DRA MEG BAKLENGS INN PÅ KJØKKENET – JEG HAR HOLDT MITT FØRSTE KOKKEKURS!

Kokkekurs

Vôila! Mitt første innlegg i den sporadiske spalten “EVA GJØR TING HUN IKKE HAR GJORT FØR”. Kanskje blir det kun med dette innlegget (selvom spalten selvfølgelig har et hav av muligheter..!). Uansett, det får tiden vise – i dag skal det ihvertfall handle om at jeg har holdt mitt første KOKKEKURS!

Jeg har alltid vært glad i å spise mat, men min interesse for å lage mat har utviklet seg opp gjennom årene. Den første gangen jeg oppdaget at jeg faktisk likte å kokkelere, må være rundt 15 år siden. Da laget jeg min første (og til nå eneste) kokebok. Det var en skikkelig “limited edition” – med et opplag på hele tolv bøker! Og det var egentlig et lite prosjekt jeg gjorde sammen med min daværende kjæreste. Men det er nok fram til i dag fortsatt den mest populære julegaven jeg har gitt bort noensinne.

 

Kokkekurs
Noen av dagens ingredienser – rett fra den lokale bonden!

 

“JEG ER JO INGEN KOKK!”

Men det var altså først etter at jeg flyttet til Frankrike, at matlaging gikk fra å være “interessant” til å bli min “pasjon”. Noe som blant annet har ført til denne bloggen (yay!). Men det har alltid vært kun meg alene på kjøkkenet. Så da en av mine “nye” venninner her nede foreslo at jeg skulle holde kokkekurs, måtte jeg tenke meg om – både én, og to, og tre ganger. “Skal JEG lære andre å lage mat?” og “Jeg er jo ingen kokk!” var blant annet tanker som raste gjennom hodet mitt. Men så tenkte jeg at det er jo nettopp det – kan jeg lage dette, så kan alle! Og jeg må jo innrømme at jeg ble veldig smigret. Så slik gikk det til at jeg holdt mitt første kokkekurs. OG. DET. VAR. SÅ. GØY!

 

Kokkekurs
Marianne spiller opp til god stemning på et av kjøkkenhagens gresskar.

Jeg begynte med å invitere de jeg tenkte kunne være interessert, og som selvfølgelig også bor i nærheten (de færreste har jo mulighet til å fly til lille Saint Jeannet, bare for å delta på et enda mindre kokkekurs!). Heldigvis har jeg blitt kjent med en veldig fin gjeng med skandinaviske jenter som også har bosatt seg her nede. Og før dagen var omme, var vi seks påmeldte – helt perfekt!

 

Kokkekurs

 

JEG ELSKER Å BRUKE DET NATUREN
HAR Å BY PÅ – AKKURAT HER OG NÅ!

 

Deretter satte jeg opp en topp ti liste over hva vi kunne lage, inkludert ønsker. Vanligvis når jeg bestemmer meg for hva jeg skal lage, tar jeg utgangspunkt i sesongens råvarer. Og her er kanskje én av de største forskjellene fra butikkutvalget i Norge. I Frankrike er det mye større fokus på sesongens matvarer!

Og det vil si at lokal og kortreist mat er mye lettere tilgjengelig. Noe som både er godt for ganen, flott for kroppen og ikke minst nødvendig for miljøet. Og selv om det er ganger jeg river meg i håret fordi jeg ikke klarer å oppdrive eksempelvis en fersk chili, så synes jeg selvfølgelig det er fantastisk, og ikke minst inspirerende – å kunne bruke av det naturen gir oss “akkurat her og nå”.

Du får selvfølgelig tak i epler og gulrøtter året rundt, men du ser generelt stor forskjell i utvalget i de lokale dagligvarebutikkene etter hvilken sesong vi er i. Mens hjemme i Norge får du tak i alt – året rundt!

 

Kokkekurs

 

“SUNT” ER ET MEGET OMDISKUTERT ORD

En annen ting jeg kan nevne som en fellesnevner for oppskriftene mine, er at det skal være SUNT. SUNT er et omdiskutert ord, og kan bety så mangt. Men SUNT for meg betyr i enkle trekk: MINDRE SUKKER, MINDRE RASKE KARBOHYDRATER og MER FRUKT OG GRØNT.

 

Kokkekurs
Dagens meny – knekkebrød, gresskarsuppe, hummus og gulrotmuffins!

 

Siden kokkekurset ble holdt en høstdag i oktober, falt valget på en deilig gresskarsuppe servert sammen med hjemmelaget knekkebrød (som var et ønske fra deltagerne), hummus – en libanesisk kikertdip som fungerte perfekt som apéro (førsnacks) sammen knekkebrødene, og saftige sunne gulrotmuffins som en verdig avslutning. Og siden jeg er av den oppfatning at når man lager mat sammen, skal man kose seg sammen. Så sto det selvfølgelig et par flasker rosévin til avkjøling i kjøleskapet.

 

Kokkekurs
En skål hører med når vi kokkelerer!

 

SÅNN TIDSMESSIG VAR AMBISJONSNIVÅET LITT HØYERE ENN DET BURDE VÆRE…

 

Fire retter skulle lages. Vi var en fin gjeng på fire (to måtte dessverre melde avbud pga jobb). Og sånn tidsmessig var ambisjonsnivået litt høyere enn det burde være, så her var det bare å henge i. Og med stor iver gikk vi løs på mitt lille og uprofesjonelle kjøkken. Den største utfordringen var at tre av de fire rettene jeg hadde valgt for dagen, skulle inn i ovnen. Og med kun én ovn (og den har ikke engang varmluftfunksjon), sier det seg selv at det det ble trangt om tiden. Men det gikk med et skrik – og et aldri så lite “note to self” ble notert bak øret til neste gang.

 

Kokkekurs
En fornøyd kvartett som endelig kunne smake på godene vi hadde laget.

I fire fulle timer ble det kokkelert, ledd, kuttet, stekt, pratet, kjevlet, skålt, vitset, smakt, vasket, kokt, mikset, spist og drukket. Og da kokkekurset var over for denne gang, var vi alle godt fornøyde – og enige om at det ga mersmak. “Kursdeltagerne” var godt fylt opp i hodet og i magen, i tillegg til at de fikk med seg en liten “doggybag” med det som ble til overs.

Og jeg satt igjen litt overrasket, og ikke minst stolt av meg selv, over at jeg faktisk gjennomførte det. Sammensetning av meny kan finslipes, og flere ting kan forbedres. Men for en befriende følelse det er å gjøre ting jeg aldri hadde trodd at jeg kom til å gjøre. Og å kunne krysse av “holde kokkekurs” på den listen!

 

Kokkekurs
Tusen takk for denne gang – à la prochaine!

Tusen takk til mine fine og flinke deltagere, som både oppmuntret meg – og ble med “på reisen”. Neste ting jeg håper å kunne krysse av på listen, må jo være “holde kokkekurs for deltagere tilreisende helt fra Norge”. Haha, det er jo et hårete mål! Det eneste jeg er sikker på er at det blir flere kurs. Uansett hvor deltagerne kommer fra.

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BON APPÉTIT!

2 hendelser på “DRA MEG BAKLENGS INN PÅ KJØKKENET – JEG HAR HOLDT MITT FØRSTE KOKKEKURS!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen