SURSØTT MØTE MED SITRONFESTIVALEN I MENTON

Menton-sitronfestival

Akkurat nå er det sitronfestival i Menton, og den er virkelig verdt et besøk! Menton er den siste kystbyen på den franske siden av rivieraen før du bokstavelig talt går over grensen til Italia. Og det bærer byen preg av. I mine øyne har den en uslåelig miks av det franske og det italienske. Husene er malt i sterkere farger enn de ellers duse pastellfargene vi ser langs côte d´Azur. På barene kjøler man seg ned med pastis og lemoncello, og på resturantene kombineres deilige italienske antipasti og pasta-retter, med fransk sjømat, franske oster og franske konditorkunstverk. Det snakkes fransk og italiensk om hverandre (med litt engelsk innimellom), og langs de lange, innbydende strendene leker alle barna sammen – uansett hvilket land de kommer fra. Menton har også sitt eget lille mikro-klima, og på den offisielle nettsiden deres skryter de av 316 soldager i året. Det er slettes ikke verst!

 

Menton sitronfestival 2018Magiske Menton i all sin fargeprakt. Bildet er lånt fra Dondytour.com, og er nok tatt på en av de 316 soldagene i året…

Menton er allmenn kjent som “sitron-byen”, og uansett hvor du går så omgis du av bugnende sitron- og appelsintrær. For lenge, lenge siden var produksjon av sitrus-frukter selve hovednæringen for byen, men etterhvert som årene gikk begynte produksjonen å dale. Men i dag har byen satt nytt fokus på å bygge opp igjen sitrus-produksjonen i samarbeid med lokale bønder og landeiere, slik at Menton kan fortsette å være den kjente “sitron-byen” som seg hør og bør. De har selvfølgelig også sin egen sitron (Citron de Menton) med en unik smak og kvalitet, og som er i ferd med å bli et eget varemerke.

 

Menton sitronfestival 2018

Og det var altså på grunn av sitronene vi valgte å besøke Menton denne gangen (når sommeren nærmer seg lover jeg å komme tilbake til “Badebyen Menton”). Fra 17. februar til 4. mars arrangeres den årlige sitronfestivalen i Menton (La Fête du Citron), der over 140 tonn med sitroner og appelsiner blir brukt for å lage opptil 10 meter store figurer og flåter dekket av sitrus-frukter. Og resultatet er faktisk helt fantastisk! Temaet for festivalen dette året er Bollywood, og det bugner over av friske farger, indiske rytmer og store inntrykk. Bare se selv!

 

Menton sitronfestival 2018

Menton sitronfestival 2018

Menton sitronfestival 2018

Menton sitronfestival 2018

Menton sitronfestival 2018Store skulpturer på opptil 10 meter pryder den lille parken Les jardins Biovès, og figurene er så fulle av detaljer at de er like imponerede for store som for små.

 

Selvom snøen lavet ned dagen før vi dro (noe som er særs uvanlig at den gjør her nede), og det var litt surt og kaldt, angret vi absolutt ikke på at vi tok turen til Menton. Med en idyllisk togtur i forkant (der vi store deler av turen kunne nyte utsikten fra den flotte kystlinjen), en deilig lunsj bestående av moules frites, rosévin og en herlig tiramisu, og til slutt et besøk innom La Fête du Citron, ble dette virkelig en super dag! Det var min 2. sitronfestival (av hele 85!), og det blir garantert en 3. til neste år. Vi gleder oss allerede, store som små. Og i mens er jeg stadig bortom fruktkurven og lukter på sitronene jeg kjøpte med meg hjem. Du skal ikke se bortifra at det kommer en oppskrift på den deilige, franske sitronpaien Tarte au sitron om ikke lenge… Så følg med!

 

A BIENTÔT!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen