Jeg har vel nevnt det før, men gjærbakst er en av mine store svakheter. Og derfor er det godt å ha noen byttetriks i bakhånd, slik at kaken blir litt lettere for kroppen. For et liv uten kaker – er ikke et liv for denne prinsessen her!
Prippen prinsessekake er blant annet laget på speltmel, som er snillere mot magen enn siktet hvetemel. I tillegg er den så og si sukkerfri, men smaker selvfølgelig like søtt og godt som den skal!
Deigen er den samme som jeg bruker for å lage mine populære SPRETNE, SAFTIGE OG SUKKERFRIE SPELTBOLLER. Og vaniljefyllet er rett og slett basert på en posesaus fra Eldorado: Vaniljesaus – uten tilsatt sukker fra Eldorado.
DU TRENGER:
(Dobbel deig – jeg lagde 2 prinsessekaker, og frøs ned den ene når jeg først var i gang)
1 kg speltmel
6 dl lettmelk
75 g gjær
2 dl sukrin (jeg blandet 1 dl sukrin og 1 dl sukrin gold)
1,5 dl olje (jeg brukte vår egen olivenolje)
1 ts kardemomme
0,5 ts salt
VANILJESAUS:
1 vaniljesaus – uten tilsatt sukker fra Eldorado*
6 dl lettmelk
2 ss kaldt vann + 1 ss maizena
Ca 2 dl økologiske rosiner
Kanel
Evt. sukrinmelis/melis til pynt
*Vaniljefyllet som blir til overs, kan du for eksempel bruke som dessert over varme bær e.l.
SLIK GJØR DU:
Lunk melken i en middels stor kjele, ha i gjær og løs opp.
Tilsett sukrin, salt og olje, rør godt.
Ha den lunkne væsken i en stor bolle, og tilsett mel (og kardemomme) litt etter litt.
Elt deigen i 10 minutter med en kjøkkenmaskin (eller 20 min hvis du elter for hånd).
La deigen heve på kjøkkenbenken under et kjøkkenhåndkle i 2 timer. Min blir dobbelt så stor!
Lag vaniljefyllet ved å vispe ut pulveret i kald melk.
Kok opp under omrøring.
Visp ut maizena i kaldt vann, og hell det over i vaniljefyllet.
Rør under svak varme til sausen tykner. Avkjøl på kjøkkenbenken.
Del deigen i to. Halvparten er nok til én prinsessekake.
Smør eller dekk en kakeform med bakepapir.
Rull deigen ut i en lang pølse og kjevle den flat som et rektangel (ca 35×20 cm).
Deigen er ganske spretten, så du må dra og lirke litt for å få den til å ligge “stille”.
Smør utover godt med vaniljefyll, og strø over kanel og rosiner.
Rull deigen forsiktig sammen, slik at det dannes en lang pølse.
Del pølsen i 10 stykker (ca 2-3 cm tykke).
Legg stykkene i kakeformen (de skal ligge tett inntil hverandre).
Etterhev i 30 min under et kjøkkenhåndkle.
Sett stekeovnen på 200 grader.
Strø over kanel, og bak kaken i ovnen i 15-20 min, til den er gyllen på toppen.
Avkjøles på rist.
Noen liker å pynte med melis på toppen, andre ikke. Det er helt opp til deg!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!