“Alt-i-en-kjele”- eller “one pot”-konseptet er jo intet mindre enn genialt. Du putter rett og slett alle ingrediensene i én gryte. Koker alt sammen. Og serverer. Superenkelt. Du bruker mindre tid på kjøkkenet. Det blir mindre oppvask. Og ikke minst – det blir utrolig godt!
Det sier seg jo egentlig selv. Alle ingrediensene får lov til å “smelte” sammen, de kokes i sin egen kraft og smakene fremheves på en helt annen måte. I tillegg så beholdes flere av næringsstoffene i gryta.
Pasta primavera er i utgangspunktet en kremet vegetarpasta med grønne grønnsaker. Og som de fleste “kremete” retter, så inneholder den en del fløte og smør. Jeg har byttet ut fløte og smør med mandelmelk, og synes personlig at mandelmelken gir det lille ekstra. Pastaen blir like kremet, enda bedre på smak, og en god del lettere – og det gjør jo aldri noe!
DU TRENGER:
(Gir 4 porsjoner)
500 g spaghetti (jeg bruker fullkornsspaghetti)
3 vårløk, kuttet i rundinger
5-6 sjampinjong, kuttet i skiver
200 g asparges, kuttet i staver (husk å knekke av enden først)
1/2 brokkoli, kuttet i små buketter
2 dl erter (gjerne frosne)
4 hvitløksfedd, finhakket
Noen kvister frisk timian (eller 1 ts tørr)
7 dl mandelmelk*
3 dl vann blandet ut med 1 grønnsaksbuljong
0,5 ts salt
0,5 ts pepper
1/2 økologisk sitron, presset juice og finhakket zest**
Olivenolje
Parmesan (evt. “vegansk parmesan”)
Basilikum, hakket
Salt og pepper etter smak
* Ønsker du ikke vegansk, kan du bytte ut mandelmelk med vanlig melk.
** Zest er det ytterste gule skallet på sitronen. Skrell det av med en vanlig grønnsaksskreller, men pass på å ikke få med det hvite, tykke skallet under.
SLIK GJØR DU:
Kutt grønnsakene.
Brekk spaghettien i to, og ha den i en tykkbunnet kjele.
Tilsett vårløk, sjampinjong, asparges, brokkoli, erter, hvitløk og timian.
Hell over melk og grønnsaksbuljong, og kok opp.
La alt småkoke i 4 minutter med lokk.
Pass på å røre godt (også i bunnen) slik at spaghettien ikke klumper seg!
Fjern lokket.
Tilsett presset sitronjuice og zest, og bland godt.
Smak med salt og pepper.
Kok til spaghettien er al dente, og væsken er trukket inn i pastaen, ca 5 min.
Server med kvernet pepper, revet parmesan og frisk basilikum.
HER HAR DU OGSÅ EN ENKEL “ALT I ÉN-VARIANT”: ALT-I-ETT LAKSEPAKKE MED GRØNNE BØNNER, PESTO OG TOMAT!
FØLG MEG OGSÅ PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!