Fløtegratinerte poteter kjenner de fleste til, men har du noen gang prøvd fløtegratinerte rotgrønnsaker? Litt søtere enn vanlig potet, utrolig godt – og går som hånd i hanske til for eksempel lammesteika.
Disse fløtegratinerte rotgrønnsakene er akkurat passe kremet med massevis av smak fra hvitløk, urter, deilig parmesan og gruyère. Jeg har ikke akkurat spart på godsakene, men enkelte ganger får det bare stå til. Som nå i påsken, når vi skal kose oss litt ekstra!
P.S. Det er viktig å skjære skivene så tynne og jevne som mulig, slik at de stekes på samme tid. Jeg brukte en ostehøvel for å få til dette. Og la gratengen hvile på kjøkkenbenken før servering, slik at den får tid til å sette seg ordentlig!
DU TRENGER:
(Til 4 personer)
3 pastinakker, skrellet
2 ukokte rødbeter, skrellet
2 lange søtpoteter, skrellet
3 hvitløksfedd, finhakket
3 dl fløte
100 g parmesan, revet
1,5 ts tørket timian
Salt og pepper
150 g revet ost, f.eks. Gruyère
SLIK GJØR DU:
Sett stekeovnen på 200 grader.
Kutt pastinakkene i så tynne skiver du klarer (jeg brukte en ostehøvel).
P.S. Ikke bruk den tynneste delen, skivene blir for små og det blir ujevn steketid. Men ta for all del vare på de til en rotmospuré eller lignende…
Ha pastinakkskivene i en bolle, og hell 1 dl fløte over.
Bland inn 1/3 del av parmesanen, 1/2 ts timian, og krydre godt med salt og pepper.
Vend alt rundt slik at alle pastinakkskivene blir dekket av fløte, ost og krydder.
Gjør det samme med rødbetene (ha de i en egen bolle), og søtpotetene (ha de i en egen bolle).
Smør en ildfast form, og legg opp en rekke med pastinakkskiver.
Legg deretter opp en rekke med rødbetskiver, og til slutt søtpotetskiver.
Stek i ovnen til rødbetene er myke (de bruker lengst tid), ca. 60 min.
Strø over revet ost, og la gratengen steke til osten er smeltet og gyllen.
La til slutt gratengen hvile i ca. 10 min på kjøkkenbenken, slik at den får satt seg før servering.
PÅ JAKT ETTER TILBEHØR? LIBANESISK LINSESALAT PASSER SÅ OG SI TIL ALT!
FØLG MEG GJERNE PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!