TOURRETTES-SUR-LOUP – SÅ FORT ÉN VAKKER DØR LUKKES, ÅPNES EN ANNEN!

Tourette sur loup

Knock! Knock!
“Who´s there?”
“Tourrettes-sur-Loup!”

Tourettes-sur-Loup er én av de mange idylliske og sneglehusformede middelalderbyene som ligger i sør-Frankrike… Ja, for de ligger faktisk nesten på rekke og rad! Akkurat denne lille landsbyen ligger litt tilbaketrukket fra “gull-stripa” (da tenker jeg selvfølgelig på Cannes, Antibes…), og ca. 1,4 km opp i høyden – mellom Vence og parfymebyen Grasse. I gamlebyen bor det rundt 2.500 mennesker, men regner du med omegn, så teller Tourettes sur Loup nesten 4.000 innbyggere. Og de som bor der fast, går med stolthet under betegnelsen Tourettans.

 

Tourette sur loup
Fra parkeringsplassen kan du følge en idyllisk liten vei helt fram til gamlebyen.

Kommer du kjørende fra retningen Vence, anbefaler jeg at du setter fra deg bilen på den store parkeringsplassen som ligger helt i begynnelsen av landsbyen. For denne lille perlen må rett og slett inntas til fots. Her er det nemlig smale brosteinsgater og skjeve trapper, så langt øyet kan se. Og det er nesten som tiden stopper litt opp når du kommer hit. Så la roen senke seg, start vandringen, og pass på å ta inn alt det vakre du ser på din vei!

 

Tourette sur loup
Kirkeplassen på venstre side, og restaurantene Cinq og La Cave rett fram.

I Tourrettes-sur-Loup er stort sett alt “veldig på stell”. De små landsbyhusene er pent pusset opp, med fargerike blomsterkrukker som lyser opp utenfor. Og bittesmå terrasser med plass til et lite bord og en stol (og ikke noe mer), kan du finne på de merkeligste steder. Mens de innfødte tourettans´ene subber sedvanlig rundt, med baguetten under armen, og armene bak ryggen.

 

Tourette sur loup
Tourrettes-sur-loup er full av idylliske og gjemte, små steder.

EN DØR FOR ALLE!

Men én ting som stikker seg ut i akkurat denne lille landsbyen, er alle de flotte dørene. Det er akkurat som det er gått litt stolthet i det, og det er virkelig underholdende når du først legger merke til det! Her går du forbi små dører, ærverdige dører, smale dører, lave dører… Og dører i alle farger; røde, brune, lilla, lyseblå, grå…

 

Vakre dører i Tourette!
Her finnes en dør for alle og enhver!

En annen ting som er verdt å få med seg, er selvfølgelig alle de flotte nisjebutikkene og små galleriene. I Tourrettes-sur-Loup får du blant annet tak i nydelig keramikk, flotte produkter laget av oliventre, skinnprodukter, vesker, stearinlys i alle former og farger, smykker og skulpturer…

 

Marked og nisjebutikker
Gå ikke glipp av alle de flotte nisjebutikkene som finnes i Tourrettes-sur-Loup!

Hver onsdag finner du også det lokale markedet på hovedplassen ved kirken. Og her bugner det selvfølgelig av sesongens frukt og grønt, samt lokale produkter som oster, honning og spekemat.

Ro ned, senk skuldrene, sett deg ned med en is, og la deg underholde av de faste boulle-spillerne på plassen. P.S! Vær oppmerksom på at flere av disse stedene vanligvis holder stengt under lunsjen (cirka mellom kl. 12-14).

 

Cinq kan anbefales!
Cinq er mer enn bare “chic”!

J´AI FAIM!

I Tourrettes-sur-Loup kan du selvfølgelig også spise godt. Det er mange restauranter å velge mellom, men jeg vil spesielt trekke fram restauranten Cinq. Med et litt nordisk og “chict” interiør (ikke så rart kanskje, da kokken er svensk) vil du oppleve noe annet enn hos de tradisjonelle familierestaurantene. I tillegg har de hyggelig uteserverering i den rolige bakgaten rett bak kirken. Hvis du besøker Cinq utenfor sesong, hender det at de kun serverer én rett. Men tallerkenen består alltid av spennende kombinasjoner. Og det smaker alltid godt!

Jeg liker også veldig godt La Cave de Tourrettes, som ligger noen meter bortenfor Cinq. Her kan du nyte gode viner på glass, mens du kanskje deler et tapasbrett med din amoureux. Eller du kan spise full lunsj eller middag. La Cave har også uteserverering i gaten, men er du her kvelden så anbefaler jeg deg å reservere et bord på terrassen (innenfor restauranten). Her dingler du høyt over elven Loup (som jeg sterkt mistenker også har noe med navnet på byen å gjøre), med en fantastisk utsikt utover åssidene og Middelhavet.

Ellers så har jeg også hørt mye bra om Auberge du Tourrettes, men den har jeg faktisk ikke har fått prøvd selv enda. Her er det i tillegg muligheter for overnatting, hvis det skulle være ønskelig.

 

Tourette sur loup
Her er det smale gater og trapper overalt – i tillegg til en fantastisk utsikt!

LA VIOLETTE!

Tourrettes-sur-Loup er det eneste stedet i Frankrike der det dyrkes fioler som enkelt- eller hovedavling. Noe de er svært stolte av selvfølgelig! Og fiolen brukes ikke bare i buketter, men også i alt fra såper og parfymer, til is og kunstpapir.

I slutten av mars holder Tourrettes-sur-Loup en årlig feiring for fiolen, La fête des Violettes. Den har jeg enda til gode å få oppleve, men det står på agendaen!

Så det er bare å følge med…

 

Tourette sur loup

 

OG SKAL DU FØRST TIL TOURRETTES-SUR-LOUP, BØR DU OGSÅ TA TUREN INNOM KUNSTNERBYEN SAINT PAUL DU VENCE!

 

JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

BONNE JOURNÉE!

 

8 hendelser på “TOURRETTES-SUR-LOUP – SÅ FORT ÉN VAKKER DØR LUKKES, ÅPNES EN ANNEN!”

  1. Wivi-Ann Westgård

    Hei Eva,
    Var i Tourettes Sur Loup høsten 2019 og ble fullstendig betatt 🧡 Etter Covid 19 legges inn et nytt besøk til denne sjarmerende lille landsbyen. Takk igjen for et velformulert og inspirerende innlegg 😊

  2. Ååå, så hyggelig det var å se og å lese om denne nydelige byen igjen. Har vært der for mange år siden sammen med ei god venninne. Vi hadde som mål å finne frem til huset der Ferdinand Finne bodde mens han bodde i Tourettes sur Loup. Og vi fant det, men det var nesten kanossagang nedover sideveien dit mens hissige og skumle hunder strigjødde rasende på oss fra bak hver sin ( heldigvis !!) solid inngjærede gårdsplass. Ja, og så har jeg vært med på en fottur derfra også, arrangert av Marit Jahren. Vi gikk oppe i åsene og endte nede i Vence. Hadde lunsjrast oppe i heiene ved en gammel ruin av noe jeg ikke husker hva var, og der var en fantastisk utsikt ut over middelhavet langt nede. Så mange gode minner 😀😍

    1. Det høres fantastisk ut! Ta vare på minnene, og kom ned og lag nye når du har sjansen igjen:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Scroll to Top