25 mars er den “offisielle” vaffeldagen. Og det betyr vaffel døgnet rundt. Vaffel kan faktisk spises til hvert måltid, det er superenkelt og kan serveres i uendelige varianter. Her gir jeg deg oppskriften på én dags variert inntak av vafler. Frokost, lunsj, middag, og selvfølgelig til dessert!
Vaffeldagen er forresten av svensk opprinnelse, og i følge vaffeldagen.no kan vaflene spores helt tilbake til det gamle Hellas. I gamle dager stekte nemlig grekerne flate kaker mellom to varme metallplater (med varmeisolerende håndtak av tre!). Mye har skjedd, og nå er det altså blitt så enkelt å lage vafler – at de kan spises døgnet rundt.
FROKOST
SUNN SJOKOLADEVAFFEL MED KESAM OG JORDBÆR
(Gir 5 vaffelplater)
2 dl havremel (glutenfri)
0,5 dl kokosmel
1 ts bakepulver
1 knip salt
2 gode ss råkakao
4 ss sukrin
2 egg
2,5 dl mandelmelk
2 ss olje
6-7 dråper vaniljestevia
Litt hakket mørk sjokolade (valgfritt)
Kesam og friske jordbær
Bytteliste:
Råkakao/bakekakao, sukrin/sukker, mandelmelk/kumelk, vaniljestevia/vaniljesukker
SLIK GJØR DU:
Bland mel, bakepulver, salt, kakao og sukrin i en bolle.
Visp eggene for seg, og tilsett mandelmelk, olje og vaniljedråpver.
Hell det våte over i det tørre, mens du visper ut klumpene.
Tilsett til slutt litt hakket mørk sjokolade, og la røren hvile mens du varmer vaffeljernet.
Pensle jernet lett med litt olje, og stek vaflene på vanlig måte.
Server vaflene varme med f.eks kesam og friske jordbær!
LUNSJ
SPICY SØTPOTETVAFFEL MED SURRET SPINAT OG POSJERT EGG
(Til to personer/3 vafler)
SØTPOTETVAFFEL:
1 medium stor søtpotet
2 egg
1/2 ts spisskummen
1/2 ts paprikapulver
1/2 ts salt
1/2 hvitløksfedd, presset
1 god klype chiliflak
1 ss olje
TILBEHØR:
4 egg, posjerte
Frisk spinat
Olje til steking
1 hvitløksfedd, finhakket
1/2 ts malt muskatnøtt
SLIK GJØR DU:
Begynn med tilbehøret:
Surr spinat i litt olje, til den “klapper sammen”.
Tilsett hvitløk og muskat, stek videre i ca. 1 min.
Posjer eggene (se hvordan du posjerer her!).
Rasp søtpoteten på et rivjern, og ha det over i en bolle.
Visp eggene, og bland de inn med søtpoteten.
Ha i krydder og olje, og bland godt.
La røren hvile i 5 minutter, mens du varmer opp vaffeljernet.
Pensle jernet lett med olje (bruk en pensel som tåler varme!).
Fyll jernet med “søtpotetrøren”, fordel det godt ut i kantene.
Stekes til vaffelen begynner å bli gyllen, ca. 5 min.
Bruk en stekespade for å få den ut av jernet (vær litt forsiktig).
Serveres straks, med hvitløkssurret spinat og perfekt posjerte egg!
MIDDAG
VAFFELQUESADILLA MED KRYDRET KYLLING OG PAPRIKA
(Til 2 personer)
VAFFELQUESADILLA:
4 små tortillalefser
1/2 løk, kuttet i tynne ringer
1/2 avokado, skjært i tynne skiver
2 store, gode never med revet ost*
KRYDRET KYLLING OG PAPRIKA:
2 kyllingfileter, kuttet i biter
1 løk, kuttet i tynne halvmåner
1 rød paprika, kuttet i biter
1 ts spisskummen
1 ts malt paprika
1 ts salt
1/2-1 ts kayennepepper (etter smak)
Ca. 2 ss olje til steking
GUACAMOLE:
1 avokado, uten skall og sten
1 ts løk, finhakket
1 ss rømme
1/4 lime, presset
Salt og pepper etter smak
*Bruk den osten du ønsker. Jeg lagde én quesedilla med vanlig, revet ost, og en variant med cheddarost. Begge fungerte helt ypperlig!
SLIK GJØR DU:
Begynn med kyllingen:
Stek løken til den er blank, ca. 3-4 min.
Ha i paprika, og stek videre på svak varme til den er myk, ca. 10 min (husk å røre innimellom!).
La grønnsakene hvile i en bolle på benken, mens du bruner kyllingen i stekepannen.
Tilsett krydder, bland det godt inn med kyllingbitene.
La det steke i ca. 5 min, før du har i grønnsakene.
Bland godt, og stek til kyllingen er gjennomstekt (tilsett litt vann hvis det begynner å bli tørt).
Bland ingrediensene til guacamolen, og miks til en jevn dipp med en stavmikser.
Pensle vaffeljernet lett med litt olje.
Legg en tortillalefse i jernet, legg på ost, og halvparten av løken og avokadoen.
Legg til slutt over en tortillalefse, og lukk jernet.
La quesadillaen steke til den begynner å bli gyllen, og osten smeltet.
Server straks med krydret kylling og paprika, rømme og guacamole!
DESSERT
GROV OG UANSTENDIG VAKKER VAFFELKAKE
VAFLER:
2 egg
3 dl gresk yoghurt
0,5 dl smeltet smør (50 g)
3 dl speltmel (jeg brukte en blanding av grovt mel og spelt)
1/2 ts kardemomme
3 ss sukrin
1 ts bakepulver
1 knip salt
Ca. 1 dl vann (til du har riktig konsistens)
KREMFYLL:
150 g kremost
3 dl kremfløte
3 ss sukrinmelis
1 dl bringebær
1 ts sitronzest
Pynt
SLIK GJØR DU:
VAFLER:
Visp sammen de våte ingrediensene i en bolle.
Bland sammen de tørre ingrediensene i en annen bolle.
Visp det våte inn i det tørre, røra skal være helt uten klumper.
Tilsett vann til du har passe konsistens ( den skal være litt tynn og rennende).
La røren hvile et kvarter på kjøkkenbenken.
Pensle jernet godt med litt olje eller smør, og stek vaflene på vanlig måte.
P.S. Røra kan sette seg litt fast, så ikke åpne jernet før du er sikker på at vaffelen er gjennomstekt.
KREMFYLL:
Visp kremost og sukrinmelis til en luftig konsistens, ca. 3 min.
Visp fløte til tykk krem, og visp inn i kremosten.
Tilsett kremfløte, og visp videre til kremen er tykk.
Ha over halvparten av kremen i en annen bolle, og visp inn bringebærene.
Legg en vaffelplate på et fat, og smør utover ca. en tredjedel av den rosa kremen.
Legg på en ny vaffelplate, og smør utover ca. en tredjedel av den hvite kremen.
Fortsett lagvis med en vaffel og annenhver krem (pass på at du har nok til topplaget).
Strø over pynt eller bær, og server!
SJEKK OGSÅ UT FJORÅRETS VAFFELDAG – MED FIRE ANDRE SPENNENDE VAFFELOPPSKRIFTER!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!
Her var det noe for en hver smak!
Takk:-) Ja, vafler kan være så mangt!