MAJESTETISKE MENTON – I ALL SIN FARGEPRAKT!

Majestetiske Menton

Den franske kystbyen Menton, er det nærmeste du kommer Italia – uten å faktisk krysse grensa. Det er nemlig bare en liten kilometer som skiller byen fra det pastaelskende nabolandet. Og det merker du fort.

Menneskene er hakket varmere enn de vanligvis er langs resten av rivieraen. Du hører det snakkes fransk og italiensk om hverandre. Fargene på byhusene er malt i sterke og fargerike farger, og gir et mye livligere inntrykk enn de duse nyansene i beige, som vi ellers er vant til. Og du finner de enkle og hjemmelagde italienske rettene, side om side med de vakre og overdådige franske rettene.

 

Majestetiske Menton
Du kan jo ikke annet enn å bli glad av alle fargene som møter deg i Menton!

Menton har litt under 30.000 innbyggere, og er kanskje spesielt populært blant engelskmennene. Som tidlig på 1900-tallet var med å bygge flere storslagne hotell rundt bykjernen. I disse dager er de fleste av hotellene gjort om til leiligheter, og på vinteren er det ganske stille sammenlignet med de andre byene langs rivieraen.

Menton er kanskje mest kjent for sitronfestivalen, som arrangeres hvert år i månedsskiftet februar/mars. Da fylles byen (og butikkene) med sitroner i alle former og varianter, og på Jardins Biovès kan du se spektakulære figurer i opp til 10 meters høyde, bygget opp av sitrusfrukter. Hele 10 tonn sitrusfrukter går med på å lage disse figurene, så heldigvis selges de i videre i etterkant. Og denne festivalen er absolutt verdt et besøk! Se de spektakulære figurene, og les mer om sitronfestivalen her.

 

Fargerike Menton
Sitroner fra Menton selges i alle former!

 

MYE MENTON

Menton har det meste. En idyllisk bykjerne med sjarmerende gågater, der små nisjebutikker, restauranter og fargerike byhus ligger på rekke og rad. Og i den eldste delen av byen, som klatrer oppover langs en bratt klippe, er husene nesten bygget oppå hverandre! Her finner du forresten også to vakre barokkkirker.

Menton har selvfølgelig en lang og flott strandlinje, med plenty av både offentlige og private strender. Byen har sin egen lille småbåthavn, tilknyttet en helt ny og feiende flott promenade som går under navnet L´esplanade des Sablettes. Du finner mange gourmetrestauranter, Ja – til og med en 3-stjerners!

Menton har som nevnt en kjent sitronfestival, og selvfølgelig sin egen sitron (Citron de Menton) med en unik smak og kvalitet. Menton har til og med sitt eget mikroklima, der været er varmt og solrikt nesten hele året. De sier selv at de har hele 316 soldager i året. Nesten som i Bergen, bare at det der er snakk om regndager.

 

 

SITRONER, SÅPER OG SARDINER

Så hva finner du i de små handlegatene i Menton? Jo, du finner selvfølgelig det meste innen sitrusfrukter. Limoncello og mandarinlikør. Tarte au citron, hjemmelaget sitronsorbet og Colonel (en populær og heftig dessert bestående av sitronsorbet dynket i vodka). Duftende og knallgule sitronsåper. Duker og klær i sitronmønster (dette er nok mest aktuelt under sitronfestivalen i februar/mars).

Ellers så finner du hermetikkbutikken la belle-iloise, som selger “kvalitetshermetikk” i flott design. Du har egne gourmetbutikker som selger kjeks og godteri, samt L´Óccitane (med gode olivenoljer, tapenade etc.). I tillegg til de vanligste sko- og klesbutikkene, bien sûr!

 

Besøker du Le marché des Halles kan jeg nesten garantere at du ikke går ut tomhendt…

Er du opptatt av gode råvarer MÅ du besøke markedshallen Le marché des Halles. En stor og åpen hall, med salgsboder fylt med de vakreste frukter og grønnsaker, sprellende fersk sjømat, det beste slakteren har å by på, illeluktende oster og fargerike blomster. P.S! Dette markedet er faktisk kåret til et av de beste markedene i hele Frankrike!

 

Etter å ha funnet to nydelige sommerkjoler, måtte jeg nesten feire med en aperol!

Rett nedenfor markedshallen arrangeres det hver lørdag formiddag, et ganske stort og variert marked. Og her kan du finne alt fra BH´er og belter, til leker og lappesaker. Og selvfølgelig klær i alle varianter og farger. Som på de fleste markeder er det mye “ræl”, men du kan også finne skattene!

 

Nydelig mat i Menton

 

3 STJERNERS, TAKK!

I Menton, som overalt i Frankrike generelt, så bugner det selvfølgelig av restauranter i alle varianter og prisklasser. Og du kan spise fantastisk godt i Menton. Som jeg var inne på i begynnelsen, så finner du de ekte, hjemmelagde, italienske og “åh, så gode” pastarettene. Menton ligger jo tross alt bare 25 minutters gange fra den italienske grensen, så her jobber det mange matglade og matflinke italienere.

Du kan for eksempel nyte en deilig lunsj med sand mellom tærne, på en av de mange og freshe strandrestaurantene langs stranda. Vi spiste blant annet veldig godt på Les Sablettes. Eller du kan gå “all in” og bestille et bord på Mirazur, restauranten til den kjente 3-stjerners kokken Mauro Colagreco!

 

Majestetiske Menton

 

NYT. NYT. OG NYT!

Så hva gjør du ellers i Menton? En tur (eller mange) på stranda, er selvfølgelig et must! Ta en gåtur langs den nye promenaden L´esplanade des Sablettes, og sett deg ned på en av de mange kaféene der. Drikk en frisk aperol. Besøk det kjente Jean Cocteau museet (som dessverre var under ombygging da jeg var der sist). Og ikke minst: slapp av i solen, spis og drikk godt. Nyt livet, kort sagt!

 

 

FRANKOFIL? HER KAN DU LESE OM VAKRE VALBONNE!

 

FØLG MEG GJERNE PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BONNE JOURNÉE!

2 hendelser på “MAJESTETISKE MENTON – I ALL SIN FARGEPRAKT!”

  1. Sigurd Ødegaard

    Fin artikkel om Menton med mye relevant stoff. I tillegg til informasjonen om byen vil jeg anbefale en vandretur på kyststien rundt Cap Martin og en avstikker opp til middelhavsbyen Roquebrune. Man kan starte sørover langs stranda fra Menton og ta toget tilbake fra stasjonen Roquebrune-Cap-Martin. Like bra er å ta turen motsatt veg; da kan man ta seg et bad i Carlonès eller nærmere Menton.

    1. Takk for fine tips! Jeg har gått kyststien, men det er over 10 år siden. Så det skal jeg sannelig sette på 2-do lista (og få inn i artikkelen). Eva

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen