Tarte tatin er en oppnedkake som lages og stekes opp ned – som navnet tilsier – og som snus når den er stekt. Den mest kjente tarte tatin´en lages selvfølgelig med epler, men i de seneste årene har den også kommet i andre spennende varianter. Akkurat som denne nydelige løkterten: tarte aux oignons.
Bare smak litt på dette: Små løk som først karamelliseres i smeltet smør, balsamicoeddik og deilige krydderurter, og deretter toppes med et dryss av salt parmesan og sprø butterdeig. En kombinasjon som gir et utrolig smakfullt og nydelig resultat. Og en terte som er en ren glede å servere som aperitiff eller forrett i godt selskap!
DU TRENGER:
(Til 1 terte)
500 g småløk
30 g smør
1 hvitløksfedd, finhakket
1 ts frisk rosmarin, finhakket
1 ts frisk timian, finhakket
1 ts salvieblader, finhakket
2 ss balsamicoeddik
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 never cheddar
1 ferdig paideig, gjerne butterdeig
SLIK GJØR DU:
Sett ovnen på 180 grader, og finn fram en stekepanne som tåler å stå i ovnen*.
Skrell all løken og kutt de i to.
Smelt smøret i stekepannen, ha i hvitløk, rosmarin, timian, salvie, salt og pepper.
Legg i løken med snittflaten ned, og la det simre i 15 min, til den begynner å bli gyllen.
Hell over balsamicoeddik, og la det simre i 5 min.
Strø over cheddar, og legg over paideigen (press den ned langs sidene).
Stek i ovnen til toppen begynner å bli gyllen på overflaten, ca. 20-25 min.
Legg et fat over stekepannen, og snu den rundt (slik at paien blir liggende igjen på fatet).
Bruk gode grytekluter så du ikke brenner deg!
La terten hvile i 5 min, strø over friske krydderurter – voilá!
*Har du ikke stekepanne som går i ovnen kan du bruke en vanlig paiform. Dekk den først dekk med paideigen, og fordel deretter løken utover (hell over overflødig væske til slutt).
PRØV OGSÅ TARTE AUX COURGETTES MED FETAOST – SOMMERENS NYDELIGSTE PAI!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!