VELKOMMEN TIL VIDUNDERLIGE VENCE!

Vidunderlige Vence

Vence er en hyggelig by, som kan by på det aller meste. Vence ligger mellom Nice og Antibes – litt oppover i åssidene (og bare 5 minutter unna den kjente kunstnerbyen Saint Paul du Vence). Her bor det i underkant av 19.000 innbyggere, som kan nyte godt av gourmetmat i alle prisklasser, egen kino, offentlig svømmebasseng og flere markeder som arrangeres gjennom uken.

Vence har også sin egen musikkfestival – ja, til og med sin egen katedral! Og selvfølgelig flere kjente kunstnere som har satt sitt preg på byen. Og ikke minst den koselige og autentiske gamlebyen, som ligger godt bevart innenfor de tykke, gamle middelaldermurene.

 

Vidunderlige Vence
Chapelle du Rosaire i all sin fargeprakt, dekorert av Henri Matisse!

 

Som flere av landsbyene rundt omkring i Provence, er altså Vence en yndet by for kunstinteresserte mennesker – og ikke minst for kunstnere selv. Kanskje mest kjent er den franske kunstneren Henri Matisse, som virkelig har satt sine fotspor i byen. Blant annet gjennom det flotte kapellet Chapelle du Rosaire de Vence, som Matisse dekorerte til ære for sin favorittnonne Søster Jaques-Marie.

Kapellet er lite, men absolutt helt nydelig. Med sitt knallblåe tak, og vakre mosaikkvinduer i blått, turkis og gult – som fargelegger det relativt enkle interiøret. Det arrangeres guidede besøk gjennom hele året (for 7 euro), og hver onsdag og søndag holdes det også katolsk messe. Og som Henri Matisse sa det så fint selv:

 

“DESPITE ALL OF IT´S IMPERFECTIONS, I SEE IT AS MY MASTERPIECE”

 

 

Vidunderlige Vence
Katedralen i Vence ligger sammenklemt på den hyggelige plassen Place du Clemenceau

 

Vence har faktisk også sin helt egen katedral. Notre-Dame de la Nativité Cathedral er dog den minste katedralen i Frankrike, og den er nesten vanskelig å få øye på der den ligger inneklemt på plassen utenfor rådhuset (Mairie de Vence). Men den er der, og inneholder blant annet et mosaikkbilde laget av ingen ringere enn Marc Chagall, som også bodde i Vence fra 1950 til 1966.

Er du kunstinteressert er også Musee de Vence – Fondation Émile Hugues verdt et besøk. Det moderne samtidskunstmuseet finner du rett bak inngangen til gamlebyen, og her kan du oppleve tematiske utstillinger av internasjonale og franske verker. I tillegg til en samling tegninger laget av Matisse. Museet er i dag dedikert til kunst og aktiviteter rettet mot ungdommen – for å hjelpe unge videre på sin (til tider) krokete kunstnervei.

 

Vidunderlige Vence
La place du Grand Jardin rommer både provencalsk marked, bruktmarked og festival!

 

Midt i Vence finner du La place du Grand Jardin, en stor plass innrammet av store platantrær som gir en deilig etterlengtet skygge på de varme sommerdagene. Hver fredag holdes det provencalsk marked, der du kan kjøpe det meste. Klær, sko, vesker, leker, kjøkkenting, lokale oster, pølser og grønnsaker. Og hver onsdag arrangeres det bruktmarked, hvor du virkelig kan snuble over flotte skatter. Men det skal nevnes at bruktmarkedsprisene ikke er det de engang var… Og pruting anbefales!

 

I MIDTEN AV JULI FORVANDLES LA PLACE DU GRAND JARDIN TIL EN STOR KONSERTSCENE!

 

I midten av juli forvandles denne plassen til en stor konsertscene, og festivalen Nuit du sud arrangeres i år for 22. gang. Som navnet (sørlige netter) tilsier er det primært artister fra syd som gjester scenen – og som regel en del ukjente navn (for meg ihvertfall). Men jeg har blant annet opplevd både The original Blues Brothers Band, Beth Hart, Gotan Project og Patti Smith opp gjennom tidene. Så denne festivalen kan absolutt by på noen godbiter!

 

Vidunderlige Vence
En av de stemningsfulle konsertene i regi av Nuit du Sud (bilde: Vence.fr)

 

Og apropos godbiter… Er du opptatt av mat, må du virkelig besøke Rue du Marché. Rue du Marché ligger i gamlebyen, og omtales på folkemunne som “en av de dyreste gatene i Provence”. Men den er egentlig mer som en velduftende, trang sti – med små delikatessebutikker på rekke og rad. Her finner du blant annet slakter, flott fiskemarked, grønnsaktorg med sesongens frukt og grønt. Nygrillede kyllinger, delikate ferdigretter, vin og champagne… Og selvfølgelig franske oster i alle varianter (og ikke minst lukter!).

De fleste butikkene er kun åpne på formiddagen, men på kvelden kan du også nyte øl i alle farger og fasonger i baren Le K’fé malté. Den lille baren har spesialisert seg på håndbrygget øl fra franske mikrobryggerier. De serverer i tillegg små retter, så du trenger ikke være redd for å gå sulten hjem. Selvom du ikke gikk amok i delikatessebutikkene!

 

Vidunderlige Vence
Rue du Marché blir på folkemunne kalt for en av de dyreste gatene i Provence…

 

GASTRONOMI + VENCE = SANT!

 

Vence har en rekke gode restauranter, både i bykjernen og omegn. På La place du Grand Jardin kan du nyte solen og observere folkelivet i Vence, og de fleste restaurantene her er oppe hele dagen. Det betyr som regel at de er litt “turistifiserte”, og altså kanskje ikke av de beste restaurantene. Men går du inn i den karakteristiske gamlebyen, finner du flere perler.

Jeg blir for eksempel aldri lei La Cassolette, som alltid serverer retter basert på sesongens ferske råvarer (som for eksempel risotto med grønne asparges, trøffel og parmesan). La Casolette ligger godt plassert ved Place Clémenceau i gamlebyen. Og spiser du lunsj her en lørdag formiddag, kan du rett som det er oppleve både ett, to – og opp til tre bryllup, rett ved bordet ditt. (Vielsene holdes både i rådhuset og i katedralen jeg skrev om innledningsvis).

 

Vidunderlige Vence
Innenfor de tykke murene i gamlebyen finner du flere perler, blant annet den fredfulle restaurante La Lilote

 

Ellers så vil jeg også anbefale Restaurant La Litote. La Litote ligger i gamlebyen, men mer tilbaketrukket i en rolig brosteinsgate bak rådhuset. Restauranten har servering ute på terrassen i sommerhalvåret, og gir deg en ekslusiv følelse med hvite duker og bobler i glasset. På hverdager tilbyr de “en formule” (forrett-hovedrett eller hovedrett-dessert) basert på sesongens ferske råvarer, til kun 22 euro.

Men mitt spisested “preferé”, er Cotè Jardin. Cotè Jardin ligger i Rue Cinema (hvor du selvfølgelig også finner den lokale kinoen). Og går du gjennom restauranten, kommer du til en hyggelig og “hemmelig” terrasse. Her kan du nyte en formule (tre retter) til 24 euro, mens du nyter utsikten over de fire karakteristiske fjellene: Baou Noir, Baou Blanc, Baou de Saint Jeannet og Baou de la Gaude. Rettene her er alltid hjemmelagde, lette og delikate – selvfølgelig også basert på sesongens ferske råvarer.

 

Vidunderlige Vence
Dagens “formule” hos Côte Jardin

 

MATKUNST UTENFOR BYKJERNEN

 

Jeg har til nå anbefalt tre restauranter i sentrum av Vence, men de kulinariske gledene stopper på ingen måte der. Kun 10 minutters gange utenfor bykjernen, kan du oppleve ekte matkunst i restauranten Les Bacchanales. Les Bacchanales drives av den kjente kokken Christophe Dufau, som er en ekte artist på kjøkkenet, og Michelin stjerne i forklelommen. Her kan du nyte en nydelig lunsj (eller middag) med tilhørende vinmeny i den vakre og viltre hagen (og hagen er det “min” gartner som står for, så det er mulig jeg er litt inhabil..). Her må du grave litt dypere ned i lommeboken (4 retter/fra 65 euro), men opplevelsen er virkelig deretter!

NB. Bacchanales er nå nedlagt dessverre…

 

Vidunderlige Vence
Et lite utdrag fra en 4-retters meny hos Les Bacchanales!

 

Har du enda større budsjett, kan du jo legge inn en natt, eller ihvertfall ét besøk, hos Chateau Saint-Martin & Spa. Ikke bare på grunn av den fantastiske velrenoverte slottsbygningen og utsikten dette 5 stjerners luksushotellet er i besittelse av. Men også på grunn av “slottets” to Michelin-stjerne restauranter. Og ikke minst deres fantastiske SPA-avdeling, som har blitt stemt fram til beste luksus SPA-destinasjon i Europa.

For mange herrans år siden – den gangen vi var nyforelsket – tok gartneren meg med hit på en “surprise-bursdags-lunsj”. Og det var en helt uforglemmelig opplevelse!

 

Vidunderlige Vence
Vakre Chateau Saint-Martin & SPA (og bildet er lånt derifra)

 

Og som om ikke egen festival og katedral er nok. Eller et titalls gourmetrestauranter. Eller kunst for små og store. Vence kan også skilte med sin helt egen kake –  Le craquelin! Bakverket ble skapt av Joseph Palanque i 1927, og det som i utgangspunktet var en liten ball med brioche-deig og noen mandler, har over tiden blitt en myte – og en gourmetopplevelse de aller fleste elsker!

 

Vidunderlige Vence
So let’s get crackin´ with Le craquelin!

 

NÅ SKULLE DET VEL IKKE LENGER VÆRE NOEN TVIL… SVING INNOM VENCE NESTE GANG DU ER I NÆRHETEN – DU VIL GARANTERT ELSKE DET!

 

Den offisielle siden til Vence finner du her (også på engelsk)!

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

20 hendelser på “VELKOMMEN TIL VIDUNDERLIGE VENCE!”

 1. Suveren hjemmeside Eva. Håper mange kan se denne. Jeg synes det er veldig bra med artikler i tillegg til matrettene som du presenterer. God layout som er lett og hyggelig å lese.

 2. Randi Grefstad

  Veldig bra, Eva
  Alltid hyggelig å svinge innom Vence, med sitt trivelige kafeliv og avslappete atmosfære. Mange små og fine butikker finner vi også der. Jeg har gjort mange gode bruktkjøp der på onsdagsmarkedet. Både sølvbestikk, servicer og små rariteter.

 3. FIn beskrivelse. Vi har tilbragt de fleste av våre ferier der i mange år. Kan jeg få anbefale La Taverne, som ligger nesten vis a vis Le Clemenceau. Veldig trivelig familiedrevet restaurant:-)

 4. Greta Martens Fodstad

  Flott rapport fra Vence! Skal definitivt besøke det ved første anledning.
  Det som ofte er vanskelig er å finne en grei parkeringsplass i disse trange småbyer.
  Ellers takk for alle gode tips! ❤️?

  1. Tusen takk! Ja, det er sant, parkering kan være tricky… Jeg parkerer ofte på en parkeringsplass som heter Marie Antoinette (som ligger på høyre side på vei inn mot gamlebyen). Her finner jeg stort sett plass, selvom den sier at den er full innimellom. God tur!

 5. Drømmer meg virtuelt hit i disse coronatider❤️?Var i Nice og omegn høsten 2019, og jeg håper inderlig jeg får ta en tur dit igjen. Falt pladask for Nice og de nydelige småbyene rundt. Vence er definitivt være et nytt turistmål?

  1. Ja, klart du må komme tilbake. Her er det uendelig mye å oppleve. Og Vence er verdt et besøk:-) Vi får satse på 2021!

 6. Anne-Elise Ytterås

  Vence – en by som er plottet inn på ønskelisten. Nydelig artikkel og utrolig kjekt å planlegge etter. Tusen takk ??

  1. Bare hyggelig! Det er jeg glad for å høre:-)
   Nå gleder jeg meg til å besøke nye, vakre byer som jeg kan skrive om!

 7. Stine Meier Didriksen

  Så flott og sanselig du skriver! Nydelig å lese, og ikke minst flotte bilder. Takk! Kanskje du kan skrive om Lorgues en gang? 😉 Det ville vært flott å høre din “analyse” om denne byen (en favoritt) 🙂 Ha en fin mandag!

  1. Hei Stine! Så hyggelig at du likte den:-) Og ja, det var et godt innspill. Nå skal jeg til Lourges!!

  1. Så gøy at du liker det! Vence er en by som drukner litt i alt snakket om Antibes og Cannes o.l. Vence er mer plantet på jorda, og absolutt verdt et besøk:-)

  1. Hei Bodil, beklager sent svar her… Den kokte bort i romjula;-) Men jeg har desverre ikke noen gode tips, jeg bruker bare å lete litt rundt på airbnb;-) Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen