LUFTIGE OG SAFTIGE FASTELAVNSBOLLER (SUKKERFRI)

Fastelavn

Fastelavn betyr “kvelden før fasten”, og kommer fra en gammel kristen tradisjon. Fastelavn var opprinnelig en tre dagers festperiode som bestod av fastelavnssøndag, blåmandag og asketirsdag. Og for å gjøre seg klar til fasten, skulle man spise ekstra godt kvelden før.

Og ekstra godt – det er akkurat det fastelavnsboller er! Mange lager også fastelavnsboller med et syltetøylag i midten, men jeg liker de best au naturel med krem og melis. Denne bolledeigen er laget med “hjemmelaget buttermilk”, som gjør bollene ekstra saftige og gode!

 

Fastelavn

 

DETTE TRENGER DU:

(Gir 16 boller)

3 dl “buttermilk” (3 dl melk + 3 ss sitronsaft)
1 dl vann
75 g gjær
0,5 dl sukrin+
1 dl sukrin
1 egg, vispet
1 dl nøytral matolje (jeg bruker oliven)
1 ts malt kardemomme
Ca. 12 dl speltmel
1/2 ts salt
+ 1 egg til pensling

KREM:
3 dl kremfløte
1-2 ts vaniljesukker/7-8 dråper stevia vanilje (valgfritt)

Melis til å strø på toppen

 

SLIK GJØR DU:

Lag buttermilk ved å blande melk og sitronsaft i en liten bolle, og la den stå på benken i 5 min.
Du kan se at den er ferdig ved at den er blitt tykkere og litt klumpete (nesten som kefirmelk).
Varm opp buttermilk og vann til det er fingervarmt.
Ha i gjær, rør godt til det ikke lenger er klumper.
Visp inn sukker og egg, og til slutt olje.
Bland sammen mel, kardemomme og salt i en bolle.
Hell det tørre over i det våte, mens du blander godt (bland inn melet i tre omganger).
P.S. Deigen er ganske klissete når den er ferdig!
Elt deigen i en kjøkkenmaskin i 10 min (eller 20 min hvis du elter for hånd).
Dekk til deigen med et kjøkkenhåndkle og la den heve et lunt sted til den har doblet seg, ca. 2 timer.
Trill ut bollene og legg de på et stekebrett med bakepapir*.
La bollene etterheve i 30 min.
Sett stekeovnen på 200 grader.
Pensle bollene med egg.
Stek de i ovnen i 12-14 min.
La bollene avkjøles på rist.
Visp fløte til krem, og tilsett litt vaniljesukker/dråper hvis du ønsker.
Del bollene i to, smør på et tykt lag med krem i midten, og strø melis over toppen.

P.S. Deigen er som sagt klissete, så bruk godt med mel både på kjøkkenbenken og mellom hendene når du ruller ut bollene. 

 

Fastelavn

 

HAR DU FORRESTEN PRØVD PRINSESSEKAKE LAGET MED VERDENS BESTE BOLLEDEIG OG VANILJEKREM? DET MÅ DU!

 

FØLG MEG GJERNE PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BON APPÉTIT!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen