Å lage sin egen ketchup er mye enklere enn du tror. Og du kan variere den “tradisjonelle” ketchupen, med flere spennende smaker. Denne gangen ble det en spicy ketchup med ingefær, etter et godt tips fra en av mine følgere.
Den eneste “rare” ingrediensen du trenger for å lage fermentert ketchup, er myse. Og myse kan du enten utvinne selv fra upasteurisert yoghurt (se under for fremgangsmåte). Eller du kan ta turen innom en helsekostbutikk, og kjøpe Molkosan (som er et rent naturprodukt, og økologisk fremstilt av konsentrert myse).
Fermentering er en eldgammel konserveringsmetode som i det siste har blitt populært igjen. Men helsegevinstene har vært der hele tiden. Fermentering er rett og slett en gjæringsprosess hvor organiske stoffer brytes langsomt ned, og dermed blir lettere å fordøye. I tillegg gir fermentert mat og drikke, flere gode bakterier til tarmen.
DU TRENGER:
500 g tomatpuré, økologisk
0,5 dl lønnesirup
0,5 dl myse* (evt. Molkosan)
2 ss eplesidereddik
1 ss mineralsalt (uten antiklumpemiddel)
1 ts allehånde
1 ts hvitløk, fin-finhakket
2 ts ingefær, fin-finhakket
SLIK GJØR DU:
Bland alle ingrediensene sammen i en glassbolle.
Dekk til med et kjøkkenhåndkle, og la bollen stå på kjøkkenbenken.
Smak på den etter 2-3 dager.
Når den smaker som ketchup skal smake, heller du den over på en egnet flaske.
Oppbevares i kjøleskapet (og der holder den seg lenge).
*Myse får du ved å ha upastuerisert og ikke-homogenisert yoghurt over i en sil med en bolle under. Den «blasse» væsken som skilles ut, og renner ned i bollen, er myse. La yoghurten stå et par timer, slik at du får med deg alt.
KETCHUP KAN NYTES TIL SÅ MANGT, MEN DET ER OBLIGATORISK TIL SPRØ FRENCH FRIES AV SØTPOTET!
BON APPÉTIT!
JEG BLIR FORRESTEN KJEMPEGLAD OM DU VIL FØLGE MEG PÅ INSTAGRAM, PINTEREST OG FACEBOOK!
BON APPÉTIT!