URTEHAGEN – DET SPIRER OG GROR. MEN JAGGU TAR DET TID!

Urtehage 2018 - det spirer og det gror

Det er vel på tide å innse at jeg ikke har grønne fingre. Jeg dreper ikke plantene akkurat. Men det tar jo sååå lang tid å få de til å gro! Nå har det straks gått tre måneder siden vi plantet de første frøene (klikk her for å lese Så enkelt sår du dine egne krydderurter). Og det ble så som så…

Basilikumen blomstret faktisk ikke det hele tatt, så den måtte vi så på nytt. Nå har vi heldigvis mange små basilikumbabyer som er ca 5 cm høye, og i august vil vi ha massevis av basilikum. Så da blir det Caprese og pesto annenhver dag! Klassisk tomat og mozzarellasalat (Caprese) finner du her, og oppskrift på verdens beste pesto er rett rundt hjørnet. Så følg med!

 

Urtehage 2018 - det spirer og det gror

Mamma hadde faktisk en potte med basilikum fra butikken som hun plantet i urtebedet sitt. Og jeg så skråsikkert; “det der kommer aldri til å bli noen suksess!”. For jeg hadde nemlig lest at urtepotter fra butikken plantes med altfor mange frø, slik at planten er stappfull når du kjøper den. Men planten har ikke nok plass og næring til å leve lenge. Der tok jeg skammelig feil. For den basilikumen rommer nå halve bedet, og vokser seg stadig større og sterkere.

 

Urtehage 2018 - det spirer og det gror

Korianderen er i boks, den har faktisk vokst som normalt. Så her er utfordringen at jeg må bruke den og konservere den, før den gir seg. For etterhvert vokser den seg høy og tynn, får mindre og mindre blader. Og til slutt kommer det blomster, og da er den mer eller mindre ferdig. Koriander kan brukes til mye, men det er ihvertfall et must i curry. Prøv hjemmelaget tikka masala og koriander- og hvitløks-nanbrød.

 

Urtehage 2018 - det spirer og det gror

Dillen kom og dillen gikk. Det ble vel ca 4 – 5 stilker, så akkurat nok til 2 fiskemiddager. Gressløk vokste det heller ikke i overflod av. Så den sparer jeg selvfølgelig, haha. Nei, den må jeg huske å bruke. Det er blant annet supergodt i potetsalater og omeletter.

 

Urtehage 2018 - det spirer og det gror

Men mynten – den klarte jeg. Mynte er jo nesten idiotsikkert å plante. Den vokser normalt som et uvær, så her er trikset å plante i egne potter. Hvis ikke kan den lett ta over hele urtehagen. Mynte kan du blant annet bruke til å lage en oppkvikkende blåbær- og mynteshots som renser kroppen. Eller du kan lage en deilig salat av sautert squash, mynte og pinjekjerner. Eller min favoritt i disse dager, nemlig tabbouleh. Tabbouleh er en frisk salat som brukes mye i Midt-Østen, med tomater, masse mynte og couscous/bulgur. Oppskrift kommer til uka!

Og sist, men ikke minst; bruk mynte til å sprite opp drikkevannet ditt. Jeg har alltid et par flasker med vann i kjøleskapet. Og mynten gir en deilig frisk smak på vannet, i tillegg til at det ser unektelig fresht ut!

 

Urtehage 2018 - det spirer og det gror

Sarriette (eller sar) har faktisk vokst fram helt av seg selv (fra fjorårets urtehage). Det er en krydderplante vi ikke bruker så mye i Norge, jeg hadde ihvertfall ikke hørt om den før jeg kom til Provence. Men den kan minne litt om timian og rosmarin, og brukes blant annet i det kjente Provence-krydderet. Den passer godt i de fleste retter fra middelhavet – og veldig godt for oss uten grønne fingre!

Det samme skjedde med oreganoen. Den har overlevd vinteren, og jeg fant faktisk ikke ut at det var oregano før for en måneds tid tilbake. Så nå blir det hjemmelaget pizza for alle penga, oregano er jo “alfa omega” i pizzasausen.

 

Urtehage 2018 - det spirer og det gror

 

Erfaringen til neste år er vel at jeg må så flere frø av gangen. Mange flere frø. Og at det er lurt å vente med å så til varmen har satt seg ordentlig. Noe som kan være en utfordring for utålmodige sjeler som meg.

Og til slutt – være flink til å bruke urtene når jeg først har klart å dyrke de fram!

 

BON APPÉTIT!

2 hendelser på “URTEHAGEN – DET SPIRER OG GROR. MEN JAGGU TAR DET TID!”

  1. Sarriette har jeg aldri sett før. Skal se om jeg finner den i Menton hvor jeg holde til ? Morsomt og lærerikt og lese bloggen din ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen