Créme brûlée er en av de store klassikerne i det franske kjøkkenet. Og det er sjelden du møter på en meny i Frankrike som ikke har en variant av crème brûlée på dessertkartet. Klassikeren er laget av fløte, eggeplommer, sukker og vanilje. Men du kan også smakssette den med for eksempel sitron, ananas eller sjokolade.
Jeg har tatt for meg klassikeren denne gang, men byttet ut sukker til fordel for sukrin. Hvilken type søtning du ønsker å bruke, er selvfølgelig opp til deg. Og det er faktisk ikke sukkeret som gjør denne til en bombe, det er hovedsakelig fløten… Jeg skal prøve meg på en sunnifisert versjon av créme brûlée litt senere. Men først ut er altså klassikeren – the one and only!
P.S. Dette er en enkel dessert som faktisk blir bedre om du lager den én dag i forveien. Og det er jo absolutt ingen ulempe når du inviterer til middag!
DU TRENGER:
(Gir 4 “normale” posjoner)
1 vaniljestang
4 dl kremfløte
4 eggeplommer*
1 dl sukrin eller sukker
Ca. 4 ts brunt sukker til toppen
*Ikke kast eggehvitene. Bruk dem for eksempel til å lage en deilig eggehviteomelett! Eller marengs som pavlova, pikekyss eller søte påskeegg!
SLIK GJØR DU:
Del vaniljestangen i to (på langsiden), og skrap ut frøene.
Hell fløten i en kjele, tilsett både vaniljefrøene og stengene.
Varm sakte opp til det begynner å koke, mens du rører.
Ta kjelen av platen, og la den avkjøle seg i minimum 1 time (jo lenger den hviler, jo mer smak).
Visp eggeplommer og sukrin godt med en visp.
Fjern vaniljestangene fra fløten, og varm opp fløten til den er fingervarm.
Visp forsiktig inn eggeblandingen.
P.S. Prøv å unngå for mye luftbobler ved å ikke vispe for hardt.
Sett stekeovnen på 100 grader.
Bruk en øse og fordel blandingen forsiktig over i 4 ildfaste former.
Stek i ovnen i ca 45 min, kremen skal fortsatt skjelve i midten når den er ferdig.
Skru av ovnen, men la formene stå og hvile med døren oppe.
La crème brûléen avkjøle seg helt, og helst i kjøleskapet over natten.
Strø over ca. 1 ts med brunt sukker på hver, og karamelliser/smelt sukkeret med en créme Brûlée brenner.
Har du ikke brenner, kan du sette den under grillelementet i stekeovnen i 2-3 min (men pass på!).
P.S. Jeg brukte former i forskjellige størrelser. Noen ganger holder fint med en liten smak! Men de små trenger selvfølgelig litt kortere steketid.
LES OM EN “NY” DESSERT SOM TAR FRANKRIKE MED STORM – CAFÉ GOURMAND!
BON APPÉTIT!
FØLG MEG FORRESTEN PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
Her er det mye deilig, Eva! Gleder meg til å teste:«GOD MORGEN KAKE» MED JORDBÆR når jordbærsesongen er her👌🏼Ingenting slår norske jordbær,altså 😊
Vet du, det er jeg helt enig i! Norske jordbær er best i verden!!