EN VANEDANNENDE FREDAG I VAKRE VALBONNE

Vakre Valbonne

Valbonne er en fredelig, hyggelig og akkurat passe stor middelalderby – som fortjener et besøk eller tre. Og har du bare en dag til rådighet, bør du absolutt velge fredag! Hver fredag arrangeres det nemlig et stort provencalsk marked som begynner på torget, og strekker seg inn i de mange idylliske sidegatene.

 

Vakre Valbonne
Place des Arcades – og hjertet i Valbonne.

 

Valbonne ligger ovenfor den kjente filmbyen Cannes, og navnet betyr “den glade dalen” på gammelt provencalsk. Arkitekturen er vakker med godt vedlikeholdte og autentiske steinhus malt i duse gul-, grå- og beigetoner. Og deretter fargelagt med vindusskodder i alle pastellfarger. Menneskene som bor her, går med stolthet under betegnelsen Valbonnais.

 

PLACE DES ARCADES
– PLASSEN DER SOLEN ALLTID SKINNER!

 

Place des Arcades er hjertet i landsbyen, en stor åpen plass som rammes inn av hyggelige restauranter og karakteristiske arkader fra flere kanter. På Place des Arcades finner du flere populære spisesteder og barer, hyggelig stemning – og alltid noe å se på.

 

Vakre Valbonne
På markedet bugner det av lokale råvarer – oljer, tapenade, oster, østers…

 

Og hver fredag formiddag holdes det altså marked her. Et provencalsk marked der du stort sett finner produkter fra området: Alt fra gode råvarer som oster, oljer, pølser og oliven. Til velduftende såper og lommebøker i skinn i alle farger. Og selvfølgelig klær, sko og tilbehør.

 

Vakre Valbonne
Lommebøker i alle fargenyanser– man kan bli glad av mindre!

I tillegg til markedsbodene, flettes også de små butikkene inn i markedet ved å stille ut produktene sine på gaten. Det er selvfølgelig (som det er på alle markeder) mye rart å se. Men på markedet i Valbonne finner du også skattene – en nydelig linkjole, et mykt skjerf, en håndflettet kurv til oppbevaring. Eller hva det enn måtte være.

 

Vakre Valbonne
Såpestykker som dufter så godt at det er umulig å gå forbi.

 

Valbonne har også en rekke bra butikker. Ostebutikken 365 fromages må selvfølgelig nevnes. Jeg var inne i den 20 kvadratmeters store butikken i over 30 minutter, bare for å se og smake på alle godsakene de solgte der. Så er du glad i ost, er den et must!

 

Vakre Valbonne
Jeg kunne lett svingt innom 365 fromages 365 dager i året!

 

Noen gater ovenfor ostebutikken finner du et eldgammelt og populært, lite bakeri som heter Maison Merle 1873 (så jeg vil anta at det er så gammelt som fra 1873). Her bruker de fortsatt gamle, tradisjonelle bakemetoder, og selger blant annet sitt eget brød som heter Valbonnaise. De har kun åpent på formiddagene, og spesielt på fredager står folk i kø for å kunne sette tennene i det ærverdige, franske bakverket.

 

Vakre Valbonne
Det gamle bakeriet var dessverre stengt denne gangen…

 

Ellers finner du mange lekre interiørbutikker i gatene rundt torget. Her kan du kjøpe alt fra glass og krystall, til puter og sengetøy, kurver, møbler… Ja, egentlig det du er vant til å finne i en interiørbutikk. Men det er virkelig lekre ting de selger.

 

Vakre Valbonne
Aioli (klassisk torskerett) var bare en av rettene som ble servert denne dagen.

 

Og er du interessert i mat, du ta turen innom La Gastronomia. La Gastronomia ligger i enden av hovedparkeringsplassen, og er delt i to avdelinger: Ferskvare og Frukt&Grønt. Titter du innom ferskvaredisken vil magen garantert rumle av de lekreste ferdigrettene og dessertene du kan tenke deg. I tillegg til ferskt kjøtt fra slakteren, og et godt utvalg av ost og vin selvfølgelig.

 

DU GÅR IKKE TOMHENDT HJEM HERFRA, DET KAN JEG LOVE DEG!

 

Vakre Valbonne

 

Og frukt- og grønnsaksavdelingen holder ikke tilbake for noe. Her ligger alle grønnsakene sirlig dandert på rekke og rad, mens frukten er stablet i trekanter. Du kan nesten kalle det kunst! Men har du bestemmelsesvegring vil du kanskje møte på et problem – utvalget her er nemlig stort. Det er sikkert ti forskjellige salater å velge imellom. Alle type bær. Sopp. Tomater i alle farger og fasonger… Ja, du går ikke tomhendt herfra med lett hjerte, for å si det sånn.

 

Vakre Valbonne
På Café des Arcades skinner alltid solen og det er alltid ting å se på.

 

Etter litt shopping og sightseeing, kan det være godt å sitte ned i solen og ta seg “et glass”. Da er Place des Arcades det opplagte stedet. Her er det mange barer og restauranter å velge mellom. Ikke alle holder oppe hele året, men du finner garantert et sted du liker.

Café des Arcades er en favoritt på grunn av beliggenheten – her skinner solen stort sett hele formiddagen. Her kan du også spise, og de har et stort utvalg av retter. Men vil du spise litt bedre, anbefaler jeg Terra Rossa. En liten fransk-italiensk restaurant (også på Place des Arcades) med god mat og hyggelig betjening.

 

Vakre Valbonne
Le bistrot du sommelier er virkelig en liten perle!

På høst og vinterstid (eller “innetid” om du vil) anbefaler jeg spesielt den lille perlen Le Bistrot du Sommelier. En hyggelig liten bistro som baserer seg på ferske råvarer fra markedet, samt god vin. Velger du en satt meny til lunsj, kan du nyte tre gode retter for 21 euro. Eller dagens lunsj med tilhørende café gourmand til 16,50 euro. Det er ikke verst for et godt måltid!

 

Vakre Valbonne

 

Trenger du å røre på deg etter en lang lunsj, kan du tusle ned til den historikske kirken Abbaye de Valbonne. Kirken ligger rett nedenfor bykjernen, og er fra det 13. århundre. Den er opprinnelig bygd av benediktmunker, og er opp gjennom tidene veldig godt ivaretatt.

 

Vakre Valbonne
Elven Braque i all sin prakt! (bilde lånt fra bigdogzola.com)

 

A WALK IN THE WILD

Har du fortsatt ekstra energi, burde du ta gåturen hele veien fra Valbonne til nabobyen Biot. Det er en helt nydelig tur, der du følger elven Braque nedover – og den tar ca. 3 timer (og så kan du ta buss tilbake). Turen starter fra kirkegården, og derfra vil du finne skilt videre.

Følger du stien vil du møte på fossefall, høre fuglene synge, og være omringet av grønn natur. På varme sommerdager vil de høye trærne gi deg etterlengtet skygge, og det finnes mange flotte plasser som inviterer til en liten pause. Så hvorfor ikke ta med seg piknik-kurven?

Men da burde du kanskje ta en ekstra dag i Valbonne!

 

Franskmenns drikkevaner - miniguide
Håper du vil nyte Valbonne like mye som meg!

 

JEG HAR OGSÅ SKREVET OM PICASSO SIN FAVORITTBY; MALERISKE MOUGINS
– SOM BARE LIGGER “ET STEINKAST” UNNA!

 

FØLG MEG GJERNE PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BONNE JOURNÉE!

6 hendelser på “EN VANEDANNENDE FREDAG I VAKRE VALBONNE”

  1. Takk, Anja! Ja, jeg nyter den til det fulle! (så lenge jeg ikke sitter foran mac´n eller står på kjøkkenet, haha!)

  2. Hyggelig reisebeskrivelse fra Valbonne. Kjøper ofte ost i 365 like ved torget. Alltid vellagret og god Comt`e
    Det gamle bakeri må vi besøke en dag når vi er tom for vårt eget hjemmebakt ?

    1. Takk:-) Ja, jeg elsker den ostebutikken! Og det er vel egentlig ingenting som slår hjemmebakt…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen