Tzatziki er en frisk og lett dip som opprinnelig kommer fra Hellas. Tzatziki inneholder blant annet yoghurt og agurk, og er enkelt å lage selv. Men skal du lage den helt riktig (akkurat som grekerne gjør), må du sette av litt tid. Både yoghurten og agurken trenger nemlig tid til å renne fra seg. Det vil si å skille ut en del av vannet, slik at vi får akkurat den riktige konstistensen – en kremet og fast tzatziki!
Tzatziki brukes gjerne som tilbehør til kjøtt, og passer perfekt til grillmat og lyse sommerkvelder. Den kan også brukes som dressing til salaten, eller den kan spises som en dip. Tzatziki smaker for eksempel kjempegodt sammen med oppkuttede grønnsaker – eller rett og slett med potetgull.
DU TRENGER:
5 dl gresk yoghurt
1 agurk + 1 ts salt
1 hvitløksfedd, presset
3 ts dill, finhakket (ca. 4 kvister)
1 økologisk liten sitron, både juice og finhakket zest
Salt og pepper etter smak
SLIK GJØR DU:
Legg et rent, tynt kjøkkenhåndkle over en bolle, fest det med en strikk (som en tromme).
Hell over yoghurten, og la den renne av seg i min. 30 min.
Skyll agurken, kutt av endene, del den på langs og fjern frømassen med en skje.
Kutt agurken i små biter (eller riv den på et rivjern), ha den over i et dørslag og bland inn saltet.
La agurken hvile i dørslaget i 30 min, klem deretter ut alt overflødig vann.
Ha den faste yoghurten i en bolle, og bland inn agurk, hvitløk og dill.
Tilsett 2-3 ts sitronjuice, og 1-2 ts sitronzest (smak deg fram).
Bland godt sammen, og smak til med salt og pepper.
Oppbevares kaldt fram til servering.
PRØV OGSÅ EN AV MINE ANDRE, GODE DIPPER: HÅPEFULL HUMMUS AV KIKERTER, ELLER BABA GANOUSH AV AUBERGINE!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!