EN MINIGUIDE OVER FRANSKMENNS DRIKKEVANER

Franskmenns drikkevaner - miniguide

Jeg har nevnt det tidligere, og jeg sier det igjen; franskmenn er glad i å ta seg et glass. Spesielt her nede i syd. Og enda tørstere virker det som de er i små landsbyer. Men hva er det egentlig de drikker?

ON VA BOIRE UN VERRE?

 

Da jeg først flyttet til Frankrike, lurte jeg fælt på hva de helte i glassene sine. “Hva er egentlig den melkeaktig drinken? Finnes det mørkerød champagne? Og blander de virkelig saft og øl?!” Dette var spørsmål som dukket opp. Derfor har jeg laget en liten miniguide over franske drikkevaner.

SÅ TA DEG ET GLASS — AND WONDER NO MORE!

 

Franskmenns drikkevaner - miniguide
Et glass rosévin ved Middelhavet kan aldri bli feil…

 

LE VIN!

La oss starte med det mest åpenbare, nemlig vin! Frankrike er et de landene som produserer mest vin, og regnes som den viktigste vinprodusenten i verden. Landet produserer faktisk så mye som rundt 45 millioner hektoliter per år. Og siden Frankrike strekker seg over et stort geografisk område, med tilsvarende store variasjoner i jordsmonn og klima, produserer det også mange ulike typer vin.

Derfor snakkes det sjeldent om “fransk vin”, men heller om vin fra sitt respektive distrikt. Som en Bordeaux. Eller en Rhône-vin. Vinproduksjonen har lange tradisjoner, og det sies at den startet i Frankrike allerede før Kristi fødsel. Det var opprinnelig munkene som sto ansvarlig for vindyrkingen, og det var derfor også klostrene som ofte eide de beste vinmarkene.

 

Franskmenns drikkevaner - miniguide
På vingården Rasse i Saint Jeannet lager de vin på en helt spesiell måte.

For å opprettholde og forsvare kvaliteten på vinproduksjonen, finnes det en rekke lover og regler. Og Frankrike har noen av de strengeste. Det er ikke å underdrive at franskmenn er stolte av sin vin – og det synes jeg de har all grunn til å være!

 

Franskmenns drikkevaner - miniguide

LE KIR!

For nordmenn går det helst i hvit-, rød- eller rosévin. Men vin kan også smaksettes. Og Kir er en av de mest populære cocktailene i Frankrike. Kir lages opprinnelig av solbærlikør og hvitvin. Men oppgraderer du til en Kir Royal, lages den med champagne istedet for hvitvin. En sprudlende og god drink – selvfølgelig mest populær hos madamene!

 

 

Franskmenns drikkevaner - miniguide

LA BIÈRE!

På en god andreplass kommer selvfølgelig øl. For i Frankrike drikkes det mye øl. Og der nordmenn kanskje drikker et glass vann eller Farris for å slukke tørsten, drikkes det ofte øl i syd.

Istedet for den vanlige halvliteren (som nå faktisk har blitt til 0,4), drikkes øl som regel i mindre glass. Eller en “demi” som det heter på folkemunne. Un demi betyr egentlig en halv, men her er det altså betegnelsen på en halv, halv øl – altså et glass som rommer 25 centiliter.

 

 

Franskmenns drikkevaner - miniguide
Valse, Panaché og Tango i all sin fargeprakt!

I tillegg tilsetter de gjerne smak på ølen. Her ser du en fargerik trio; Valse, Panaché og Tango. Den mest populære av disse tre øl-variantene er Panaché, som er lyst øl blandet med sitronbrus – og faktisk en ganske frisk og god tørsteslukker i varmen. Ellers så har du Valse, som er øl blandet med sirup av mynte (grønn). Og Tango som er øl blandet med sirup fra granateple.

 

 

Franskmenns drikkevaner - miniguide

LE PASTIS!

Har du lurt på hva den melkeaktig drikken er, som alle de lokale på baren drikker? Det er mest sannsynlig Pastis. Pastis er en fransk type brennevin som smaker fenikkel og lakris. Vanligvis blandes den ut med vann, og da skifter den fra en klar og gyllen væske, til å bli gul og melkeaktig. Navnet pastis kommer fra det provencalske ordet patission, som betyr en blanding. Og denne lakrissmakende drikken er altså kjempepopulær som en tørsteslukker i varmen. Tilsvarende typer brennevin finner du flere steder i middelhavsområdet. Som ouzo fra Hellas, og sambuca fra Italia.

 

Et godt eksemplar av en nydelig Liqueur de verveine maison (hjemmelaget).

 

LA LIQEUR!

Likør lages ved å legge frukt eller urter i sprit over en periode. Deretter siles væsken og tilsettes sukkervann. Dette gjøres for å tynne ut til riktig alkoholprosent, men også selvfølgelig for smakens del.

Siden alkohollovene er annerledes her i Frankrike, er det ikke uvanlig å lage sin egen likør. Og i Sør-Frankrike lages likøren gjerne med krydderurter fra fjellet, eller med for eksempel verveine, en busk som dufter sitrus. Likøren drikkes gjerne som en digestif, en “etter-drink”, for å hjelpe fordøyelsen etter et godt måltid.

 

 

Franskmenns drikkevaner - miniguide

SANTÉ!

Skål på fransk er forresten santé! Det er en forkortelse for à votre santé, som betyr til din helse. Så santé! Eller sant det!, som min bestefar fra Trøndelag pleide å si!

 

JEG HAR SELVFØLGELIG LAGET EN MINIGUIDE OVER FRANSKE MÅLTIDER OGSÅ!

 

FØLG MEG GJERNE PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BONNE JOURNÉE!

 

16 hendelser på “EN MINIGUIDE OVER FRANSKMENNS DRIKKEVANER”

   1. øystein svarød

    Hei, jeg kan mye om frankrike, men din info og dine oppskrifter er veldig praktiske og lettforståelige. artig å følge:-)

  1. Takker og bukker:-) Ja, Panaché er friskt og godt. Men Valse´n vil jeg ikke akkurat anbefale (den grønne).

 1. Takk for god info, Eva! Øl med farge var nytt for meg, så det må jeg forsøke en gang? Må da være mulig å ta seg en Frankriketur snart ?

 2. Jeg kom fra Norge til Paris som ung au pair i 1962 uten særlig kunnskap om drinker eller alkohol. Fikk fort venner og spørsmål hva jeg ville ha å drikke når vi var ute. Lite ante jeg hva som fantes av drinker, men endte opp med Kir som smakte godt og føltes veldig trygt

  1. Hihi, det er en overgang for ei norsk jente. Men kir er jo veldig godt da (og spesielt kir royal;-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen