KOMMER NISSEN TIL PROVENCE I ÅR, MON TRO?

Kommer nissen til Provence? Juletrefest
En spent og juleglad liten Eva foran julenissen

Dere som har fulgt meg den siste måneden har helt sikkert fått med dere at jeg er en skikkelig julegris. Jeg eeelsker julen og alt som hører til – jeg blir nesten som et barn igjen. Gleden over å få pynte meg med glitterkrans og hvit kjole midt på vinteren – ja, den husker jeg som det var i går! Klissete hender fra alle julekakene vi bakte, alle de krokete trolldeigfigurer jeg lagde til nære og fjerne… Og hvert år fikk jeg og mine to beste venner pynte hvert vårt eget pepperkakehus hos bestemoren min. Det var stas det. Og en utrolig hyggelig tradisjon!

 

“TENK Å KUNNE PYNTE SEG MED GLITTERKRANS I HÅRET OG HVIT KJOLE MIDT I DESEMBER!”

 

Julaften var selvfølgelig høydepunktet, men på en god nummer 2 kom lille julaften. Da samlet hele slekta seg til juletrefest hos min bestemor og bestefar. Og faktisk helt fram til tante Inger, som min bestemor ble kalt av alle i familien, fylte 91 år(!) – arrangerte hun juletrefest for intet mindre enn 30 familiemedlemmer hvert år. Koldtbordet var dekket av alle julens delikatesser. Laks og eggerøre, hjemmelaget sylte, tante Marits italienske salat, nystekte horn. For deretter å fylles på nytt med kaker i alle fasonger og høyder – krumkaker, pepperkaker, kransekake, julekringle…

 

Juletrefest - Kommer nissen til Provence? Juletrefest
To ringer rundt juletreet, og min kjære bestemor tante Inger!

Og midt i stuen sto alltid det vakreste juletreet som gikk helt opp til taket. Vi sang Du grønne glitrende tre mens vi gikk i ringer rundt treet.

Og plutselig så ringte det på døren. Og tiden stoppet opp. For hvem andre var det vel som kom, enn selveste julenissen! Alle barna flokket seg rundt den gamle og rødkledde. Er det noen snille barn her?” sa han (selvfølgelig sa han det), før han delte ut en julepose fylt med små sjokolader, klementiner og rosinesker til alle de spente barna. Det var ren lykke det!

Og det er blant annet denne følelsen og spenningen jeg gjerne vil føre videre til barna mine. Sanna og Elilas er i skrivende stund 4 år, og både store nok og små nok til å tro på julenissen.

 

Kommer nissen til Provence? Juletrefest
2 superspente 4-åringer som både er store nok og små nok til å tro på julenissen…

Etter seks år i Provence har jeg inntrykket av at nordmenn er generelt mer opptatt av jul enn franskmenn. Joda, i Frankrike pyntes det flott med lys og juledekorasjoner i butikkvinduene, i gatene – ja, til og med i rundkjøringene. Men bortsett fra det skjer det lite. Julaften feires stille og rolig med nærmeste familie, mens selve julefeiringen skjer som regel 1. juledag. På morgenen åpnes alle gavene, og de spiser kanskje en stor lunsj med hele slekten. På menyen står det ofte skalldyr og hummer, eller foie gras og kalkun. Og det skåles i champagne!

 

“HER PYNTES GATENE FLOTT MED LYS OG JULEDEKORASJONER. MEN BORTSETT FRA DET SKJER DET RENT LITE”

 

Et typisk skalldyrfat som det går mye av mellom jul og nyttår i Provence

Da vi fikk tvillinger, ble gartneren og jeg enige om at vi skulle feire jul i Norge og Frankrike annethvert år. Og i år skal vi altså feire i Frankrike. Men heldigvis er vi jo ikke alene her nede! Jeg har tidligere skrevet om 17. mai, som feires med glade og stolte nordmenn i en fransk park med norske flagg, ballonger, vafler – og selvfølgelig et 17. mai tog. (Les mer om det her!).

 

“MEN KOMMER JULENISSEN TIL PROVENCE, MON TRO?”

 

Kommer nissen til Provence? Juletrefest
Det var god stemning i den lille steinkirken da barnekoret sang

Joda, julen er heldigvis likedan. Jeg har vært på julebord med et knippe flotte nordmenn i alle aldre som bor her nede. Og det har vært juletrefest for barna. Du kan tro tvillingene var spente – ja, faktisk like spente som jeg var…! Juletrefesten ble åpnet med en julemesse holdt av sjømannspresten. Det var Lucia-prosesjon, utdrag fra juletestamentet, tenning av julelys og stemningsfulle sanger fra barnekoret.

 

Juletrefest - Kommer nissen til Provence? Juletrefest
Det er rift om å være Lucia blant de små jentene!

Deretter dro vi til et hyggelig og julete pyntet festlokale i regi av barneklubben. Og her ble det servert norske pølser og lomper, kaker og vafler, “ekte” gløgg til de voksne og rød saft til de små. Vi gikk rundt juletreet (hele 4 ringer på det meste) mens vi sang Glade jul. Barna storkoste seg, og løp rundt som smånisser på juleverkstedet. Og tror du ikke selveste julenissen kom hele veien fra Nordpolen – og ned til Provence! Alle barna fikk hver sin godtepose med klementiner, rosiner og små sjokolader. Akkurat som hjemme!

 

“DET VAR TO LYKKELIGE 4-ÅRINGER SOM BESVIMTE I SENGENE SINE ETTER Å HA MØTT JULENISSEN FOR FØRSTE GANG”

 

Kommer nissen til Provence? Juletrefest

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

JOYEUX NOËL!

 

2 hendelser på “KOMMER NISSEN TIL PROVENCE I ÅR, MON TRO?”

  1. Veldig koselig skrevet, Eva. En riktig god jul til dere alle fire samt til din flotte mamma.
    Klem fra Kirsten ?⛄️❄️⛷?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen