FRA KILO MED OLIVEN TIL LITER MED OLIVENOLJE – OLIVENHØSTING

Tid for olivenhøsting

Solen skinner og luften begynner å bli kaldere. Det er straks tid for olivenhøsting! Hvert år høster gartneren oliven, for så å ta turen til mølleren. Og på to timer forvandler mølleren hundrevis av kilo med oliven, til litervis av den nydeligste olivenolje. Det er absolutt ikke vanskelig, men det er en tidskrevende prosess.

 

Fra-oliven-til-olivenolje
Høyt henger de, og gode blir de.

 

HØSTENS VAKRESTE EVENTYR!

Gangen er som følger: Først dekker vi til med store nett under – og rundt treet. Så er det bare å begynne å plukke. Enten for hånd, med bambus-stenger (du slår på grenene så olivene faller ned), eller med en egen maskin som rister løs olivene.

 

Fra-oliven-til-olivenolje
Det første du gjør er å dekke bakken med store nett. Så er det bare å begynne å plukke.

Deretter fjerner vi bladene og de små grenene som faller ned samtidig, for til slutt å legge olivene utover på et tørt sted. Her ligger de og slapper av, til gartneren er ferdig med å høste fra alle oliventrærne han har til disposisjon. Noe som kan ta opptil to uker, litt avhengig av været. Det er derfor viktig å flytte litt rundt på dem i mellomtiden, så de ikke blir syke og råtner.

 

Fra-oliven-til-olivenolje

Så er det tid for en tur til mølleren. Vi bruker GAZIELLO som holder til i Ventimiglia, rett over grensen til Italia. Gaziello er en liten og hyggelig familiebedrift. Og selv om det står tonnevis av oliven i kø, tar de seg alltid tid til noen trivialiteter på en sjarmerende blanding av fransk/engelsk. Samtidig som de byr på en espresso og en smak av “nonnas” hjemmelagde kake. Og ikke bare er mølleren billigere i Italia – vi kan også kose oss med en deilig lunsj fra det italienske kjøkkenet mens vi venter!

 

Olivenhøsting
Spaghetti alle vongole – min absolutte favoritt fra det italienske kjøkkenet!
Fra-oliven-til-olivenolje
Olivenkasser i kø.
Fra-oliven-til-olivenolje
I tillegg til å utvinne oliven, selger Gaziello sin egen olivenolje.

 

Å FOREDLE OLIVEN TIL OLJE TAR AKKURAT TO TIMER.

Det første som gjøres er å veie olivene. Det er vekten (sammen med summen av hvor mange liter olje man får) som bestemmer hvor mye man må betale til slutt.

 

Fra-oliven-til-olivenolje
Etter å ha blitt veid, fraktes olivene til “vaskemaskinen”.

Deretter blir de fraktet gjennom en maskin som skyller og renser bort de siste bladene som har lurt seg med.

 

Fra-oliven-til-olivenolje

Så blir olivene fraktet over til selve “mølla” – som idag ikke ser ut som en mølle, men mer som en stor, motorisert kvern.

 

Fra-oliven-til-olivenolje
Selve møllen ser ikke ut som den gjorde i gamle dager.

Deretter fraktes massen videre til neste maskin som hovedsaklig skiller oljen fra vannet, men den fjerner også siste rest av stener og lignende som ikke har blitt kvernet.

 

Fra-oliven-til-olivenolje

Til slutt går væsken gjennom en siste maskin, som renser oljen nok en gang. Så er det endelig tid for å tappe den på fat. Og i år ble altså 580 kg oliven forvandlet til litt over 100 liter olivenolje.

Når oljen er helt fersk, har den en grønnaktig, grumsete farge. Men når den har stått en måneds tid og alt “grumset” har lagt seg på bunnen, kan du tappe økologisk, flytende gull på fine flasker.

 

Fra-oliven-til-olivenolje

 

NÅ ER DET DET BARE Å NYTE DEN DEILIGE OLIVENOLJEN – FOR EKSEMPEL VED Å LAGE HUMMUS!

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

LA VIE EST BELLE!

 

10 hendelser på “FRA KILO MED OLIVEN TIL LITER MED OLIVENOLJE – OLIVENHØSTING”

  1. Hej Eva, Tak for din fine gennemgang. Hvis man kun har få oliventræer er det nemt at tilberede sine egne oliven.. Min “amour Georges” lærte mig at lave marinerede oliven.Hans opskrift vil jeg gerne dele med dig: Til en lille portion anvendes 1 kg oliven, 1 l vand og ca. 5 g salt. Når man har samlet sine oliven lægges de i frisk vand, som skiftes en gang i døgnet til det ikke længere har nogen farve. Vandet sterilisers ved kogning med salt. Når det er afkølet og koldt lægges oliven i saltvandet og henstilles 3 mdr. Man kan tilsætte en buket af timian og laurbærblade, løg, hvidløg, som fjernes efter 2 mdr. et Voila – det er en fornøjelse. Knus fra le Peintre

    1. Hei Anne! Takk for at du deler:-) Det finnes lite som er bedre enn det man lager selv. Og oliven fra egne trær kommer høyt opp! Knus tilbake

  2. Takk for interessant informasjon, Eva! Men jeg lurer litt på hva som skjer med steinen underveis… Blir ikke den fjernet før kverning?

    1. Hei Kristin! Hele olivenen blir faktisk kvernet til olje (dvs steinen også). Det er noe grums som skilles ut i etterkant selvfølgelig, men alt går først i mølla:-)

    2. Bjørn ForbesKnudsen

      Så fin og enkel gjennomgang, Eva. Har lurt litt på denne prosessen. Og også de store prisforskjellene på olivenolje i Norge.Du kan jo kjøpe olivenolje som er like dyr som champagne! Har du noen mening om hva som er bra nok? Klem fra Bjørn

      1. Takker og bukker, Bjørn:-) Hm, jeg tenker at den som er like dyr som champagne, muligens blir litt perler for svin;-) Men å legge noen ekstra kroner i en god olivenolje, mener jeg er verdt det. Det spørs jo litt hva du skal bruke den til. Siden vi har vår egen olje, bruker jeg denne til absolutt alt. Men hjemme i Norge hadde jeg hatt en olje til å steke med, og en god økologisk virgin oil til salater, dressinger etc. Tipper jeg hadde landet på en til rundt 100 lappen, jeg. Uten å ha full oversikt:-)

    1. Hei André! Jeg har ligget litt bakpå i det siste, så beklager sent svar.
      Men det kommer veldig an på trærne – hvor mye oliven de har, og fra år til år.
      Treet vi har i hagen (som du kjenner), ga et år rundt 20 kilo, mens det i år kanskje gir 10 kg.
      Men man regner ca. 5 kg oliven per 1 liter olivenolje. Dette blir spennende, André! Klem fra Eva

  3. Marianne Wiinblad Nielsen

    Tak for en super fin gennemgang. Vi har lige været i Grækenland og kørt fordi kæmpe store olivenlunde og diskuteret processen for at presse olivenerne.
    Vi har ligesom Anne prøvet at lave vores egne oliven. Det er så sjovt og nemt og ens egen produktion er altid sjov at dele med andre 😊

    1. Ja, ikke sant!! Veldig tilfredstillende å lage selv, og så gøy å dele. Vi nyter fortsatt godt av honningen deres:-) Klem fra Saint Jeannet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen