Har du laget jordskokksuppe noen gang? Jordskokk er en av mine absolutte favorittgrønnsaker på vinteren. Den gir en utrolig god smak, nesten uansett hvilken rett du putter den i. Og Velouté de topinambours, altså jordskokksuppe, smaker bare helt magisk!
Jordskokk var faktisk en ganske vanlig grønnsak i Norge på 1800-tallet, før poteten kom og tok over showet. Det er egentlig en grønnsak som dyrkes på høsten, men oppbevares den riktig kan den brukes utover vinteren. Tar du en liten bit av en rå jordskokk, er det så vidt du smaker noe som helst. Men ovnsbaker du den med andre rotgrønnsaker, eller bruker den i en suppe – da snakker vi smakseksplosjon!
Velouté er egentlig navnet på en av de franske grunnsausene, men brukes også om suppe. Og da gjerne en tykk, kremet suppe, som ofte serveres som en forrett. Denne suppen er superenkel å lage, du trenger kun 5 ingredienser – blant annet potet. Og det som er så fint med poteten, er at den gir suppen en kremet konsistens. Slik at vi kan bruke litt mindre fløte, men fremdeles få den kremede gode suppen. Tipp topp, tommel opp!
DU TRENGER:
(Til 4 små porsjoner / forrett)
3 store jordskokker (ca. 300 gram)
2 poteter
1 liten rødløk
Litt olje til steking
5 dl grønnsaksbuljong
0,5 dl fløte
Salt og pepper etter smak
TOPPING:
Sprøstekt bacon
Krydderurter
SLIK GJØR DU:
Skrell jordskokkene og potetene, og kutt i små terninger (ca. 1 cm).
Skrell og kutt løken fint.
Finn fram en tykkbunnet kjele, og stek løken blank i litt olje, ca. 3-4 min.
Ha i jordskokk og poteter, og stek over svak til middels varme, ca. 5 min. Rør innimellom.
Hell over buljong, kok opp, og la simre under lokk til grønnsakene er møre, ca. 15 min.
Bruk en stavmikser og mos til en helt jevn suppe.
Rør til slutt inn fløten og smak til med salt og pepper.
Topp med sprøstekt bacon, nykvernet pepper og friske krydderurter, f.eks. persille!
PRØV OGSÅ FARGERIK ITALIENSK MINESTRONESUPPE – I GRØNT, HVITT OG RØDT!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!