LETTVINT GRYTEBRØD MED FRØ OG KJERNER – OG DEILIG SPRØ SKORPE!

Grytebrød med frø og kjerner – og sprø skorpe!

Spoileralert! Jeg er faktisk ikke spesielt glad i å bake… Men grytebrød krever minimalt med innsats, og kommer nesten alltid ut i fra ovnen med perfekt resultat. Sprø stekeskorpe, og en myk, spenstig kjerne. Du trenger ingen spesielle redskaper, som kjøkken- eller eltemaskin. Kun en gryte med lokk, som tåler veldig høy varme, og en stor bakebolle. Og selvfølgelig tiden det tar fra du enkelt har rørt sammen ingrediensene, til deigen er ferdig hevet dagen derpå.

Grytebrød trenger ikke å eltes, og du kan smaksette det med din favorittsmak. Jeg har tilsatt frø og kjerner, og det gir en deilig “chrunch” – og noe å tygge på. Og så er det jo ikke akkurat noen ulempe at både frø og kjerner er fulle av gode næringsstoffer! Solsikkekjerner er i tillegg en god kilde til protein, mens linfrøene inneholder mye fiber.

P.S.! Husk tykke grytekluter, for denne gryta er hot!

 

Grytebrød med frø og kjerner – og sprø skorpe!

 

DU TRENGER:

(Til 1 brød)

5,5 dl lunkent vann
1/2 ts tørrgjær
500 g speltmel + litt ca. 100 g. til å «mette» deigen*
1 ts salt
0,5 dl gresskarkjerner
0,5 dl sesamfrø
1 dl linfrø

*Jeg brukte en blanding av speltmel og sammalt hvetemel

 

SLIK GJØR DU:

Rør ut gjæren i lunkent vann.
Bland mel, salt, kjerner og frø i en stor bolle, og bland inn væsken.
P.S. Deigen er ganske våt, og vil «flyte litt» ut i bollen ettersom den hever.
Dekk til med plastfolie, og la deigen heve i 18 til 24 timer (min ble nesten dobbelt størrelse).

Sett stekeovnen på 250 grader, og sett inn gryta med lokk (slik at den står midt i).
Hent fram bollen, og strø over mel for å gjøre deigen fastere.
Bruk en slikkepott og brett «kantene» inn mot midten.
Strø over mer mel, og fortsett å brette sidene inn helt til deigen begynner å slippe bollen.
Strø litt mel i bunnen av bollen, og la deigen etterheve i bollen mens du venter på ovnen.
Når gryten er skikkelig varm (etter 30 min i ovnen), vipper du forsiktig deigen ned i gryta.
La gryten steke under lokk. Brødet er ferdigstekt etter ca. 25-30 minutter, når overflaten er gyllen.
Hvis du er usikker på om brødet er ferdig, kan du vippe det forsiktig ut og banke på underflaten.
Hører du en hul lyd, er brødet ferdig.
Hvis ikke det er ferdig, skrur du ned ovnen til 200 grader, og setter gryta inn uten lokk.
La brødet steke i ca. i 5 minutter til.
La brødet avkjøles på stekerist, før du skjærer det opp.
Oppbevar det gjerne i et rent kjøkkenhåndkle i brødskuffen (det holder i 4-5 dager).

 

Grytebrød med frø og kjerner – og sprø skorpe!

 

PRØV OGSÅ SAFTIG GRYTEBRØD AV SPELTMEL MED SMAKEN FRA MIDDELHAVET – ROSMARIN OG OLIVEN!

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BON APPÉTIT!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen