Grytebrød krever minimalt med innsats, og kommer nesten alltid ut i fra ovnen med perfekt resultat. Sprø stekeskorpe, og en myk, spenstig kjerne. Du trenger ingen spesielle redskaper, som kjøkken- eller eltemaskin. Kun en gryte med lokk, som tåler veldig høy varme. Og selvfølgelig tiden det tar fra du enkelt har rørt sammen ingrediensene, til deigen er ferdig hevet dagen derpå.
Grytebrød trenger altså ikke å eltes, og du kan smaksette brødet med dine favorittsmaker. Denne gangen har jeg tilsatt en smak fra Middelhavet, med friske rosmarinkvister og sorte oliven. Og jeg har brukt middels, grovt speltmel, som jobber bedre med magen enn siktet hvetemel.
P.S.! Husk tykke grytekluter, for denne gryta er hot!
DU TRENGER:
(Til 1 brød)
5,5 dl lunkent vann
1/2 ts tørrgjær
500 g speltmel + ca. 100 g til å “mette” deigen
1 ts salt
En god håndfull rosmarin, grovhakket (og ikke bruk stilkene)
1,5 dl oliven, uten steiner
SLIK GJØR DU:
Rør ut gjæren i lunkent vann.
Bland mel, salt og rosmarin i en stor bolle, og bland inn væsken.
Tilsett olivene, og bland godt.
Dekk til med plastfolie, og la deigen heve i 18 til 24 timer (til nesten dobbelt størrelse).
P.S. Deigen er ganske våt, og vil “flyte” ut i bollen ettersom den hever.
Sett stekeovnen på 250 grader, og sett inn gryten (slik at den står midt i).
Hent fram bollen, og strø over mel for å gjøre deigen fastere.
Bruk en slikkepott og brett “kantene” inn mot midten.
Strø over mer mel, og fortsett å brette sidene inn helt til deigen begynner å slippe bollen.
Strø litt mel i bunnen av bollen, og la deigen etterheve i bollen mens du venter på ovnen.
Når gryten er skikkelig varm (etter 30 min i ovnen), vipper du forsiktig deigen ned i gryta.
La gryten steke under lokk. Brødet er ferdigstekt etter ca. 25-30 minutter, når overflaten er gyllen.
Hvis du er usikker på om brødet er ferdig, kan du vippe det forsiktig ut og banke på underflaten.
Hører du en hul lyd, er brødet ferdig.
Hvis ikke det er ferdig, skrur du ned ovnen til 200 grader, og setter gryta inn uten lokk.
La brødet steke i ca. i 5 minutter til.
La brødet avkjøles på stekerist, før du skjærer det opp.
Oppbevar det gjerne i et rent kjøkkenhåndkle i brødskuffen (det holder i 4-5 dager).
HVIS DU HAR DÅRLIG TID KAN DU HELLER PRØVE MINE DEILIGE HAVRERUNDSTYKKER PÅ 2 MINUTTER!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!
Det skal jeg prøve!
Gjør det! Det lager seg jo nesten selv:-) Håper det smaker!
Smakte fortreffelig!Aldri prøvd å lage det før men beskrivelsen gjorde at det gikk greit. Spiste det til “klippfisk på portugisisk vis”. Nydelig kombo!
Så herlig å høre! Ja, grytebrød er skikkelig enkelt, og det blir alltid saftig inni og sprøtt på utsiden. Og så holder det seg lenge!