Årets påskelam – med en lett vri! Lammekjøtt er noe som hører påsken til. Men istedet for den vanlige lammesteika, har jeg i år gjort en liten vri på påskelammet. Jeg serverer istedet saftige lammeboller på spyd, servert med en frisk tzatziki og søte, saltkokte poteter. Dette er en litt lettere variant enn den vanlige påskemiddagen, og jeg anbefaler deg virkelig å prøve den!
Men ønsker du å lage den tradisjonelle lammesteika istedet (eller i tillegg), så burde du prøve en av de mange oppskriftene du finner på matprat.no!
SMAKFULLE OG SAFTIGE LAMMEBOLLER PÅ SPYD
(Gir 12 lammeboller / 4 spyd)
400 g kjøttdeig av lam
1 egg
2 ss brødrasp eller strøkavring
1 liten løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
1 ts sitronzest
1/2 ts malt oregano
1/2 ts malt koriander
1/4 ts kayennepepper
1 ts salt
1 ss frisk persille, finhakket
2 ss mynte, finhakket (hvis du liker mynte)
Salt og pepper etter smak
4 trespyd
Sett stekeovnen på 220 grader, og legg opp et stekebrett med bakepapir.
Ha alle ingrediensene i en bolle, og kna farsen godt sammen (bruk hendene).
Ha litt kaldt vann på hendene, og form farsen til små boller.
Legg bollene på bakepapiret, og tre inn spyd (3 på hver).
Stek midt i ovnen i ca. 10 min.
Sett på grillfunksjonen og stek i ytterligere 1-2 min, til bollene begynner å bli gylne (pass på!).
HELT GRESK OG SUNN TZATZIKI
5 dl gresk yoghurt
1 agurk + 1 ts salt, vasket
1 hvitløksfedd, presset
3 ts dill, finhakket (ca. 4 kvister)
1 økologisk liten sitron, både juice og finhakket zest
Salt og pepper etter smak
Legg et rent, tynt kjøkkenhåndkle over en bolle, fest det med en strikk (som en tromme).
Hell over yoghurten, og la den renne av seg i min. 30 min.
Skyll agurken, kutt av endene, del den på langs og fjern frømassen med en skje.
Kutt agurken i små biter, ha de i et dørslag og bland inn saltet.
La agurken hvile i dørslaget i 30 min, klem deretter ut alt overflødig vann.
Ha den faste yoghurten i en bolle, og bland inn agurk, hvitløk og dill.
Tilsett 2-3 ts sitronjuice- og 1-2 ts zest (smak deg fram).
Bland godt sammen, og smak til med salt og pepper.
Oppbevares kaldt fram til servering.
SALTKOKTE POTETER – SALTE UTENPÅ OG SØTE INNI!
20 små poteter
Vann (så det dekker potetene)
2 dl grovt salt
Vask potetene godt, ha de i en kjele og fyll opp med vann så det dekker potetene.
Tilsett salt, og kok opp.
La potetene småkoke under lokk i ca. 10 min, til de er ferdigkokt (litt avhengig av størrelsen).
Hell av vannet, og server!
ELLERS SÅ ER JO MOUSSAKA EN KLASSIKER NÅR DET KOMMER TIL LAMMEKJØTT – PRØV DENNE LETTE VARIANTEN HER!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!