Artisjokker er en grønnsak jeg alltid har gått rett forbi i grønnsaksdisken. Jeg har rett og slett vært litt redd for dem, og ikke visst hva jeg skulle gjøre med dem. Men etter at jeg kom til Provence og lærte hvordan jeg skulle tilberede dem, er det jo virkelig ingenting å være redd for!
Å tilberede artisjokker er utrolig enkelt. Bare kutt av stilken og toppen, fjern de ytterste bladene, og kok dem. Her i syd spiser vi gjerne artisjokkene au naturel – med litt god olivenolje, flaksalt og kvernet pepper. Men hvis du ønsker en litt tykkere dip, er denne smaksrike aiolien med balsamico og Provencekrydder absolutt veien å gå!
DU TRENGER:
Artisjokker
Vann (til koking)
Litt olivenolje til pensling
Salt og pepper
SLIK GJØR DU:
Kutt av toppen på artisjokken (ca. 1/3), og stilken (la det være igjen 1 cm).
Fjern de ytterste bladene.
Ha artisjokkene i en stor kjele, og fyll opp med vann til artisjokkene flyter.
Kok opp, senk deretter varmen til vannet småkoker så vidt
La artisjokkene simre under lokk i ca. 30 min (litt avhengig av størrelsen).
Sjekk at de er ferdig ved å stikke en kniv ned i kjernen (fra siden og mot fibrene). Glir kniven ned uten motstand, er de ferdige.
La artisjokkene renne godt fra seg, og skvis forsiktig ut overflødig vann.
Del artisjokkene forsiktig i to, og fjern den hvite kjernen innerst med en liten teskje.
Fjern også fiolette blader, hvis det er noen.
Del opp artisjokkene i passende biter, og pensle lett med en god olivenolje.
Strø over litt flaksalt og nykvernet pepper.
Server artisjokkene som de er, eller med en nydelig aioli med balsamico som du finner nedenfor!
AIOLI MED BALSAMICO OG SMAKEN AV PROVENCE
2 eggeplommer
1 liten ts sennep (gjerne dijonsennep)
1 hvitløksfedd, knust/presset
1,5 dl olivenolje
1,5 ss balsamico
1 ts Provencekrydder
1/2 liten ts salt
Nykvernet pepper
Litt presset sitronjuice
Ha eggeplommer, sennep og hvitløk i en beholder.
Miks med en stavmikser mens du heller oljen over i en tynn stråle.
Når du har en passe tykk konsistens, er majonesen ferdig.*
Bland inn balsamico og krydder, og skvis over litt sitronjuice til slutt.
Smak til med salt og pepper.
*Blir ikke majonesen tykk, kan du prøve å tilsette litt ferdig majones mens du mikser med stavmikseren. Har du ikke majones, kan du «begynne» på nytt med en ekstra eggeplomme (ha den ekstra eggeplommen i et høyt glass, hell olje/eggeplommeblandingen over i en tynn stråle mens du hele tiden mikser med stavmikseren). Det går som regel fint på første forsøk, men her har du ihvertfall en backupløsning just in case! Ellers så kan du også bruke ferdig majones (ca. 2 dl).
PRØV OGSÅ DENNE FRESHE SALATEN MED ARTISJOKKHJERTER, PERSILLE OG SITRON.
FØLG MEG GJERNE PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
Hej Eva, Georges spiste artiskokker raa – det er godt mod toemmermaend, paastod han. Ellers plejede vi at skaere de smaa artiskokker i skiver or riste dem med hvidloeg i olivenolie paa panden – vaerldig fint tilbehoer sammen med champignon. Knus fra Anne
Hei Anne! haha, det kan jo hende hjelper:-) Men det hørtes veldig godt ut å steke de i hvitløk med olivenolje. Det skal jeg prøve i våres! Klem fra Saint Jeannet <3