fbpx

PETIT SALÉ – KLASSISK FRANSK LINSEGRYTE MED SALT KJØTT

Petit salé

Petit salé er en klassisk fransk linsegryte med salt kjøtt. Denne retten tilberedes opprinnelig med hele kjøttbiter av svin som har kokt i flere timer, men min variant er tilpasset de travle hverdagene. Og smaker fortsatt like godt!

Det eneste du må tenke på, er å bløtlegge linsene i vann først. Deretter er det bare å ha alle ingrediensene i kjelen, og la den gjøre resten av jobben. Dette er en superenkel, mettende og smaksrik gryte, der både linsene og grønnsakene trekker til seg masse god smak fra det salte kjøttet.

 

Petit salé

 

DU TRENGER:

(Til 4 personer)

400 g grønne linser
5 gulrøtter, kuttet i store biter
2 små gule løk, delt i 4 båter
1 stor purre, kuttet i ca. 3 cm lange staver
4 nellikspiker
6-7 dl vann + 2 buljongterninger (grønnsak eller okse)*
2 laurbærblader
1 ss tørket timian
500 g grov og lettrøkt pølse av svin
Ca. 250 g røkt bacon
Frisk persille, hakket
Litt god olivenolje

*Begynn med 6 dl vann, og fyll heller på med litt mer hvis vannet fordamper før linsene og grønnsakene er ferdigkokt. Har du for mye vann i gryta i utgangspunktet, tas det ikke opp i de øvrige ingrediensene, og du må slå av overflødig vann (og da også mye god smak).

 

SLIK GJØR DU:

Bløtlegg linsene i rikelig med vann en time før.
Skrell grønnsakene, og kutt dem i biter.
Stikk 4 nellikspiker i hver sin løkbåt.
Hell av vannet fra linsene, og ha de i en tykkbunnet kjele.
Tilsett alle grønnsakene, pølse, buljongvann og krydder, og kok opp under lokk.
Stek baconet i en egen panne, og ha det så sammen med resten av ingrediensene.
La gryta småkoke uten lokk til mesteparten av vannet er absorbert, og grønnsakene og linsene er ferdigkokt, ca. 25-30 min.
PS! Fyll på med litt mer vann, hvis det trengs.
Ta ut pølsen, kutt den i biter, ha det tilbake i gryta – og server!
Denne gryta serveres ofte med kokte poteter, men det trengs egentlig ikke.
Bare husk å strø over litt hakket persille  – og noen dråper med god olivenolje til slutt!

PS! Det kan være greit å fjerne laurbærbladene og nellikspikrene før servering.

 

Petit salé

 

DET FRANSKE KJØKKEN BYR PÅ MYE GODT! HAR DU FOR EKSEMPEL PRØVD BLANQUETTE DU VEAU?

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BON APPÉTIT!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Rull til toppen