SPIRE TIL EN VELDUFTENDE URTEHAGE – SÅ ENKELT SÅR DU DINE EGNE KRYDDERURTER!

Urtehagen 2018. Hvordan så krydderurter i hagen

Etter noen værsyke måneder med masse snø og enda mer regn, har temperaturen endelig begynt å stige og sola titter fram igjen. Og nå er det på tide å så. Jeg er vel kanskje hakket mer interessert i å lage mat enn gjennomsnittet, og ferske krydderurter er for meg et must på kjøkkenet. Eller det vil si ute i hagen. Det er jo ute i naturen alt begynner.

Det finnes hundrevis av forskjellige urter man kan så, men jeg gikk for “klassikerne” – og de urtene jeg ikke klarer meg uten: basilikum, koriander, timian, oregano, persille, gressløk, dill og mynte.

 

BASILIKUM både lukter og smaker kraftig, og kan brukes til mye –  blant annet i pastaretter, supper og salater. Basilkum brukes gjerne i store mengder, og det er en av hovedingrediensene i den obligatoriske sommersalaten Caprese, og ikke minst i pesto. Det sies også at den holder fluene borte, og det er jo ikke et minus. Basilikum bør tilsettes rett før servering og ikke koke lenge i maten, da mister den smak. Jeg har sådd både vanlig og lilla basilikum, og er spent på om smaken er forskjellig. Om ikke annet så ser jo den lilla fantastisk ut!

 

Hjemmedyrket basilikumHer er basilikum og hjemmelaget pesto fra fjoråret. Og jeg er så heldig at jeg fortsatt har et par glass igjen i fryseren.

 

KORIANDER gir også en kraftig smak, og passer godt i asiatiske retter som curry, spicy nudelsalater og supper som Tom Kha Gai. Koriander brukes også mye i det meksikanske kjøkken, blant annet i mange typer salsa. Koriander bør tilsettes helt mot slutten av varmebehandlingen for å gi best smak.

 

TIMIAN passer godt til kylling og andre kjøttretter, og jeg synes også den passer godt til å friske opp aprikoskompott eller sammen for eksempel med mango. Timian tåler å koke lenge i retter uten å miste smak og næring, så den er også ypperlig å bruke i gryter og supper.

 

OREGANO er vel kanskje mest kjent i pizzasausen, men den passer også godt til grillet kjøtt og i salater. Oregano bør tilsettes like før servering, da for høy temperatur “tar” mye av smaken.

 

Urtehagen 2018. Hvordan så krydderurter i hagen

 

PERSILLE er en skikkelig hardfør krydderurt som tåler det meste. Vi har faktisk hatt persille i hagen i hele vinter, og til og med etter å ha vært dekket av snø i en uke så klarte den seg. Persille er allsidig, og kan brukes til det meste. Persille er også fin til å runde av hvitløkssmaken når du bruker den fersk.

 

GRESSLØK har en mild og god løkaroma, og er god i alle retter du ellers bruker løk. Gressløk bør også tilsettes til slutt, så ikke smaken ødelegges av varmebehandlingen.

 

DILL har en smak som kan minne litt om anis og persille, og er spesielt godt i fisk- og skalldyrs-retter. Og absolutt et must til gravlaks og dillstuede poteter. Dillen skal visstnok være på sitt beste når planten er 15-20 cm høy, så jeg krysser fingrene for at den vokser såpass.

 

MYNTE passer godt i salater med for eksempel couscous og tomat, og er en super smakstilsetning i diverse drikker. Putt en stilk med mynte i en vannflaske, skvis litt sitron over, og vips så har du har vann som smaker friskt og godt. Og sist, men ikke minst; til mojito!

 

Krydderurter gir, i tillegg til utrolig mye smak, flere helsebringende effekter. Mange urter styrker fordøyelsen og forebygger betennesle som kan føre til alt fra hjertesykdom til kreft. De inneholder også antioksidanter, vitaminer og mineraler som er med på å styrke immunforsvaret. Allez – la oss så!

 

 

Urtehagen 2018. Hvordan så krydderurter i hagen

Jeg har desverre ikke grønne fingre, og vanligvis er det gartneren som står for krydderhagen. Men i år hadde jeg lyst til å prøve selv, og med meg hadde jeg to gode hjelpere. Så vi leste oss litt opp på nettet, kjørte ut til hagesenteret, kjøpte potter, frø og jord, og så satte vi i gang.

 

Urtehagen 2018. Hvordan så krydderurter i hagen

Det er viktig å ha potter med hull i bunn, slik at vannet ikke blir liggende. Vi begynte med å fylle pottene med jord, og Sanna var helt ustoppelig. Selv etter å fylt tredve potter ville hun fortsette, men da hadde vi heldigvis ikke flere. Deretter trykket vi jorden lett ned, slik at det ikke ble liggende luft i potten (det kan ødelegge de skjøre røttene). Så vannet vi jorda godt, og deretter laget vi små hull ved å stikke en pinne ned i jorda (ca 2-3 cm ned). Og så slapp vi et frø ned i hvert hull, og dekket de godt til med jord. Deretter avsluttet vi med litt forsiktig vanning, det er viktig å ikke vanne direkte med for hard stråle.

 

Urtehagen 2018. Hvordan så krydderurter i hagen

 

VOILÀ! – Nå er det din tur!

 

OG HER KAN DU LESE: SLIK KONSERVERER DU KRYDDERURTENE DINE!

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BONNE JOURNÈE!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen