SPRETNE, SAFTIGE OG SUKKERFRIE SPELTBOLLER

Spretne og saftige speltboller (uten sukker)

Jeg klager absolutt ikke over ferske croissanter til morgenkaffen. Eller franske bakverk generelt. Men i mine øyne er det lite som slår norsk gjærbakst – I just love it! Spesielt boller. Så gleden var stor da jeg fikk meg en skikkelig kjøkkenmaskin til jul, nå skulle det bakes speltboller.

Og etter å ha forsøkt meg på diverse bolle-oppskrifter har jeg nå funnet den ultimate oppskriften! Disse speltbollene er uten sukker, laget av speltmel, men smaker akkurat som “the real deal”. Konsistensen er helt perfekt – du vet de bollene som man kan klemme sammen, også spretter de opp igjen med en gang. Akkurat sånn er de, i tillegg til å være supersaftige!

 

Spretne og saftige speltboller (uten sukker)

 

DU TRENGER:

(Gir 24 boller)

1 kg speltmel*
6 dl lettmelk
75 g gjær
2 dl sukrin (jeg blandet 1 dl sukrin og 1 dl sukrin gold)*
1,5 dl olje (jeg brukte vår egen olivenolje)
1 ts kardemomme
0,5 ts salt
Ca 2 dl økologiske rosiner (kutt rosiner om du ønsker bollene helt sukkerfri)
1 egg (til pensling)

*Ønsker du å lage helt “tradisjonelle” boller kan du bytte ut speltmel med siktet hvetemel, og sukrin med vanlig sukker. Bruk samme mengdeforhold. 

 

SLIK GJØR DU:

Lunk melken i en middels stor kjele, ha i gjær og løs opp.
Tilsett sukrin, salt og olje, rør godt.
Ha den lunkne væsken i en stor bolle, og tilsett mel (og kardemomme) litt etter litt.
Elt deigen i 10 minutter med en kjøkkenmaskin (eller 20 min hvis du elter for hånd).
La deigen heve på kjøkkenbenken under et kjøkkenhåndkle i 2 timer. Min ble dobbelt så stor!
Elt rosinene forsiktig inn i deigen, form bollene og legg dem på et stekebrett med bakepapir.
La de etterheve i ca. 30 min.
Sett stekeovnen på 200 grader.
Pensle bollene med egg.
Bak i ovnen i ca 12 – 15 minutter, til de er gylne på toppen.
Avkjøles på rist.

 

Spretne og saftige speltboller (uten sukker)

 

LEI AV ELTING? PRØV DENNE SAFTIGE SITRONKAKEN ISTEDET!

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BON APPÉTIT!

 

4 hendelser på “SPRETNE, SAFTIGE OG SUKKERFRIE SPELTBOLLER”

 1. Hei
  Er mange måneder av året i Antibes og baker en god del, spesielt grove brød:-) Hva kjøper du, hva heter det på fransk, spelt mel, sukrin?

  1. EVAiPROVENCE

   Hei Vibeke! Spelt heter Epautre på fransk, og grovt går gjerne under Complete. Eller T og et tall. Jeg fant for eksempel et grovt speltmel på biobutikken som heter Farine de epautre Complete Type 165. Sukrin kjøper jeg alltid med meg når jeg er i Norge. Men bakpå Sukrinposen står det at det er søtstoff Erythritol, som jeg antar at du også kan finne for eksempel i biobutikken:-) God bakst!

    1. Hei Kristin!
     Godt spørsmål, det vet jeg faktisk ikke…
     Ville prøvd med en teskje, men kan ikke garantere noe:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen