GULLET SOM BLOMSTRER LANGS MIDDELHAVET – MIMOSA

Fete du mimosa - Tanneron

I hele januar og ut mars blomstrer mimosatrærne langs Côte d´Azur. Og de gule, strålende blomstene mot det turkise Middelhavet er intet annet enn et fantastisk skue! Turister reiser langveis fra for å oppleve den unike blomstringen, og det forstår jeg godt. Jeg har jo tidligere sett et og annet mimosatre fylt av små gullkuler, og latt meg imponere av det. Men å gå i en vill skog OMRINGET av blomstrende mimosatrær – det er noe ganske annet!

 

Fete du mimosa - Tanneron

Mimosa er et tre som opprinnelig kommer fra Australia, og kan bli opptil 25 meter høyt. Det sies at det var en engelskmann som tok med seg det første mimosatreet til Sør-Frankrike, og plantet det en gang på 1900-tallet. Mimosatrær trives best i varmere strøk, og har de først slått rot har de en tendens til å formere seg som kaniner.

 

Fete du mimosa - Tanneron
Musserende vin med mimosasirup er en selvfølge under Fête du Mimosa!

 

FÊTE DU MIMOSA!

Her i Frankrike feires både det ene og det andre, og jeg har inntrykk av at det arrangeres “festdager” stort sett hele tiden. Og i hele januar står blant annet mimosaen i fokus. Noe av grunnen til at mimosafeiringen er så populær langs Côte d`Azur, er at den blomstrer i en periode da lite annet blomstrer. Et slags fortegn på vår. Og gulfargen på de mange, små blomstene er så intens at du kan spotte et mimosatre på lang avstand. Du kan ikke annet enn å la deg imponere av lyset den utstråler, og ikke minst den intense lukten.

Og det er slett ikke bare oss mennesker som lar oss tiltrekke, mimosatreet er også en favoritt blant biene. Full av både nektar og pollen, vekker den sterke lukten fra blomstene biene “til live igjen” etter en slapp vinter. Og bier som spiser nektar og pollen herfra, produserer honning med mimosa-smak. Ellers så brukes mimosablomstene til å framstille parfyme – og selvfølgelig som blomster, solgt som de er.

 

Fete du mimosa - Tanneron
Lille Tanneron har Europas største område med vill mimosa i hele Frankrike.

Det er som nevnt mange steder langs rivieraen som markerer den første blomstringen av mimosa, og ett av de er TanneronTanneron er liten landsby som ligger ovenfor Mandelieu-la Napoule. Men selv om det er et lite sted, har Tanneron det største området av vill mimosa i hele Frankrike. Og det er de selvfølgelig stolte av. Så hver første søndag i februar feires dette med fest på torget. Og det måtte vi selvfølgelig få med oss!

 

Fete du mimosa - Tanneron

 

FÊTE DU MIMOSA I TANNERON VAR EN SALIG BLANDING AV MIMOSA, FOLKEMUSIKK OG BOLLYWOOD!

 

Fete du mimosa - Tanneron

Fete du mimosa - Tanneron
Indiske rytmer og fargerike kostymer.

 

Fête du Mimosa ble startet med en messe i kirken. Så fulgte tradisjonell folkedans, og apéritif på rådhuset. Deretter et marked på torget med lokale produkter til salgs, samt diverse delikatesser og drikke. I tillegg til karuseller, ansiktsminke og annen moro for barna. Og til slutt en fargerik parade med en salig, god blanding av indisk dans, traktor med blomstervogn og tradisjonell folkemusikk.

 

Fete du mimosa - Tanneron
På markedet ble det utstilt alt fra håndlagde smykker til pølsesnabber…

 

Fete du mimosa - Tanneron
…håndlagde, glutenfrie makroner og syltetøy på håndmalte glass…

 

Fete du mimosa - Tanneron
…søtt for store og små…

 

BLOMSTRINGEN AV MIMOSA ER SÅ POPULÆR AT DEN HAR FÅTT SIN EGEN “TURVEI” – ROUTE DU MIMOSA

 

Ja, som du sikkert har fått med deg nå, er altså blomstringen av mimosa en stor begivenhet her nede ved Côte d´Azur. Så stor at det faktisk er opprettet en egen turvei for alle som vil oppleve de små gullkulene i naturen. Og denne kjente ruten har fått navnet Route du Mimosa.

 

Fete du mimosa - Tanneron

Route du Mimosa strekker seg fra Bormes-les-Mimosa til Grasse, altså en strekning på 130 km. Og den består av 8 byer som på hver sin måte skal være de beste stedene å oppleve blomstringen på. Fra januar og ut mars kan du altså oppleve 8 sjarmerende turistmål i forbindelse med blomstringen. På flere av stedene arrangeres det guidede turer og arrangementer i forbindelse med mimosaen. Link til den offisielle siden Route du Mimosa finner du HER!

 

Fete du mimosa - Tanneron

Og jeg gir deg en “rask” gjennomgang:

Ruten starter i departementet Var, og middelalderbyen med det passende navnet, Bormes-les-Mimosa. Bormes har et unikt mikroklima, og kan derfor berike seg med det flotte begrepet “Frankrikes vakreste blomsterby”. Du kan faktisk finne over 700 sjeldne plantearter i denne lille landsbyen. Den siste helgen i februar arrangerer Bormes sin mimosafestival nr. 81, der det går med hele 12 tonn mimosa (80.000 blomster!). Blomstene brukes til å pynte rundt 15 blomstervogner som skal gå i den eldste paraden som arrangeres i Côte d’Azur. Mer informasjon om Bormes-les-Mimosa finner du HER!

Deretter står Rayol-Canadel-sur-mer for tur. Dette er en fredelig liten landsby som ligger langs kysten, nær Toulon og Saint Tropez. Med flott natur og flotte strender, er dette et sted ihvertfall jeg har lyst til å utforske nærmere (også utenfor mimosa-sesongen). Mer informasjon om Rayol-Canadel-sur-mer finner du HER!

Neste stopp er Sainte-Maxime, et yndet feriemål for turister. Med sine 11 km lange strender er dette et lite paradis for barnefamilier, og de som ellers elsker strandliv og vann-aktivieter. Sainte-Maxime er stolt innehaver av merket “Best Blue Water Destinations In Europe”, noe som betyr at de tar vare på miljøet og at de kan garantere at vannkvaliteten er god. Sainte-Maxime feirer mimosaens blomstring den første helgen i februar. Klikk HER! for mer informasjon om byen.

Så er det Saint-Raphaël. Dette er en litt større by enn de tre forrige. Og derfor kanskje ikke like idyllisk. Men er du glad i “storby”liv kombinert med strandliv, så tilbyr Saint-Raphaël absolutt det du trenger. Byens offisielle nettside har du HER!

 

Fete du mimosa - Tanneron

Så går vi over til neste by Mandelieu-la Napoule (og faktisk også neste departement Alpes Maritimes). Mandelieu kaller seg Mimosaens hovedstad, og ligger ved foten av den vulkanske steinmassen Massif du Tanneron. Her finner du også den største mimosa-skogen i Europa. Kombinasjonen med de røde, vulkanske bergartene, de knallgule mimosatrærne og det asurblå havet er virkelig en opplevelse verdt å få med seg. Mandelieu har sin egen og berømte mimosa-festival med blant annet en parade av flotte blomstervogner og karnevalskledde dansere, akrobater og musikere. Festivalen holdes fra 20-27 februar, og du kan lese mer om Mandelieu HER!

Deretter kommer vi til den lille landsbyen Tanneron, som ligger i hjertet av Massif du Tanneron. Og her finner du altså det største området av vill mimosa i hele Frankrike – uansett hvor du snur deg stråler de gule blomstene i mot deg, og du kjenner den karakteristiske duften av mimosa overalt. Tanneron har selvfølgelig sin egen mimosa-festival (også den første helgen i februar), dog i en litt mindre skala enn i Mandelieu. Med historisk dans, aperitif, marked og en liten blomsterparade. Mer informasjon finner du HER!

DE GULE, STRÅLENDE BLOMSTENE MOT DET TURKISE MIDDELHAVET ER INTET ANNET ENN ET FANTASTISK SKUE!

Nest sist finner vi lille, fargerike Pégomas. Denne landsbyen ligger noen kilometer opp fra havet, mellom Tanneron og Grasse. Siste helgen i januar holdes det en blomsterparade i landsbyen, som markerer de første grenene av gule mimosablomster. Mer informasjon finner du HER!

Og til slutt ender vi altså opp i Grasse, mest kjent som parfymens hovedstad og innehaver av det internasjonale museet for parfyme. Og her utvinnes selvfølgelig parfymen av mimosaen. Les mer om Grasse HER!

 

Fete du mimosa - Tanneron

 

HÅPER DU HAR KOST DEG GJENNOM MIMOSA-FEIRINGEN! JEG VISER DEG OGSÅ HVORDAN VI UTVINNER VÅR EGEN OLIVENOLJE – KLIKK HER!

 

BONNE JOURNÉE!

 

FØLG MEG FORRESTEN PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!

 

6 hendelser på “GULLET SOM BLOMSTRER LANGS MIDDELHAVET – MIMOSA”

  1. Vibeke Sommersten

    Åååå savner så utrolig! Mimosablomstringen er fantastisk, skulle vært i Var nå❤️❤️❤️❤️. Takk for deling

    1. Det forstår jeg veldig godt! Vi får krysse fingrene for at det blir trygt å reise om ikke alt for lenge. Og mimosablomstene kommer heldigvis tilbake neste år;-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Handlekurv
Skroll til toppen