Siden jeg flyttet til Frankrike for 7 år siden, har jeg laget spiselige julegaver til venner og familie. Hvert år har julekolleksjonen – og den nye juletradisjonen – bestått av en rekke smakfulle godbiter. Og disse gavene vet jeg blir satt veldig stor pris på!
Derfor vet jeg også at venner og familie vil bli skuffet i år. For i år blir det dessverre ingen ny kolleksjon til jul. Hovedgrunnen til det er at gartner´n ikke har plukket oliven. Det var rett og slett et skikkelig dårlig olivenår. Og det er gartnerens økologiske og verdens beste olivenolje som er selve bautaen i julekolleksjonen. Så vi får bare krysse fingrene for et bedre olivenår i 2020!
I mellomtiden kan du jo lese litt
om fjorårets kolleksjon!

Olivenhøstingen foregår stort sett i november, og i desember tar vi turen over til Italia (Ventimiglia) der mølleren holder til. Så denne oljen er helt fersk, og har derfor en grumsete farge. Men etter en måned eller to i flasken, blir den helt klar med en farge av gull. Og smaker helt fantastisk! Du kan lese mer om olivenhøstingen her!.

2018 var et veldig godt olivenår, og jeg laget derfor også oliven på glass. Disse lager jeg ved å “koke” de i saltlake i minimum 5-6 uker. Deretter fyller jeg de på små glass, tilsetter hvitløk og et par kvister timian, og heller olivenolje over. Det er faktisk en ganske nøysom prosess å høste oliven til dette bruket – hver eneste oliven må nemlig sjekkes for insektsbitt. Men det er verdt det!

Ikke bare var det et godt olivenår, det var også et veldig godt soppår! På kun én sopptur plukket gartneren og jeg nok kantareller for hele neste år. Og enda litt til. Tørkede kantareller er helt topp å ha liggende i kjøkkenskapet. Da kan du når som helst diske opp med for eksempel en deilig pasta med fløtesaus og kantareller.

Et annet produkt som vennene mine elsker, er tørkede blader av verveine. Verveine er en krydderurt, og lar du bladene trekke i kokt vann får du en deilig urtete. Verveine virker mildt beroligende, magestyrkende, febersenkende, nervestyrkende… Og jeg drikker den faktisk med litt honning når jeg begynner å bli forkjølet. Også har den en god smak av sitron.

Nytt av året er myntesukker og basilikumsalt. Det må jo være noe av det enkleste du kan lage. Og kanskje noe av det søteste du kan gi bort. Du trenger bare ferske krydderurter, sukker eller salt – og vôila! Så har du myntesukker som smaker nydelig med friske jordbær, eller strøs over fruktdesserter. Eller ditt eget urtesalt som tilfører det lille ekstra til de fleste retter!

Tørkede laurbærblader kjenner de fleste til bruken av, og fås kjøpt i alle butikker i Norge. Men det er jo uansett alltid hyggelig med «hjemmelaget». Laurbærblader bruker jeg nesten alltid når jeg lager suppe eller tomatsaus og lignende. Så du kan trygt si at det går en del av disse!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!