JEG HAR MIN “EGEN” BIODYNAMISKE BONDE – HVA MER KAN MAN ØNSKE SEG?

Min egen biodynamiske bonde
The one and only; Pierre!

Noe av det beste med å bo i Saint Jeannet, må jo være det faktum at jeg har “min egen” lokale bonde. Og han dyrker biologisk. Firehundre meter over havet, og godt beskyttet av fjellet Baou de Saint Jeannet, ligger åkrene til Pierre Boijout idyllisk plassert.

Naboen er den lille vingården til monsieur Rasse, som lager vin på en helt spesiell måte (det skal jeg skrive mer om senere). Her skinner solen omtrent 250 dager i året, og det er ingen tvil om at grønnsakene trives. Det kjenner du på smaken!

 

Min egen biodynamiske bonde
Et av jordområdene på gården med utsikt utover Middelhavet

Den lokale bonden Pierre er en ekstremt trivelig type. Du vet en av de typene som snakker med alle, og som faktisk husker hvem du er, og hva du gjør, fra gang til gang. Og han brenner virkelig for det han driver med.

Helt siden han overtok jordene på 1980-tallet, har han drevet biologisk jordbruk. Faktisk så snakket man ikke en gang om å dyrke biologisk da han startet – det var bare sånn han hadde lyst til å drive det. Helt naturlig.

 

Min egen biodynamiske bonde
Et lite utvalg fra vinterens fargerike grønnsaker

I Norge kalles denne landbruksformen for biologisk dynamisk – eller biodynamisk. Biodynamisk landbruk klassifiseres etter alle økologiske regler, som blant annet betyr at det ikke er lov å bruke syntetiske eller kunstig fremstilte stoffer for å få det til å gro.

I tillegg arbeider man bevisst og praktisk med naturen og dens styrkende virkning. Det vil si at man tar hensyn til månefaser og planetenes posisjoner i forbindelse med såing og høsting. Dessuten benyttes det naturlige sprøyte- og kompostpreparater for å styrke komposten, jorda og plantene.

 

“Da Pierre startet som bonde snakket man ikke om å dyrke biologisk – det var bare sånn han hadde lyst til å drive det. Helt naturlig.”

 

Min egen biodynamiske bonde
Det lokale utsalget på gården

Ordet biodynamisk betyr faktisk livskraft, og hensikten ved å drive et biodynamisk jordbruk er å lage sunnere matvarer og pleie jordas liv og fruktbarhet best mulig. Det krever kunnskap og omtanke, men gir en ekstra verdi og kvalitet i jordbruket – og produkter med bedre smak og høyere næringsverdi!

Det viktigste når du dyrker biologisk er helt klart jordsmonnet. Og for at du skal kunne klassifisere deg som biologisk bonde, må jorda være urørt av kjemiske produkter i minimum 20 år før du begynner å dyrke. Deretter kan du dyrke det du ønsker, men altså ta hensyn til om månen står i ny eller ne når du sår, og bruke naturlig fremstilte sprøytemidler.

 

Min egen biodynamiske bonde

“Enkelte ganger dyrker faktisk Pierre kun for jorda sin del. Han planter altså ting han ikke kan selge for å gi mer næring til jorda – slik at de neste grønnsakene han dyrker fram skal bli enda bedre!”

 

Min egen biodynamiske bonde
Flere av vinterens godsaker!

Hos arbeidsjernet Pierre får du alltid det du trenger av sesongens frukt og grønnsaker. Det han ikke dyrker selv, kjøper han inn fra andre biologiske bønder i nærområdet. Og den tiden han ikke jobber ute på jordene, selger han grønnsakene sine på det biologiske markedet ved Cap 3000. I tillegg til å holde oppe sitt eget utsalg på gården hver onsdag ettermiddag, og lørdag formiddag.

 

Stum som en østersHos Pierro får du også med deg en bunt med fersk persille eller basilikum når du går. Og det står alltid smaksprøver fremme. Svinger du innom til rett tid, kan du faktisk være så heldig å bli bydd på en østers, eller et glass hvitvin også.

 

OG DET ER ALTSÅ MINE UKENTLIGE BESØK HOS PIERRE SOM LEGGER GRUNNLAGET FOR HVA SOM SERVERES HOS EVA i PROVENCE. DU KAN NESTEN GÅ SÅ LANGT SOM Å SI: “ALT STARTER HER!”

 

 

Lykkelig i tomatåker´n!

Pierre har ingen nettside, men ønsker du å ta kontakt kan du klikke her!

 

OG VIL DU LESE MER OM SAINT JEANNET – BYEN SOM KAPRET MITT HJERTE? KLIKK HER!

 

LA VIE EST BELLE!

 

4 hendelser på “JEG HAR MIN “EGEN” BIODYNAMISKE BONDE – HVA MER KAN MAN ØNSKE SEG?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen