fbpx

KLASSISK FRANSK KALVEGRYTE – BLANQUETTE DE VEAU

Klassisk fransk kalvegryte

Franskmenn har som tradisjon å bruke mye kalvekjøtt på kjøkkenet, og jeg forstår hvorfor. Det er utrolig mørt, mildt og delikat i smaken. Blanquette de Veau (kalvegryte) er en av de klassiske franske rettene du bare må lære deg å lage hvis du er «fan» av det franske kjøkkenet. Og du skal selvfølgelig helst bruke tipp-tipp-oldemors oppskrift – den som har blitt fulgt av familien gjennom generasjoner.

Blanquette betyr (fritt oversatt) hvit gryterett, der både kjøttet og sausen er hvit. Det er en rett som tar litt tid å lage, men det er absolutt verdt det. En søndagsmiddag verdig, vil jeg absolutt si!

 

Klassisk fransk kalvegryte - Blanquette de veas

 

DU TRENGER:

(6 personer)

Ca. 1 kg grytekjøtt av kalv, skjært i ganske store biter
6 gulrøtter, skjært i skiver
1 stor purre, skjært i skiver
1 stor løk, delt i 4 båter
30 g smør
2 ss olje
2 ss mel
1 dl tørr hvitvin
Ca. 1 liter kokende vann
2 nellikspiker
1 ss timian
1 kvist rosmarin
2 eggeplommer
1/2 sitron
3 dl crème fraîche
Salt og pepper etter smak

 

SLIK GJØR DU:

Varm olje og smør i en stor jerngryte (evt. tykkbunnet kjele).
Brun kjøttbitene i gryta, krydre godt med salt og pepper.
Strø over mel, og rør godt. Stek i ca 2 min – pass på at det ikke brenner seg.
Hell over hvitvinen.
Deretter heller du over kokende vann til det dekker kjøttet.
Stikk en nellikspiker i to av løkbåtene.
Tilsett gulrøtter, purre, løk og krydder.
Dekk til med lokk, og la det putre på svak varme i ca. halvannen time.
Ta ut kjøttet og grønnsakene, dekk til og la de hvile på kjøkkenbenken.
La væsken/sausen redusere (småkoke uten lokk) i ca. 10 min.
Visp eggeplommer og crème fraîche i en liten bolle, press over sitron, og bland godt.
Hell så denne blandingen over i væsken/sausen.
Smak til med salt og pepper.
Legg til slutt kjøtt- og grønnsaksblandingen tilbake i gryta, og varm opp til rett før kokepunktet (den skal ikke koke!).

Server med ris eller kokte poteter til, og kjenn søndagsroen senke seg over kjøkkenet.

 

Klassisk fransk kalvegryte

 

ER DU GLAD I KLASSISKE FRANSKE RETTER?
PRØV OGSÅ FRANSK LØKSUPPE SLIK FRANSKMENN LAGER DEN!

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BON APPÉTIT!

 

6 hendelser på “KLASSISK FRANSK KALVEGRYTE – BLANQUETTE DE VEAU”

  1. Nydelig rett og god oppskrift som svarte til forventningen. En angivelse av mengde salt ville vært bra. Denne retten er mild i smak og hvor tilstrekkelig salt absolutt var nødvendig.

  2. Hei Eva

    Vi er jo veldig glad i (fransk) kalvekjøtt, men vi hsr alrdi laget denne gryta. Men det skal vi nok.

    Jeg leser følgende på nett:

    «Blanquette de veau er en fransk kalvekjøtt, hvor verken kalvekjøttet eller smøret er brunet i kokeprosessen. Å avstå fra å brune kjøtt og fett på denne måten, er å lage dem en blanquette».

    Jeg ser at du (og andre) bruner kjøttet, noe som jo er en selvfølge i de fleste ssammenhenger.Har du noen kommentar til dette?

    =Arild=

    1. Hei Arild, beklager sent svar…
      Det er jo flere veier til Rom, sies det. Og det stemmer sikkert at den tekniske, riktige måten er å ikke brune kjøttet først. Men jeg synes nå det er best å brune kjøttet i litt smør, både for smaken og fargen på kjøttets skyld. Den viktigste betydningen av Blanquette, er vel heller at det betyr en slags «hvit saus». Og det blir den med og uten å brune kjøttet først. Men nå er jo jeg kun en jente som er i overkant glad i å lage mat, og ikke jeg en profesjonell kokk;-)

  3. jeg hadde lyst på en fransk gryte uten tomat, og kom over denne. retten var nydelig, og mine venner var fornøyd med gryta og sitronpaien til dessert. Takk for at du deler.

    1. Hei Tone! Så hyggelig tilbakemelding. Det høres ut som dere har hatt et fransk kongemåltid:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Rull til toppen