Grøt hører jula til – med sukker, kanel og smeltet smørøyet til! Det tipper jeg de fleste er enige om, og i alle fall julenissen. Og hvis du har lyst til å trylle grøten fram til et næringsrikt måltid, så kan du erstatte risgrynene med byggryn. Da forandrer du nemlig grøten (som vanligvis sender blodsukkeret til himmels og gjør deg julaftenmett), til et måltid som gir en god og behagelig metthetsfølelse. Og energi nok til både “å vaske gølvet og bære ved, sette opp fuggelband og pynte treet “!
Bygg er en av de største kornslagene i verden, og kommer med en rekke helsefordeler. Det er rikt på kostfiber, som er bra for fordøyelsen. I tillegg til at det reduserer kolesterolnivået i blodet, som igjen kan redusere hjertekarsykdommer. Bygg inneholder også mye proteiner, som fungerer som kroppens byggestener. Og som sørger for en lang og god metthetsfølelse. Og så er det rikt på antioksidanter, som beskytter cellene våre, og kan bidra til å redusere livsstilssykdommer. Så bygg er en råvare som er bra for helsa.
Å lage byggrøt fra bunnen er faktisk såre enkelt. Du trenger egentlig bare 2 ingredienser, og litt tid. Men husk å legge byggkornene i rikelig med vann, minst 3 timer i forkant.
DU TRENGER:
(Til 4 personer)
3 dl byggryn
1 l melk
2 ts vaniljeekstrakt*
1/2 ts salt
2 ss Sukrin
1 klatt smør
Smør, søtning og kanel
*Alternativt kan du bruke frø fra 1/2 vaniljestang, eller 1 ts vaniljesukker.
SLIK GJØR DU:
NB! Bløtlegg byggrynene i en stor bolle med vann, minst 3 timer før du skal lage grøten.
Hell av vannet, og ha byggryn og ca. 7 dl melk i en kjele.
Tilsett vanilje, hvis du har.
Kok opp, og la simre under lokk i ca. 30 min.
Det er viktig å røre godt i bunnen innimellom, så grøten ikke svir seg.
Hell over litt mer melk, og la det simre til grynene er myke, ca. 45-55 min totalt.
Men husk at bygg er litt hardere i konsistensen enn vanlige riskorn.
Juster med mer melk til du har ønsket konsistens.
Smak til slutt til med sukrin/sukker og rør inn en god klatt med smør.
Server med kanel, søtning og smørøye – voilá!
Serviset Linen er fra Magnor Glassverk, og jeg er stolt ambassadør!
OG NÅR VI FØRST SNAKKER OM JULA, HAR DU SJEKKET UT DENNE SPRUDLENDE JULECOCKTAILEN?
HUSK Å FØLGE MEG FOR FARGERIK MATGLEDE PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!