fbpx

VAFFELDAGEN 2022! OUI – VAFLER HELE DØGNET!

Vaffeldagen 2020

25 mars er den «offisielle» vaffeldagen. Og det betyr vafler døgnet rundt. For vaffel kan faktisk spises til hvert måltid. Så lenge du har et vaffeljern, kan du nemlig servere vafler i uendelige varianter. Her gir jeg deg oppskriften på én dags variert inntak av vafler. Frokost, lunsj, middag – og selvfølgelig til dessert!

Vaffeldagen er forresten av svensk opprinnelse, og i følge vaffeldagen.no kan vaflene spores helt tilbake til det gamle Hellas. I gamle dager stekte nemlig grekerne flate kaker mellom to varme metallplater (med varmeisolerende håndtak av tre!). Mye har skjedd, og nå er det altså blitt så enkelt å lage vafler – at de kan spises døgnet rundt.

 

FROKOST

Vaffeldagen

NOSTALGISKE OG SNUSK-TØRRE VAFLER / VAFFELKJEKS (SUKKER- OG GLUTENFRI)

Har du smakt «tørre» vafler før? De er søte, men ikke for søte. De er tørre, men ikke for tørre. Og de tar meg rett tilbake til barndommen, og min stebestemor Molly fra Hadeland. Hun hadde alltid tørre vafler på lur, og de var gode å spise som de var. Men aller best var de med smør og brunost på!

 

DU TRENGER:

(Ca. 12 plater)

4 egg
1 dl sukrin
200 g smeltet smør
1 dl melk
2 ts vaniljeekstrakt (evt. 2 ts vaniljepulver)
2 dl havremel
300 g potetmel
3 ts bakepulver
Smør til steking

 

SLIK GJØR DU:

Pisk egg og sukrin til eggedosis.
Pisk inn smeltet smør, melk og vaniljeekstrakt.
Visp til slutt inn havre- og potetmel, samt bakepulver.
Varm opp jernet, og pensle med smeltet smør mellom hver vaffel.
PS! De er aller best når de ikke stekes for lenge (bare gi de en lett, gyllen farge).
Avkjøles på rist.
Vaffelen brytes lett i hjerter, og kan oppbevares i en lufttett boks (de holder et par dager).
Jeg pleier å fryse ned mesteparten, så er det bare å tine de opp ved behov!

 

LUNSJ

Vaffeldagen

CRISPY OG CHEESY SQUASHVAFLER MED CHEDDAR OG PARMESAN (GLUTENFRI)

Cheesy squashvafler piffer ikke bare opp en helt vanlig lunsj. De kan også serveres til aperó, eller snacks, som vi kaller det! Næringsrikt havremel gjør vaflene glutenfrie. Og fylt med masse deilig ost, smaker de helt nydelig – samtidig som de metter godt i magen!

 

DU TRENGER:

(Gir 5-6 plater / 2-3 posjoner)

5 dl revet squash, ca. 2 små
2 egg
1 dl melk
1 dl parmesan, revet
1,5 dl cheddar, revet
2 dl havremel
Salt og pepper
Olje til pensling

 

SLIK GJØR DU:

Ha squashen i et dørslag, og strø salt over.
La det hvile i 30 minutter (dette er for å trekke ut vannet).
Skyll av saltet, og klem ut overflødig vann fra squashen.
Visp sammen egg, melk, parmesan og cheddar.
Visp inn mel, salt og pepper.
Bland til slutt inn squashen.
La røren svelle i 5 minutter, mens du varmer opp vaffeljernet.
Pensle jernet lett med olje (OBS! Bruk en pensel som tåler varme!).
Fyll en øse og fordel røra ut i jernet (den er relativt tykk, så ikke dra den ut i kantene).
La vaffelen steke i 30 sekunder på undersiden, lukk jernet og stek til vaffelen er gyllen.
Legges på rist, eller spis de med en gang (de er aller best når de er lunkne)!
Serveres gjerne med litt grønn salat, og kanskje en rømmedressing?

 

MIDDAG

Vaffeldagen

MIDDAGSVAFLER AV KIKERTER – TOPPET MED KYLLING, MOZZARELLA OG PESTO (GLUTENFRI)

Middagsvafler med kikertmel lages av få ingredienser, og blir både sprø, luftige – og veldig gode! PS! Jeg må innrømme at de har en tendens til å sette seg fast i jernet. Men pirker du lett på baksiden med en gaffel, løsner de av seg selv.

 

DU TRENGER:

(Gir 5 plater / 3 posjoner)

KIKERTVAFLER:
4 dl kikertmel
1/2 ts salt
3,5 dl vann
2 ss olivenolje
2 ts bakepulver

TOPPING:
1/2 grillet kylling (stor), revet i biter
2 mozzarellakuler, kuttet i biter
2-3 soltørkede tomater
5 ss pesto

 

SLIK GJØR DU:

Visp sammen mel, salt og vann.
Tilsett olje, og visp ut alle klumpene.
La røra hvile i kjøleskapet i min. 20 min (gjerne et par timer).
Sett stekeovnen på 200 grader.
Tilsett bakepulver, og visp ut klumpene.
Varm jernet, og pensle godt med olje.
Det er viktig å smøre veldig godt, siden vaflene er porøse og luftige, og lett kan sette seg fast.
Stek i 30 sek. før du lukker jernet.
La vaflene steke i 5-6 minutter (de trenger litt mer tid enn vanlige vafler).
De har en tendens til å sette seg fast i topplokket, men løsner relativt lett ved pirking av en gaffel.
Avkjøl på rist.
Topp med kylling og mozzarella, og grill i ovnen til mozzarellaen er smeltet.
Bre utover pesto og soltørket tomat – og nyyyyt deilige og sunne vafler til middag!

 

DESSERT

Vaffeldagen

FRISKE IS-VAFLER TIL STRÅLENDE SOLDAGER OG SØTE AVSLUTNINGER!

Is-vafler er jo ganske enkelt: helt genialt! Det er nesten som en sandwich-is, laget av glutenfrie vafler og nice cream (som er som en sunn og naturlig søt iskrem). Selve vaffeloppskriften er den samme som til frokost (NOSTALGISKE OG SNUSK-TØRRE VAFLER), men halvert oppskrift (som fortsatt gir ekstra vafler du kan oppbevare i fryseren). Husk å steke vaflene litt tynnere enn vanlige vafler. Vaffelkjeksen skal jo ikke overta for isen!

 

DU TRENGER:

(Til 2 vaffelplater / 5 isvafler)

VAFFELKJEKS:
(Gir ca. 7 plater, men kun 2 plater trengs i denne oppskriften. Så frys ned de platene du ikke bruker – til en ny solskinnsdag!)

2 egg
1 dl sukrin
100 g smeltet smør
0,5 dl melk
1 ts vaniljeekstrakt (evt. 1 ts vaniljepulver)
1 dl havremel
150 g potetmel
1,5 ts bakepulver
Smør til steking

IS:
2 modne, frosne bananer, i biter
1 dl frosne bringebær
1 ss gresk yoghurt (valgfritt)*
1/2 ts vaniljeekstrakt (hvis du har)
Konfetti (og dette er egentlig bare for gøy!)

 

SLIK GJØR DU:

VAFFELKJEKS:
Pisk egg og sukrin til eggedosis.
Pisk inn smeltet smør, melk og vaniljeekstrakt.
Visp til slutt inn havre- og potetmel, samt bakepulver.
Varm opp jernet, og pensle med smeltet smør mellom hver vaffel.
Stek tynne vafler, og ikke for lenge (de er ferdig når de har fått en lett, gyllen farge).
Avkjøl på rist, del de opp i hjerter, og la de ligge flatt i fryseren i ca. 1 time.

IS:
Ha alle ingrediensene i en beholder, og miks godt med en stavmikser.
Hvis alle ingrediensene er helt frosne, skal isen nå ha en perfekt konsistens.

Smør et tykt lag med is på 5 av vaffelhjertene, og klem de lett ned med de siste 5 hjertene.
Akkurat som en sandwich.
Strø konfetti langs sidene (hvis du ønsker).
Is-vaflene legges tilbake i fryseren, og er ferdig etter én time.
Oppbevares (selvfølgelig) i fryseren!

 

Friske is-vafler

 

SJEKK OGSÅ UT VAFFELDAGEN 2019 – MED FIRE ANDRE SPENNENDE VAFFELOPPSKRIFTER!

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BON APPÉTIT!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Rull til toppen