I går fikk jeg lyst til å lage en fransk løksuppe. Og jeg ville lage den akkurat slik franskmenn lager den. Hemmeligheten bak den gode, ekte, franske løksuppen er rett og slett karamellisering. Du skal karamellisere løken til den er helt myk og begynner å bli brun (men ikke svidd!). Og dette tar tid, opptil 30 – 40 minutter, så du må smøre deg med tålmodighet. Men gjør du det ordentlig, så vil du kunne servere en så god løksuppe at det er til å gråte av…
Du vil garantert gråte litt under tilberedningen av suppen også, men et godt tips er å skylle løken og kniven i vann innimellom. Jeg lover, det hjelper! Et annet tips er å prøve å lene seg litt tilbake, slik at ikke “gassen” går rett opp i øynene dine. Jeg antar at denne suppen blir god om du lager hurtigvarianten (altså at du steker løk på vanlig måte og ikke karamelliserer den). Men jeg anbefaler deg virkelig å ta deg tid til å lage den på den ekte, franske måten!
DU TRENGER:
(Gir 6 porsjoner)
SELVE SUPPEN:
5 medium store løk, kuttet i tynne halvmåner
50 g smør
4 hvitløksfedd, finhakket
2 ss hvetemel*
1 dl tørr hvitvin
2 liter kjøttbuljong (4 terninger)
1 laurbærblad
1 ts timian
Salt og pepper etter smak
Revet ost (jeg brukte Gruyère)
*Dette gjør at suppen får en litt tykkere konsistens. Ønsker du en helt klar suppe, kutter du ut melet.
HJEMMELAGDE KRUTONGER:
1 baguette (helst noen dager gammel, gjerne grov)
2 ss olje til steking
1 ts Provence-krydder
1/2 ts hvitløk, finhakket
Salt og Pepper
SLIK GJØR DU:
Smelt smøret i en tykkbunnet kjele, og begynn med å steke løken.
Løken skal karamelliseres til den “smelter”, og blir litt brun (ikke brent!).
Stek over lav varme, det er viktig å røre ofte (og denne prosessen kan ta opptil 30-40 min).
Tilsett så hvitløk, og stek et par minutter til.
Dryss over melet, rør det godt inn.
Hell over vinen, pass på å få med all løk som sitter fast på sidene.
Tilsett buljong, laurbær og timian, og smak til med salt og pepper.
La alt koke i ca. 10 min.
Skjær baguetten i terninger, og stek i olje på middels varme.
Krydre med hvitløk, Provence-krydder, salt og pepper.
Når krutongene er sprø, er de ferdige.
Sett ovnen på 220 grader.
Fordel suppen i ildfaste skåler, fyll på med krutonger, og strø godt med ost over.
Stek i ovnen til osten er smeltet.
Sett til slutt på grillfunksjonen, og følg godt med!
Når osten begynner å bli gyllen, er suppen klar til servering.
Bare pass på så du ikke brenner deg på tungen!
GLAD I FRANSK MAT? DA MÅ DU PRØVE DEN KLASSISKE, FRANSKE KALVEGRYTA – BLANQUETTE DE VEAU!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!
Yummi! Du bør prøve med bayer øl. Det er mega godt 😉
Mmm, det skal jeg:-)
Fantastisk god. Sjelden barna liker hjemmelagde supper, men denne slo an!
Så utrolig hyggelig å høre! Sånne tilbakemeldinger just makes my day!!
Dette har blitt en favoritt hos oss!
Så hyggelig å høre!! Det er ikke så lenge siden jeg lagde den selv heller:-)
Denne er virkelig god, har nå fulgt oppskriften din, og det blir ikke siste gangen. Tusen takk!
Så utrolig koselig å høre! Jeg er også veldig glad i den oppskriften:-) Klem fra Provence!
Den skal prøves 🤗
Ser en kommentar om å bruke Bayer? Er det istedenfor hvitvin eller for å drikke til ???🤣😊😅
Ha ha, nå ble jeg litt usikker… Jeg har jo tenkt at det var å drikke til. Ja, jeg tror det må være det:-)