DET FEIRES I ALLE VERDENSHJØRNER I MENTON – LA FÊTE DU CITRON!

Menton sitronfestival 2020

I februar skjer det mye langs Côte d´Azur. De imponerende mimosatrærne er i full blomst, og tar du kjøreturen langs Route de Mimosa, er det vanskelig å ikke la seg imponere av mengdene med gule blomster som stråler mot det turkise Middelhavet. Du kan også oppleve det viktigste karnevalet i Frankrike, der store, fargerike blomster-flåter danser seg gjennom gatene i Nice. I år er temaet King of fashion, og du kan lese mer om karnevalet på den offiselle siden.

Og så har du selvfølgelig Sitronfestivalen i Menton – La fête du citron! Og som i fjor (og forfjor og foriforifjor), er Sitronfestivalen i Menton absolutt verdt et besøk! For noen år siden var de 10 meter høye figurene laget av sitroner og appelsiner, dekket av snø. Men i år skinte solen, temperaturmåleren viste opp mot 15 grader – og det ga en helt annen opplevelse!

 

Menton sitronfestival 2018Magiske Menton i all sin fargeprakt. Bildet er lånt fra Dondytour.com, og er nok tatt på en av de 316 soldagene i året…

Menton er den siste kystbyen på den franske siden av rivieraen, før du bokstavelig talt går over grensen til Italia. Og det bærer byen preg av. I mine øyne har den en uslåelig miks av det franske og det italienske. Husene er malt i sterkere farger enn de ellers duse pastellfargene vi ser langs côte d´Azur.

På barene kjøler man seg ned med pastis og lemoncello, og på resturantene kombineres deilige italienske antipasti og pasta-retter, med fransk sjømat, franske oster og franske konditorkunstverk. Det snakkes fransk og italiensk om hverandre (med litt engelsk innimellom), og langs de lange, innbydende strendene leker alle barna sammen – uansett hvilket land de kommer fra. Menton har også sitt eget lille mikro-klima, og på den offisielle nettsiden deres skryter de av 316 soldager i året. Det er slettes ikke verst!

 

Menton sitronfestival 2018

Menton er allmenn kjent som “sitron-byen”, og uansett hvor du går så omgis du av bugnende sitron- og appelsintrær. For lenge, lenge siden var produksjon av sitrus-frukter selve hovednæringen for byen, men etterhvert som årene gikk begynte produksjonen å dale.

Men i dag har byen satt nytt fokus på å bygge opp igjen sitrus-produksjonen i samarbeid med lokale bønder og landeiere, slik at Menton kan fortsette å være den kjente “sitron-byen” som seg hør og bør. De har selvfølgelig også sin egen sitron (Citron de Menton) med en unik smak og kvalitet, og som er i ferd med å bli et eget varemerke. Og under den årlige sitronfestivalen, er det ingen overdrivelse at det er sitroner så langt øyet kan se…!

 

Menton sitronfestival 2020

LA FÊTE DU CITRON!

Fra 15. februar til 2. mars arrangeres den årlige sitronfestivalen i Menton (La Fête du Citron) – faktisk den 87 i rekken! Over 140 tonn med sitroner og appelsiner går med til å lage de opptil 10 meter høye figurene og flåtene som er dekket av sitrus-frukter. Temaet for festivalen i år er “Fest i alle verdenshjørner”, der vi blant annet kan kjenne igjen karnevalet i Rio, St. Patricks day i Irland og Dia de los Muertos i Mexico

Selve utstillingen tar plass på Jardins Biovès, og én billett koster 12 euro (for barn under 6 år er det gratis). Tre ganger i løpet av festivalen trekkes også figurene ut i gatene i en fargerik parade med konfetti, orkester, dansere og fengende rytmer.

 

Menton sitronfestival 2020Menton sitronfestival 2020Menton sitronfestival 2020Menton sitronfestival 2020

Fête de citron innfrir som vanlig. Og neste år synes jeg du skal ta turen selv!

 

I MELLOMTIDEN KAN JEG KANSKJE FRISTE MED EN NYDELIG SITRONCRUMBLE MED MARENGS!

 

BONNE JOURNÉE!

 

FØLG MEG FORRESTEN PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

4 hendelser på “DET FEIRES I ALLE VERDENSHJØRNER I MENTON – LA FÊTE DU CITRON!”

  1. Fantastisk ?! Ja tenk om man kan ta turen neste år ! Takk for alt det fine og informative du legger ut ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen