Hjemmelaget granola er min absolutte frokostfavoritt om dagen! I perioder er det vanskelig å finne frokost som frister, men denne chrunchy og fulle granolaen gjør morgenen min lett som en plett. Jeg koser meg virkelig med den, og den holder meg mett til langt over lunsj-tid.
Graverende god og hjemmelaget granola smaker nesten som min barndomsfavoritt Qrüsli Solfrokost, men er (i motsetning til Solfrokost) uten tilsatt sukker. Og full av sunne saker (les mer om dette under oppskriften)! Denne granolaen er akkurat passe søt, og selvfølgelig skikkelig chrunchy. Du kan sjonglere med nøtter og frø, bare bruk av det du har i skapet. Og lager du din egen granola, har du full kontroll på hva du putter i kroppen. Som de fleste gode ting, så tar det litt tid – men den er absolutt verd det!
DU TRENGER:
(Gir ca. 2 Norgesglass á 1 liter)
250 g havregryn
200 g nøtter*
70 g speltflak (valgfritt)
70 g revet kokos
2 ss linfrø
2 ss sesamfrø
2 ss solsikkefrø
1 knip maldonsalt
50 g tahini*
1,5 dl vann
100 g eplekompott uten tilsatt sukker
100 g fibersirup*
*Nøtter: bruk for eksempel valnøtter, pekanøtter, hasselnøtter,, pistasjenøtter, mandler, eller en blanding. Har du ikke tahini kan du bruke peanøttsmør. Og istedet for fibersirup kan du bruke lønnesirup (men da blir granolaen tilsatt sukker). Bruk glutenfrie havregryn hvis du ikke tåler gluten.
SLIK GJØR DU:
Sett ovnen på 160 grader.
Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bolle.
Visp sammen tahini, vann, fibersirup og eplekompott i en kjele på middels varme.
Bland det våte med det tørre.
Fordel blandingen utover to stekebrett med bakepapir.
Sett brettene i ovnen, og stek granolaen først i 15 minutter.
Ta ut brettene og rør godt rundt.
Stek videre i 10 minutter.
Rør godt rundt, og stek i nye 5 minutter.
Rør godt rundt, og stek i nye 5 minutter.
Fortsett slik til blandingen er helt tørr, og begynner å bli gyllen.
Er du redd for at den skal svi seg, skrur du ned temperaturen.
La granolaen avkjøle seg i stekeovnen med døren på gløtt.
Nytes med iskald melk, og for eksempel rosiner, bær eller hakket mørk sjokolade.
Graverende god granola inneholder som nevnt flere gode og sunne saker. Her nevner jeg noen av de:
Havregryn. Havregryn er regnet som det sunneste kornslaget i verden, og inneholder blant annet kostfiber, antioksidanter, sunt fett og godt med proteiner, i tillegg til vitaminer og mineraler.
Frø. Linfrø er spesielt rik på fiber og omega 3. Sesamfrø er meget rik på kalsium, jern, magnesium og sink. Og solsikkefrø inneholder blant annet masse vitaminer og mineraler. Diverse frø kan inneholde syrer som kan være skadelig hvis du spiser de store mengder. Det gjør du jo ikke i ved å spise denne granolaen, men uansett vil syren forsvinne under varmebehandling (altså ved å steke granolaen i ovnen).
Nøtter. Nøtter er noe av det mest næringsrike vi har, og er uten tvil sunt for kroppen – bare de spises i små mengder. Nøtter er rike på proteiner, fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter, i tillegg til å være fulle av sunne fettsyrer.
PRØV OGSÅ “OVER NATTEN” GRØT TIL FROKOST, ENTEN MED BÆR, EPLE ELLER SJOKOLADE!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!
Ser supergodt ut! Skal videreformidle oppskriften til flere👌🏼
Et lite spsm.:
Stemmer det at jeg kjenner igjen brettet, fra et annet sted?🤔😉
Ja, del i vei! Når det gjelder brettet så tviler jeg på det… Tror nemlig det er kjøpt på et bruktmarked her nede;-)
Ser deilig ut, Eva! Nesten akkurat sånn jeg Lager den, bare at jeg Gjerne bruker Tørkede aPrikoser sOm jeg bløtlegger og kverner til en slags ‘paSte’ istedenfor sirup 🙂 blir litt Fruktsukker aV det, men ikke for mye sødme. Skal prøve dIn Neste gang!
Nam! Frukt er sunt, så prøver du min – prøver jeg din;-)