Jeg har tidligere skrevet om franskmenns drikkevaner i Sør-Frankrike, og her kommer en tilsvarende liten guide over franske måltider. Forskjellene er kanskje ikke like betydelige som når det kommer til alkohol. Men det er allikevel noen forskjeller fra oss nede i det kalde nord – barna har for eksempel sitt eget ekstra lille måltid!
Mat er utrolig viktig for franskmenn. Og det er sikkert mye av grunnen til at Frankrike har et av de beste kjøkken i verden. Deres forhold til mat er fylt av lidenskap – og de snakker i grunnen veldig mye om mat. De snakker om hva de laget til middag i går, og om hva de skal lage i dag. Hvilke ingredienser de skal bruke, og hvor de får tak i de. De snakker om hvordan de skal tilberede maten, og selvfølgelig om hvor godt det ble!
VISSTE DU FORRESTEN AT DET FRANSKE KJØKKEN STÅR OPPFØRT PÅ UNESCOS LISTE OVER MESTERVERKER I KULTURARV?
Mitt forhold til matlaging og råvarer har endret seg totalt etter at jeg flyttet til Sør-Frankrike. Og det helt klart til det bedre! Jeg er blitt mer bevisst på å handle gode (og da også dyrere) råvarer, men jeg kjøper heller mindre av de. Og det er ikke for å være snobbete, men jeg kjøper for eksempel kun økologiske egg fra frittgående høner, og fileter fra kyllinger som har levd i frihet. Jeg tror nemlig at dyr som har levd et godt liv, smaker bedre.
Jeg handler også en del økologiske varer, såfremt jeg har muligheten til det. Men jeg er på ingen måte fanatisk. Nå er vi jo heldige i syd, med tilgang på så utrolig mange og gode råvarer. Og med gode råvarer, smaker også maten bedre. Og du blir mer opptatt av mat. Og snakker derfor mer om det.
Ooops, det kan nesten virke som jeg har latt meg påvirke av de matgale (eller matglade) franskmenn…
LE PETIT DÉJ’!
Petit déjeuner betyr frokost på fransk, og det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at det spises en del croisannter her til frokost. Mens nordmenn sverger til “brødskiva med ost eller salt salami”, sverger franskmenn til noe søtt. Så enten spiser de en “tartine” (ristet brød) med smør og syltetøy hjemme på kjøkkenet. Eller så rasker de med seg en fersk croissant fra bakeren på veien. Eller pain au chocolat (croissant med sjokolade inni), pain au raisins, brioche eller andre søtsaker.
I begynnelsen synes jeg det var fantastisk å starte morgenen med en rykende, fersk croissant. Men i fare for å høres arrogant ut – det ble jeg faktisk lei av. Nå kjører jeg heller min egen frokostvariant; et par speilegg, eller en frisk bringebærsmoothie!
LE DÉJEUNER
Le déjeuner er begrepet som brukes om lunsj, og midt på dagen spiser man gjerne et varmt måltid. Det praktiseres fortsatt sieste (ihvertfall i Sør-Frankrike), noe som betyr at både firmaer og butikker holder stengt i lunsjen. Og med lunsjpauser som varer fra 1 til 2 timer, er det ganske vanlig å gå ut å spise. Mange firmaer tilbyr også lunsjkuponger (som en del av lønnen egentlig), og disse kan brukes på de fleste restauranter rundt omkring.
Til lunsj er kanskje det vanligste å spise dagens, som (nesten) alltid er en varmrett laget med ferske råvarer. Dagens er stort sett det beste kjøkkenet har å tilby akkurat den dagen. Det er også overraskende mange som nyter en formule til lunsj – meg inkludert. En formule er et måltid satt sammen av enten forrett – hovedrett eller hovedrett – dessert (eller forrett – hovedrett – dessert for de virkelige sultne). Og etter mine betraktninger er det mange, og da spesielt mange kvinner, som velger dessert!
HVORDAN KAN DEN FRANSKE KVINNEN SPISE SÅ MYE SJOKOLADE, CROISSANTER OG OST, OG FORTSATT VÆRE SÅ “PETITE”?
Kanskje en liten digresjon; men er det ikke pussig at den franske kvinnen er så petite (slank), med så mye søt- og godsaker innabords? Coissanter til frokost, og varmretter til lunsj – med påfølgende dessert… Det er faktisk skrevet en bok om dette emnet – Chic & Slim! Jeg har ikke lest boken, men min teori er at det er sammensetningen i måltidene som gjør det. Renere råvarer, og mindre tilbehør. Bestiller du fisk, er det stjernen i måltidet, med grønnsaker og kanskje litt ris ved siden av. Mens vi hjemme i Norge har en tendens til å dra på med litt for mye tilbehør, slik at det utgjør hovedvekten av måltidet.
Det er selvfølgelig ikke alle som går på restaurant hver dag, men drar hjem istedet. Og da koker de seg gjerne litt spaghetti, eller spiser rester fra gårsdagens middag. På skolen er faktisk tiden mellom 12.00 og 14.00 ikke en del av den obligatoriske skoletiden. Og du bestemmer selv om barna dine skal spise i kantinen, eller om dere har familielunsj hjemme. Men spiser barna i kantinen, kan de nyte en deilig 4-retters lunsj. Og da starter de gjerne med en liten grønnsaksrett, en varmrett, deretter en liten ostebit eller yoghurt, og til slutt fruktsalat eller en liten kake. På vår skole er flesteparten av måltidene hjemmelaget, én dag i uken er “biodag”, og en annen “vegetardag”. Så når det kommer til det franske skolekjøkkenet, vil jeg nesten si at det er overlegent. For dette er virkelig bra!
LE GOÛTER!
Franske barn har faktisk ett ekstra måltid som norske barn ikke har (selvom de helt sikkert hadde ønsket seg det). Og dette måltidet kalles for goûtér – som rett og slett betyr smak. Goûter spises rett etter skolen, og er gjerne noe søtt som kjeks, frukt, muffins eller kaker. Dette er et måltid som skal gi barna ekstra energi etter en lang skoledag, slik at de holder ut ventetiden til middag.
For meg er goûter et måltid med bismak, for det består egentlig bare av sukker og hvitt mel. Og jeg har prøvd å lage sunnere versjoner, men barna vil selvfølgelig ha det de andre spiser. I butikkene finner du reoler fulle av “goûtervennlige” produkter, med hver eneste lille kjeks og kakebit pakket inn i plast. Det er egentlig en stor motsetning når du tenker på at Frankrike var det første landet til å forby plast som engangbestikk, handleposer og lignende. Og et stort hurra for det. Men så er altså hver eneste lille kjeks pakket inn i ekstra plast, bare for at det skal være enkelt å sende med i skolesekken. Det henger jo ikke på greip!
LE DÎNER!
Og så er det endelig klart for dagens siste måltid, nemlig middagen. Den spises gjerne en del senere enn det vi er vant til, og et kveldsmåltid blir dermed overflødig. Middag kan være hva som helst egentlig, men den er stort sett varm. Gryteretter, gratenger, supper, kjøtt- eller fiskestykker med grønnsaker til. Ja – rett og slett en vanlig middag as we know it.
Det eneste som kanskje skiller seg ut når det kommer til den franske middagen, er at det ofte spises brød til. Brødet brukes opprinnelig for å få med seg all saus og kraft på tallerkenen, men det er vel også etterhvert blitt en vane. Til slutt spiser man gjerne litt grønn salat og med vinaigrette til. Og kaaanskje litt ost – bare for å avslutte måltidet. Vi snakker jo tross alt om franskmenn her!
HAR DU LYST TIL Å LAGE NOEN FRANSKE KLASSIKERE, KAN DU JO PRØVE DEG PÅ COQ AU VIN, BLANQUETTE DE VEAU ELLER FRANSK LØKSUPPE SLIK FRANSKMENN LAGER DEN! UTROLIG GODE ER DE ALLE TRE!
FØLG MEG GJERNE PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!
Fint forklart, Eva!
Tusen takk:-)
Her var det mye fin og overraskende informasjon! Takk, Eva! Og den der Blanquette de veau kunne jeg virkelig tenkt meg å smake, mmmm😋
Takk, Kristin! Vettu, jeg lagde Blanquette med et par damer som var på kokkekurs hos meg denne uken, og det ble sååå godt. Så den kan jeg trygt anbefale!
Takk for denne artikkelen som forklarer så godt den franske daglige matkulturen 🥰 Akkurat sånn er det, herlig 💃
Så gøy at du likte den! Og ja, akkurat sånn er det her nede;-)