Jeg er så heldig at jeg er oppvokst med hjemmelagde fiskekaker. Besteforeldrene mine kom fra Hitra, og begge var utrolig flinke til å lage mat. Spesielt fisk. Bestefar var førstemann på brygga til å kjøpe fersk fisk, som igjen ble laget til fiskekaker og “saltfæskball”.
Akkurat disse fiskekakene er inspirert av det thailandske kjøkken, med lime, vårløk og grønn curry. Og ikke minst en spennende peanøttsaus ved siden av! Jeg liker det enkelt – og pakker fiskekakene inn i salatblader og dypper de i dippen. Men er du ekstra sulten, er det selvfølgelig godt med litt thairis ved siden av!
DU TRENGER:
(Gir 12 fiskekaker / 4 personer)
FISKEKAKER:
600 g fersk, hvit fisk (jeg brukte torskefilet)
1,5 – 2 ts salt
2 dl melk (iskald)
2 ss potetmel
2 ts grønn curry paste
0,5 ts pepper
1 stort hvitløksfedd, knust
1 ts limezest, finhakket
1 knip chiliflak
2 vårløk, fint hakket
1 god neve koriander, fint hakket
Smør til steking
PEANØTTDIPP:
5 ss peanøttsmør
2 ss soyasaus
2 ts fiskesaus (evt. østerssaus)
0,5 dl + 1 ss kokosmelk
1/2 presset lime
1 knip chiliflak
2 ss sukrin gold (alt. brunt sukker)
SLIK GJØR DU:
FISKEKAKER:
Del fiskefiletene i biter, og ha de i en foodprosessor.
Tilsett salt og kjør maskinen til en jevn, seig farse, ca. 10 sek.
Hell over iskald melk, mens maskinen går på middels styrke (dytt ned fra sidene).
Tilsett potetmel, curry, pepper, hvitløk, lime og chili, og kjør til en glatt farse (dytt ned fra sidene).
Bland inn vårløk og koriander med en sleiv.
Form passe store og flate fiskekaker med hendene.
Varm litt smør i en stekepanne, og stek fiskekakene over svak varme til de er gylne (ca. 5-6 min. på hver side).
P.S! Du kan gjerne først prøvesteke én fiskekake, for å se om den er passe krydret.
Ha alle ingrediensene til peanøttdippen i en beholder, og miks med en stavmikser.
Server fiskekakene med salatblader og peanøttdipp – og kanskje litt ris ved siden av!
PRØV OGSÅ SPICY THAISUPPE FOR ALLE OG ENHVER – TOM KHA GAI!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
Mmmm, høres supergodt👌🏼
Takk! Og disse er uten gluten, Kristin!
Thai fiskekaker bruker alltid rød curry paste og ikke grønn.
Hei Rolf! Rød curry er gjerne litt sterkere, så det blir jo en smakssak. Bruk den curryen du liker best:-)
Du bruker ikke peanøttsmør i peanøttsaus. Du knuser peanøttwr i en mortel.
Fenomenalt!
Ja, ikke sant:-)