SAINT-PAUL DE VENCE – EN AV KUNSTNERNES FAVORITTBYER (OG OGSÅ MIN)!

Saint-Paul de Vence - Kunstnernes favorittby

Saint-Paul de Vence har lenge vært et populært sted for kunstnere og tenkere, og det har satt sitt preg på den idylliske landsbyen. Saint-Paul har det meste. Trange, sjarmerende gater, gode restauranter, gallerier og museer, små nisjebutikker… Og ikke minst en fantastisk utsikt opp mot fjellene, og ned til Middelhavet.

I selve bykjerner er det forbudt å kjøre bil, og de trange gatene fylles istedet opp av beboere, naboer og turister. Ja, for det er ikke til å komme fra at det er en del turister i Saint-Paul, alt fra store busslast med knipsende japanere til knisende skoleungdom fra Italia. Men mange turister eller ikke, denne landsbyen er absolutt verdt et besøk!

 

Saint-Paul de Vence - Kunstnernes favorittby

Noe av det første du møter når du kommer inn i landsbyen, er den kjente restauranten La Colombe D´Or. Restauranten har helt siden 1920-årene vært et populært sted å ferdes, og stjerner som Charlie Chaplin, Michael Caine og Kirk Douglas er bare noen av kjendisene som har nytt en deilig middag under appelsintrærne i hagen. Selv har jeg “spist lunsj med” selveste Ted Danson (fra bl.a. seriene Cheers og Damages) – just saying…;-)

 

KUNST + GOD MAT = SANT!

“Chez Robinson” var opprinnelig en liten café med en stor terrasse, men eieren Paul så fort potensialet til å gjøre mer ut av plassen. Sammen med sin kone utvidet han til et hotell og restaurant, og åpnet under det nye navnet La Colombe d´Or. Med Paul sin store interesse for kunst fikk han fort venner fra hele kunst-verdenen, og ikke sjelden ble et måltid eller en overnatting betalt med et maleri.

Slik startet den store kunstsamlingen som blant annet består av Picasso, Matisse, Miro, Braque og Chagall. Og som i dag pryder veggene inne i restauranten og rundt om på hotellet. Denne “tradisjonen” ble videreført da sønnen overtok, så enten du liker kunst, kjendiser eller simpelthen god mat, er dette stedet absolutt verdt et besøk. Bare husk å bestille bord i høysesongene, for det er fortsatt like populært!

 

Saint-Paul de Vence - Kunstnernes favorittby
Ved siden av Colombe d´Or, finner du til den gamle vaskeplassen, som i dag fungerer som et lite marked med sesongens frukt og grønt.

 

BOULLES & PLAT DU JOUR

Fortsetter du videre, kommer du til plassen Jeu de Boulles, og som navnet tilsier – her kan alle som ønsker spille boulles (eller petanque eller botcha alt ettersom). Bare husk å ta med deg dine egne kuler!

På denne plassen ligger også mitt favorittsted i Saint-Paul, nemlig Café de la Place. Her kan du sitte i skyggen av store platantrær, og se de lokale spille boulles mens du nipper til en liten “demi”. (Som morsomt nok er et snitt øl på 25 ml, selv om navnet demi tilsier at det burde være en halv). Her serveres plat du jour (dagens rett) til 12 euro, som uten unntak er veldig bra. I tillegg har de en enkel meny med franske klassikere, som Croque-Monsieur, Salade Nicoise, og entrecôte med french fries for å nevne noen. Stort franskere blir det ikke!

 

Saint-Paul de Vence - Kunstnernes favorittby
Saint-Paul de Vence - Kunstnernes favorittby
Plat du jour hos Café de la Place består som regel av provencalsk husmannskost, og akkurat denne dagen var det roastbiff med endiver og gratinerte tomater.

 

KRYDDER, SÅPER, GALLERIER & KUNST

Fortsetter du oppover og gjennom muren, og kommer du inn i selve bykjernen. Her er gatene så trange at det noen steder kun er plass til to personer i bredden. Men der det er trangt om plassen, mangler det ihvertfall ikke på sjarm!

Rusler du gjennom de små gatene vil du kjenne lukten av krydder og såper fra Provence, bli fristet av oljer og tapenader i alle varianter, du vil finne små nisjebutikker med alt fra vintage leker, til klær og smykker. Og ikke minst nyte synet av flotte malerier og skulpturer som stilles ut i alle de små galleriene som ligger på rekke og rad inne i bykjernen. For kunstnerne har absolutt fortsatt en viktig plass i Saint Paul!

 

Saint-Paul de Vence - Kunstnernes favorittby Saint-Paul de Vence - Kunstnernes favorittby
Place de la Grande Fontaine har blitt portrettert i flere filmer, blant annet i Kilden til Provence.

Når du har gått gjennom landbyen, kan du fortsette videre til utsiktsplassen. Her kan du ta inn over deg panoramautsikten utover middelhavet, samt Saint-Pauls bakker og åser. Og et steinkast unna finner du landsbyens kirkegård, der kunstneren Marc Chagall ligger begravet.

 

Saint-Paul de Vence - Kunstnernes favorittby
Saint-Paul de Vence - Kunstnernes favorittbyStemningsbilde fra kirkegården en regnfull dag. Panoramautsikt fra muren som beskytter landsbyen, og lekeplassen (der har vi vært maaange ganger!)

 

Etter å ha fylt opp både øyne og hjerne med farger og inntrykk, er det kanskje på tide å fylle opp magen. Og Saint-Paul har et hav av restauranter – og noe for enhver gane. Du har de finere restaurantene med froskelår og utsikt, mindre bistroer med mat fra Middelhavet, og små steder der du kan kjøpe diverse snacks, oster, crêpes (franske, tynne pannekaker). Og selvfølgelig hjemmelaget iskrem!

Saint-Paul de Vence - Kunstnernes favorittby

Ellers så må det nevnes at Fondation Maeght absolutt er verdt et besøk. Fondation Maeght ligger ca. 10 minutters gange fra selve landsbyen, og har en av de største kunstsamlingene i Europa fra det 20. århundre. I tillegg til en fast utstilling med malerier og skulpturer av Marc Chagall, Alberto Giacometti, Georges Braque og Fernand Léger, finner du også aktuelle utstillinger. For ikke å snakke om en fantastisk hage fylt med kunstverk og skulpturer av blant andre Joan Miró.

Mer informasjon om Saint-Paul de Vence, finner du på de offisielle nettsidene deres.

 

Saint-Paul de Vence - Kunstnernes favorittby

 

Avslutt med en is i varmen – jeg garanterer deg en dag du vil huske!

 

HAR DU EN DAG TIL OVERS, ANBEFALER JEG ABSOLUTT ET BESØK INNOM MIN LANDSBY – SAINT JEANNET. JEG SPANDERER KAFFEN!

 

BONNE JOURNÉE!

 

8 hendelser på “SAINT-PAUL DE VENCE – EN AV KUNSTNERNES FAVORITTBYER (OG OGSÅ MIN)!”

 1. Flotte steder! Har vært i disse byene mange ganger. God påske til deg og dine og takk for drøssevis av gode innspill og oppskrifter!

 2. Jeg elsker den byen , kommer tilbake omogom igjen ❤️Har også feiret bursdag i La Colombo d’or , litt av en opplevelse med all kunsten inne i resturangen PS kommer i mai/juni neste år ?

  1. Wow, ja det kan jeg tenke meg! Jeg har spist “vanlig” lunsj i hagen der et par ganger, og det har vært helt fantastisk:-)

 3. Kjenner jeg ble helt dårlig av lengsel til Provence når jeg leser innleggene dine. Neste gang vi skal dit så må vi besøke dette stedet. Kjempefine tips 🙂

 4. Roar Gustavsen

  Hadde noen dager hos Alain llorca, rett nedenfor de Vence. Så da ble det noen rusleturer opp i denne fantastiske byen. Utenfor sesong har du nesten byen for deg selv. Kan trygt anbefale hotellet og maten hos Alain Llorca også. Der ble vi tatt godt vare på.

  1. EVAiPROVENCE

   Det høres jo helt nydelig ut! Har vært der en gang, og det glemmer jeg ikke:-) Helt enig – Saint Paul er absolutt finest utenfor sesongen. På sommeren kan det være både trangt og varmt…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen