Gratinerte endive- og skinkeruller er en fransk-belgisk rett, som du finner på typiske franske caféer og bistroer. Den serveres uten tilbehør, men jeg synes gjerne det smaker godt med en grønn salat til.
Endive, eller sikori som den også kalles, er som et slags lite salathode, med en særegen og lett bitter smak. Den kan spises rå, men den egner seg kanskje best til gratinering, da smaken blir søtere. Jeg dampkoker den i stedet for å koke den, for å beholde mer av de gode næringsstoffene i grønnsaken.
DU TRENGER:
(Til 4 personer)
6 endivier
12 store skinkeskiver
Ca. 100 g revet ost
LETT “BECHAMELSAUS”:
4 dl helmelk, kald
1,5 ss maizena
Ca. 50 g parmeasan, revet
1 eggeplomme, vispet
1/2 ts muskatnøtt, malt
1/2 ts salt
1 knip pepper
SLIK GJØR DU:
Sett stekeovnen på 200 grader og smør en ildfast form.
Fjern de ytterste og stygge bladene på endiviene (hvis det er noen).
Kutt de i to, på langs.
P.S! Pass på at du kutter helt i midten, så bladene fortsatt holder seg festet til roten.
Dampkok de over en rist til de er møre, ca. 10 min.
Begynn i mellomtiden på bechamelsausen:
Visp ut maizenaen i iskald melk.
Varm opp over svak varme, mens du rører innimellom.
Etterhvert som sausen blir varmere, vil den tykne (ca. 5-7 min). N.B! Pass på å røre jevnlig!
Når du har en passe tykk saus, ta kjelen av platen, og smak til med muskatnøtt, salt og pepper.
Visp inn revet parmesan og eggeplomme.
Klem ut overflødig vann (så godt du klarer) fra endivene.
Ringle over noen dråper god olivenolje over hver halve endive, og gi et lite strø med salt (hvis du har tid)
Rull en skinkeskive rundt hver halve endive, og legg de i den smurte formen.
Hell over sausen, og strø til slutt over revet ost.
Stekes i ovnen til osten begynner å bli gyllen, ca. 10 min.
Serveres som de er, eller med en grønn og frisk salat ved siden av.
PRØV OGSÅ DET FRANSKE, KLASSISKE OSTESMØRBRØDET – CROQUE MONSIEUR!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!