fbpx

COQ AU VIN – KLASSISK FRANSK RØDVINSGRYTE – SLOW COOK

Coq au vin

Coq au vin er en klassisk fransk rett, og betyr rett og slett hane med vin. Nå er det ikke lenger vanlig å lage denne retten med hane, man bruker enten høne, eller kanskje aller helst kylling (da dette er det enkleste å få tak i). Jeg har testet flere oppskrifter, og det blir alltid godt, men denne gangen valgte jeg en langtidskokt Coq au vin. Oh la la! Når man langtidskoker kjøtt så er man nesten garantert et mørt og saftig resultat, i tillegg til at den naturlige smaken fra ingrediensene utvikler seg, og det smaker rett og slett så utrolig mye mer!

For et par år siden invisterte jeg i en WONDERBAG, og det har jeg ikke angret på. Det er en fantastisk slow cooker, som ikke bruker strøm (egentlig ikke til å tro!). Og den bruker jeg for eksempel når jeg lager gryter, supper, og ikke minst når jeg lager kraft. I tillegg kan den også brukes som kjølebag på sommeren… Den kan minne litt om en slags sovepose til matlaging, og jeg har brukt min masse!

Anyway, Coq au vin er en rett som alltid imponerer. Med sin rike smak av fyldig rødvinssaus, gode grønnsaker og smakfulle urter, er den alltid en fryd å servere. Men det beste er egentlig hvor enkel den er å lage. Faktisk så lager den seg praktisk talt selv! Du bruner bare kjøttet, løken og sjampinjongen, kaster alle ingrediensene i gryta, koker opp – og så gjør langtidskokingen resten.

 

Coq au vin

 

DU TRENGER:

(til 6 personer)

1 flaske vin (gjerne Pinot Noir)
1 stor kylling + 2 ekstra kyllingbryst/lår*
200 g bacon, i terninger
2 ss olje
150 g sjampinjonger, kuttet i skiver
5 gulrøtter, kuttet i biter, ca. 1,5 cm
250 g sjalottløk, kuttet i 4
3 fedd hvitløk, finhakket
1 liter hønsekraft (alt. 2 hønsebuljongterninger)
3 ss tomatpuré
2 laurbærblader
4-5 grener fersk timian (alt. 1 ss tørket)
1 ts salt
(2 ss maizena + 3 ss kaldt vann – hvis du ønsker en litt tykkere saus)
Salt og pepper etter smak

*Istedet for å bruke en hel høne kan du også bruke 6 stykker kylling etter eget ønske.

 

SLIK GJØR DU:

Hell vinen i en liten kjele, kok opp, og la det redusere til det er halvparten igjen.
Kutt kyllingen i 4 biter (så du får 2 fine bryststykker og 2 lår).
Stek baconet i litt olje. N.B! Pass på at det ikke blir svidd.
Ta ut baconet, men la fettet ligge igjen.
Brun kyllingkjøttet pent på hver side (altså i baconfettet), ca. 2-3 min på hver side.
La kyllingkjøttet hvile i en stor kjele, mens du steker løken blank i litt olje, ca. 5 min.
Ha i hvitløk, og stek i 1 min. Ha deretter løken over i den store kjelen.
Stek sjampinjongene i en tørr panne til de begynner å bli gylne, ca. 5-6 min.
Ha sjampinjongene over i den store kjelen, sammen med bacon, gulrøtter, vin, kraft/buljong og tomatpuré.
Tilsett laurbær, timian og salt, og kok opp.
La det koke i 5 minutter før du setter hele kjelen ned i wonderbag´en*.
Snurp igjen, og la kjelen kose seg der i noen timer (og gjerne over natten).
Varm opp kjelen, og la det simre i 5 min, til alt er gjennomvarmt.
Hvis du ønsker en litt tykkere saus, kan du tilsette litt maizena:
Øs opp kyllingbitene, og mesteparten av grønnsakene, og la det hvile i en bolle på kjøkkenbenken.
Bland maizena og kaldt vann i en liten kopp.
Rør maizenablandingen ut i sausen, og kok opp.
La det simre til du har en litt tykkere konsistens (mens du rører innimellom).
Ha tilbake kjøttet og grønnsakene, og la alt varmes opp.

Serveres med en rustikk potetmos til, eller f.eks. kokte poteter.

 

*Du kan selvfølgelig også lage Coq au vin uten wonderbag! Da følger du bare oppskriften, men istedet for å la kjelen godgjøre seg i wonderbagen, lar du kjelen stå å simre over lav varme i 1 til 1 1/2 time (til kyllingkjøttet ikke er lenger er rosa). 

 

Coq au vin

ET LITE TIPS!
Jeg brukte resten av kyllingen til å lage kraft. Det gjør du enkelt ved å legge det som er igjen av kyllingen i en stor nok kjele, og dekke til med vann. Tilsett et par skjeer med eplesidereddik, og kok opp. La kyllingskrotten småkoke i 3-4 timer. Gjerne over natten i wonderbag´en (men denne gangen var min allerede opptatt med Coq au vin´en). Så i tillegg til en fantastisk god rødvinsgryte til seks personer, fikk jeg også nesten noen liter kyllingkraft som jeg skal bruke til suppe senere. Og som ikke det var nok, så gjensto det også nok saus til å lage en nydelig tagliatelle-middag for to!

 

ER DU GLAD I KLASSISKE FRANSKE RETTER?
PRØV OGSÅ FRANSK LØKSUPPE SLIK FRANSKMENN LAGER DEN!

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BON APPÉTIT!

4 hendelser på “COQ AU VIN – KLASSISK FRANSK RØDVINSGRYTE – SLOW COOK”

  1. Lise Olavesen

    Hei Eva – Jeg har laget flere av dine retter og de er kjempEgode! De jeg har servert til min familie har blitt mer enn godt mottatt. Nå er spørsmålEt: hvor får jeg kjøpt en wonderbag?
    Hilsen en veldig fornøyd følger – Lise

  2. Karin Rønning

    Coq aux vin er en av de rettene jeg i årevis har laget på ferie i landene rundt middelhavet. Store kyllinger, og greit å bruke en flaske vin i gryta. Men jeg synes faktisk smaken blir best med en fyldig hvitvin. Fargen ved bruk av rødvin blir heller ikke fin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Rull til toppen