denne moussakaen absolutt verdt det! Med sin deilige smak av aubergine, tomatsaus, lammekjøtt og krydder, blir du nesten tatt med hele veien til Grekenland!

Har du tilgang på kjøttdeig av lam vil jeg selvfølgelig først og fremst anbefale det. Desverre er ikke det alltid like lett å få tak i, så jeg brukte faktisk to lammekoteletter jeg hadde liggende. Først skar jeg bort benet, så finhakket jeg kjøttet og blandet det til slutt med karbonadedeig. Og det fungerte utmerket!

Aubergineskivene pleier jeg å steke kvelden før. Da er de liksom klare når jeg skal begynne på moussakaen dagen derpå. Ellers så inneholder den hvite sausen hverken hvetemel eller smør, disse ingrediensene er erstattet med feta og eggeplommer istedet. Til slutt liker jeg å toppe moussakaen med mozzarella. Rett og slett fordi det er skikkelig digg. Men det er jo selvfølgelig opp til kokken sjøl!

 

Lettere gresk moussaka

 

DU TRENGER:

(4 posjoner)

3 auberginer, skjært i tynne skiver (ca. 3 mm)
500 gram kjøttdeig av lam*
1 stor løk, hakket
2 hvitløksfedd, finhakket
2 bokser tomat (á 400 g)
1/2 ts kanel
1/2 ts muskat
2 ts tørket oregano
3 nellikspirer
Salt og pepper
1 ts sukrin/sukker
Olje til pensling og steking
2 mozzarellakuler, skjært i tynne skiver

HVIT SAUS:
300 ml naturell yoghurt
100 g feta
3 eggeplommer
1/4 ts muskat
Salt og pepper**

*Som sagt kan lammekjøttdeig være vanskelig å få tak i, og da kan du gjøre som jeg gjorde;
å blande lammekoteletter med karbonade- eller kjøttdeig. Eller rett og slett bare karbonadedeig.

**Det blir som regel litt saus til overs.

 

SLIK GJØR DU:

Sett stekeovnen på 200 grader, og gjør klar to stekebrett med bakepapir.
Skjær auberginene i tynne skiver, 3-4 mm.
Dryss over et lett lag med salt (for å trekke ut væsken), og la det hvile på kjøkkenbenken i 20 min.
Tørk bort vannet med tørkepapir, og pensle skivene lett med olje.
Bak i ovnen til auberginen er myk, ca 30 min.
Brun kjøttet i en dyp stekepanne, la det så hvile på kjøkkenbenken.
Stek løken blank, ca. 5 min, og tilsett hvitløk.
Hell over tomat og krydder, og la putre i ca. 10 min.
Ha i kjøttet, smak til med salt, pepper og eventuelt litt sukrin/sukker for å runde av smaken.
Ha alle ingrediensene til den hvite sausen i en bolle, og miks med stavmikser.
Smør en ildfast form, og fordel lagvis aubergine, hvit saus og kjøttsaus utover.
Topp med tynne mozzarellaskiver, og stek i ovnen på 180 grader til osten er gyllen, ca 25 min.
La moussakaen få hvile i 10 min, før du serverer den med for eksempel…. en gresk salat!

 

Lettere gresk moussaka

 

PRØV OGSÅ MIN LETTE VARIANT AV SHEPERD PIE MED BLOMKÅLMOS!

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BON APPÉTIT!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen