Bûche de Noël, eller julekubbe, er en fransk julekake som rett og slett er helt uimotståelig god. Den består av en saftig rullekake med sjokolade og krem, og ser ut som en dekorativ vedkubbe (noe navnet selvfølgelig antyder;-). Kaken er trukket med en nydelig, silkemyk ganache som gir en ekstra luksuriøs smak. Og selv om denne kaken ser ganske imponerende ut, så er den overraskende enkel å lage. Det er bare litt tid og kjærlighet som må til. Perfekt for deg som vil imponere, men uten å bruke flere dager på kjøkkenet.
Er Bûche de Noël den sunneste julekaken? Vel, det er tross alt jul bare én gang i året, så her gjelder det å gi slipp på kalorier og bare kose seg! Jeg kan love at den får deg til å føle deg som en ekte chef på ditt eget kjøkken – og tro meg, da jeg serverte denne kaken, ble jeg straks kåret til verdens beste mamma også!
DU TRENGER:
(Til 1 (rullekake)form på ca. 25 x 38 cm)
KAKEBUNN:
4 eggehviter
4 eggeplommer
1 dl sukker
1 ts vaniljeekstrakt
1 dl hvetemel
0,5 dl kakao
1/2 ts bakepulver
1 knip salt
2 ss melis
KREM:
2,5 dl fløte
2 ss melis
1 ts vaniljeekstrakt
GANACHE/SJOKOLADEKREM:
50 g smør
150 g mørk sjokolade
1,5 dl fløte
PYNT:
Tranebær/tyttebær/kongler etc.
SLIK GJØR DU:
KAKEBUNNEN:
Sett stekeovnen på 180 grader, smør et rektangulært stekbrett/form (gjerne for rullekake) og dekk bunnen med bakepapir.
Visp eggehvitene stive, mens du gradvis tilsetter 0,5 dl sukker.
I en annen bolle pisker du eggeplommene til en tykk eggedosis, mens du gradvis tilsetter 0,5 dl sukker.
Rør inn vaniljeekstrakt, og sikt inn mel, kakao, bakepulver og salt.
Rør forsiktig inn den piskede eggehviten med en slikkepott.
Bre røren utover i formen, og stek på midterste rille i ca. 9 min
(kaken skal ”sprette tilbake” når du trykker lett på den).
Strø melis utover et rent kjøkkenhåndkle, legg kaken på håndklet (med toppen ned), og fjern bakepapiret forsiktig.
Strø over melis, og rull den umiddelbart inn i håndkleet (fra den korte enden).
La kaken avkjøles helt mens den er innrullet i kjøkkenhåndklet.
KREM:
Pisk fløte til krem, og visp inn melis og vanilje. Når kakebunnen er helt kald, rull den forsiktig ut av håndklet, og bre utover kremen. Rull kaken sammen igjen (uten håndkle), og pakk den inn i plastfolie. La kaken sette seg i kjøleskapet i min. 1 time.
GANACHE/SJOKOLADEKREM:
Smelt smøret.
Brekk sjokoladen i biter, og smelt den over vannbad. NB! Ikke bruk for høy varme.
Rør inn fløten (0,5 dl av gangen, så den ikke skiller seg).
Rør til slutt inn smøret, og la kremen avkjøle seg til den blir stiv.
PS! Hvis sjokoladekremen skiller seg, kan du bruke en stavmikser for å blande den på nytt.
Bre kremen utover kaken, og bruk en gaffel til å lage et tre-mønster.
Pynt med tranebær eller tyttetbær, rosmarin og kongler.
Strø over melis rett før servering.
SJEKK OGSÅ UT SPRUDLENDE OG KRYDRET JULECOCKTAIL – SOM GARANTERER GOD STEMNING!
HUSK Å FØLGE MEG FOR FARGERIK MATGLEDE PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
Denne vil jeg lage til jul, ser aldeles nydelig ut!!!
Det synes jeg virkelig du skal, jeg skal også lage den igjen:-)